|

Talvipäivän lämmittäjä: juustoinen porokeitto

 Arjen tasapainottelua: kylmä talvipäivä & lämmin keitto.
 
 ****

Juustoinen porokeitto 
4 annosta

1 reilunkokoinen sipuli (n.100g)
1 valkosipulinkynsi
tilkka öljyä
100g kylmäsavuporoa
8-10 dl vähäsuolaista lihalientä
150g sulatejuustoa (Koskenlaskija)
2 dl kermaa
(2-3 rkl maissitärkkelystä (Maizena) + tilkka vettä)
1/2 dl valkoviiniä
mustapippuria
(suolaa)

Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuumenna öljyä kattilassa ja kuullota sipulisilppuja öljyssä muutama minuutti. Jos poro on palana, hienonna se joko veitsellä tai tehosekoitimessa. Lisää kattilaan porosilppu, lihaliemi ja sulatejuusto. Keitä hiljalleen kunnes juusto sulaa. Lisää kerma ja anna kiehua. Surauta keitto tasaiseksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Tarkista suola, mutta älä laita sitä automaattisesti, sillä poro, lihaliemi ja juusto tuovat kyllä suolaisuutta. Suurusta tarvittaessa ja lisää lopuksi tilkkanen valkoviiniä. Rouhi päälle mustapippuria.

****

Keitosta tuli aivan superhyvää. Juuston ja kerman tuomaa täyteläisyyttä leikkasi juuri sopivasti loraus valkoviiniä. Keiton kanssa maistuivat erinomaisesti mustikkaiset ruisgrissinit.