| | |

Kanavartaat itämaisittain

Kesä ja grillaaminen, tuo parivaljakoista parhain, tuo multa- ja ruohovanan ulko-oven ja keittiön välille. Vanan aiheuttajia on kaksitoista. Neljä niistä kuuluu ulos ja sisään astioiden kanssa kulkeville kotikokeille, jotka eivät potkaise kenkiä pois eteisessä. Kahdeksan pientä, karvaista ja ruohoista kipittävät perässä, sillä kinttujen päällä keikkuvat otukset tietävät keittiön ja grillin olevan the mestoja. Ne tietävät myös, että jääkaapissa on juustoa, pakastimessa naudan mahaa ja grillissä herkkuja. Ja aina kannattaa yrittää. Joka. Ikinen. Kerta.

Grillattujen itämaisten kanavartaiden herkullisuus piilee hoisinkastikkeessa, joka muodostaa sekä marinadina että grillauskastikkeena toimivan kastikkeen ytimen. Tilkka konjakkia ja sopivasti muita makuaineita tekee siitä vieläkin parempaa. Seuraavalla kerralla aion koittaa tehdä hoisinkastikkeen itse, vaikka Koon Chun -merkin kastike onkin varsin hyvää valmistavaraa.

Vartaiden lisäkkeeksi sopii esimerkiksi kaakkoisaasialainen kaalisalaatti mangolla.Me tosin lipsuimme viime hetkellä suunnitelmasta, kuten Instagram-otoksesta näkyy.

****

Itämaiset kanavartaat

1 dl hoisinkastiketta
2 rkl soijakastiketta
2 rkl seesamöljyä
1 rkl konjakkia (tai esim. sherryä)
1 rkl limetin mehua
2 valkosipulinkynttä
1-2 tl tuoretta inkivääriä
1/2 – 1 tl kiinalaista viismaustetta
n. 1 tl chilirouhetta (tai tuoretta chiliä)

n. 400g broilerin/kanan rintaa
seesaminsiemeniä
ruohosipulia

Tee valkosipulinkynsistä ja inkivääristä pienen pientä silppua. Sekoita kaikki marinadin ainekset. Kuutioi broileri sopiviksi suupaloiksi ja laita noin puolet marinadista lihapalojen sekaan. Jätä marinoitumaan vähintään tunniksi. Säästä toinen puoli marinadista grillausta varten.

Pujottele lihapalat tikkuihin ja grillaa kypsäksi. Kun olet kääntänyt vartaat, sudi niille reilusti kastiketta ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Varothan ylipaistamasta vartaita!

****

Kengät jätetään nykyään jalkaan silkkaa laiskuutta, koska meillä vallitsee villi lose it or lose it -meininki. Vähintään toista lattialle jäänyttä tossua saa etsiä pienemmän karva-apurin suusta, sohvan alta tai viltinmutkasta. Joka. Ikinen. Kerta.