|

Chili con lenkki

Kun supisuomalainen lenkkimakkara saa kavaljeerikseen meksikolaisia makuja, on lopputulos hymyilyttävän hyvä ja herkullinen. Lenkkiviipaleet saavat maukkaan, rapean pinnan, kun ne maustetaan ja paistetaan pannulla ennen kun ne sukeltavat rytmittämään kastiketta.

Kokit ja Potit osallistuu Chili con lenkillä Snellmannin Kunnon lenkkimakkarakisaan,jonka Pietarsaarelainen lihatalo järjestää uuden, lihaisamman lenkkimakkaran kunniaksi. Käy äänestämässä, voit voittaa illallisen huippuravintolassa ja hotelliyön Helsingissä.

****

Chili con lenkki

tilkka öljyä
1 rkl tomaattipyrettä
1/2 tl paprikajauhetta
1/2 tl juustokuminaa eli jeeraa
1/2 tl mustapippuria rouheena
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 tlk (400g) tomaattimurskaa
1 tlk (400g) säilöttyjä kirsikkatomaatteja
n. 200g (1 tlk) mustapapuja
n. 200g (1 tlk) kidneypapuja
1/2 – 1 punainen tuore chili
1 1/2 tl suolaa
1 dl kahvia
muutama pala tummaa suklaata
(1 tl sokeria)

1 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
1/2 tl paprikajauhetta
1/2 tl juustokuminaa eli jeeraa
pari rouhaisua mustapippuria myllystä
300g Snellmanin Kunnon lenkkimakkaraa

lisäksi
kevätsipulia
tuoretta korianteria tai lehtipersiljaa
ranskankermaa tai kermaviiliä

Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuumenna padassa tai korkeareunaisessa paistinpannussa tilkka öljyä ja mittaa öljyn sekaan tomaattipyre, jeera, mustapippuri ja paprikajauhe. Sekoittele pieni hetki, jotta maut avautuvat. Lisää sipulisilput ja kuullota muutamia minuutteja. Kaada pataan tomaattimurska ja säilötyt kirsikkatomaatit, sekoita ja anna kiehahtaa. Alenna lämpöä. Valuta, huuhtele ja valuta uudelleen mustapavut ja kidneypavut (mikäli käytät itsekeitettyjä papuja sinun on täytynyt liottaa ja keittää ne jo aiemmin). Lisää pavut pataan ja sekoita. Pilko chili, voit halutessasi poistaa siitä siemenet ja siemenkiinnikkeet, niissä on iso osa chilin tulisuudesta. Lisää pataan chilisilppu, kahvi , paloiteltu suklaa ja suola. Jätä hautumaan pienelle lämmölle noin tunniksi.

Padan ollessa melkein valmista poista lenkkimakkarasta kuori ja siivuta se ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljyä paistinpannulla ja lisää siihen mausteet. Sekoita hetki ja laita pannulle lenkkisiivut. Sekoita, jotta mausteet leviävät lenkkisiivuihin mahdollisimman tasaisesti. Paista kunnes makkaroissa on mukavan ruskea paistopinta. Lisää makkarasiivut pataan ja sekoita halutessasi. Maista ja lisää tarvittaessa ripaus sokeria ja suolaa tasapainottamaan makuja.

Tarjoa chili con lenkki kevätsipulisilpun, tuoreen korianterin tai lehtipersiljan sekä ranskankerman kanssa. Lisäkkeeksi voit halutessasi keittää esimerkiksi riisiä. Chili con lenkin kaveriksi sopii myös tortillaletut tai supisuomainen ruisleipä.

Lenkkiä jää paketista hieman yli, siitä saat erinomaiset alkupalan siivuttamalla sen leivän päälle tai iltapalan paahtamalla lenkkiä foliokääreessä kiukaalla. Lenkkihirmut siivuttavat lopun makkaran kylmänä suoraan suuhun.

****