|

Paahdettu tomaattikeitto

Tuoreista tomaateista tehty keitto on tomaattikeittojen aatelia. Mikään ei tietenkään voita kesän punastuttamista ja makeuttamista tomaateista tehtyä soppaa, mutta talvisistakin mukatomaateista saa maistuvaa ruokaa kypsyttämällä niitä ensin hieman liian kauan huoneenlämmössä ja paahtamalla ne sitten uunissa sipulien kanssa. Paahtaminen tekee tomaateista intensiivisen makuisia ja pehmittää kuoretkin sopivasti keittoon helposti soseutuvaksi makutiivisteeksi.

****

Paahdettu tomaattikeitto
2-3 annosta

500g tomaatteja
1 keskikokoinen sipuli
2 valkosipulinkynttä
1-2 rkl oliiviöljyä
suolaa
pippuria
5 dl kasvislientä
2 rkl tomaattipyrettä
n. 1 rkl hunajaa
1/2 dl kermaa

lisäksi halutessasi
tuoreista yrteistä tehtyä öljyä (basilikaa, oliiviöljyä, sitruunamehua, suolaa (sokeria)) 
vuohenjuustoa
vaaleaa leipää

Lämmitä uuni noin 175 asteeseen. Lohko tomaatit muutamaan osaan, poista kannat. Kuori ja lohko sipuli ja kuori myös valkosipulinkynnet. Levitä leivinpaperin päälle tomaatti- ja sipulilohkot sekä kokonaiset valkosipulinkynnet. Mausta oliiviöljyllä sekä suolalla ja pippurilla. Paahda uunissa puolisen tuntia. Kasvikset saavat saada väriä pintaan, pieni rusketus tekee hyvää meille kaikille.

Mittaa kattilaan kasvisliemi ja tomaattipyre ja kaada paahtuneet kasvikset sekaan. Anna keiton poreilla hiljalleen viitisen minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella huolellisesti. Mausta hunajalla ja pyöristä kermalla ja anna vielä kuumeta kiehuvaksi. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja/tai hunajaa.

Leivästä voi halutessaan paistaa rapeita krutonkeja ja yrttiöljyn ja juuston voi ripotella keiton päälle. Hyvää kaikin tavoin.

****

Keittoon voi vallan hyvin käyttää jo pehmenneitä tomaatteja. Hävikistä herkuksi, you know.