|

Tostadat mustapapupyreellä ja avokadotahnalla

Mustapapupyree yrittää hämätä mutamaisella ulkonäöllä, mutta viis me veisataan epätyypillisestä ruokaväristä. Tahna on nimittäin herkullista ja minuutissa valmista, jos siis olet yhtä laiska kuin minä ja kaadat pavut kulhoon purkista. Mustapapupyreen pariksi sopii erinomaisesti avokadotahna, joka on liki yhtä helppo valmistaa. Rapeaksi paahdetun minitortillan, tostadan, päälle kasatut samettiset tahnat kruunataan tomaattikuutioilla, korianterilla ja pienellä määrällä tulisieluista kastiketta ja loistava sormisyötävä on valmis.

****

Tostadat mustapapupyreellä ja avokadotahnalla

pohjat
3 1/2 dl vehnäjauhoja
3/4 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
n. 1 1/2 dl vettä

mustapapupyree
n. 170g mustapapuja (1 prk tai vastaava määrä itse keitettyjä)
1/2 dl luonnonjugurttia
1/2 tl jeeraa eli juustokuminaa jauheena
hieman limetin mehua
suolaa

avokadopyre
1 kypsä avokado
1/2 -1 valkosipulinkynsi
hieman tabascoa tai muuta chilikastiketta
limetin mehua
suolaa

lisäksi
tomaatteja
tuoretta korianteria
tabascoa, Tannisen vahvaa kastiketta tai tuoretta chiliä

Aloita tekemällä taikina. Sekoita kaikki taikinan ainekset nopeasti taikinaksi. Taikina saa olla napakkaa ja helposti käsiteltävää. Anna taikinapallon vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia. Kaulitse jauhotetulla pöydällä taikina (tai osa siitä, on helpompaa) aivan ohueksi, parimilliseksi levyksi. Paina muotilla tai lasilla pyöreitä, pieniä ympyröitä (kuvassa olevat ovat halkaisujaltaan noin 6 cm). Taikinasta saattaa tulla pyöryläisiä hieman liikaa, mutta voit paistaa ne valmiiksi, pakastaa ja paahtaa myöhemmin.

Taikinan levätessä tee tahnat. Valuta mustapavut, yhdistä kaikki ainekset ja surauta tasaiseksi tahnaksi joko tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Tarkista maku ja säädä tarvittaessa. Kuori sitten avokado ja valkosipulinkynsi, silppua molemmat.  Tee myös avokadosta tahnaa, mausta omalle suulle sopivasti. Me tykkäämme, että limettiä on reilusti, suolaakin saa olla mielummin enemmän kuin vähemmän. Laita tahnat tekeytymään jääkaappiin.

Kuumenna paistinpannu kuivana. Älä siis lisää pannulle mitään. Paista minitortilloja kuivalla pannulla hetki molemmin puolin. Pintaan saa tulla pieniä ruskeita pilkkuja. Tähän saakka voit tehdä hyvissä ajoin etukäteen.

Kuumenna uuni noin 200 asteeseen ja laita minitortillat paahtumaan noin viideksi minuutiksi tai kunnes ne ovat rapeita mutta eivät liiaksi paahtuneita. Kuutioi tomaatit tostadoiden jäähtyessä. Kasaa laittamalla ensin tahnoja ja päälle tomaattikuutioita. Lisää tuoretta korianteria sekä tilkka tulisieluista kastiketta.

Suosittelen tekemään kokeiluversion ennen kaikkien tostadoiden täyttämistä. Näin pääset perille, kuinka kokonaisuus toimii ja tarvitseeko esimerkiksi tahnat jotain lisää.

****

Tarjosin tostadat muutama viikko sitten oululaisille ruokabloggaajille. Jos tulkitsin ääntelyt ja eleet oikein, he taisivat tykätä. Ja he ovat aika kriittistä sakkia.