Raparperijäätee

sunnuntai 2. kesäkuuta 2013


Kun kiivaimman raparperisesongin aikaan pyyhältää pohjolaan harvinainen helleaalto, pitää raparperijäätee menon coolina. Aurinkolasit nenällä viimeistelee vaikutelman.
Resepti


Raparperijäätee


raparperisiirappi
1 litra raparperipaloja
4 dl vettä
4 dl sokeria

lisäksi
mustaa teetä
limettiä
tuoretta minttua
jääpaloja
(kivennäisvettä)

Tee raparperisiirappi valmiiksi. Se säilyy ainakin viikon verran. Pilko raparperinvarret ja mittaa kaikki ainekset kattilaan. Kiehauta kunnolla ja vähennä sitten lämpöä. Keittele hiljalleen noin 45-60 min., pidempäänkin, jos haluat sakeampaa tavaraa. Anna seoksen jäähtyä kattilassa ja siivilöi se.

Keitä teetä varten vettä ja hauduta musta tee tavalliseen tapaan (itse tykkään hauduttaa teetä jääteetä varten hieman pidempään kuin kuumana juotavaan teehen). Jäähdytä tee.

Jäätee syntyy sekoittamalla kylmää siirappia jääkaappikylmään teehen. Sopivan suhteen saa selville maistelemalla. Hyvä lähtökohta on 3 osaa teetä ja 1 osa raparperisiirappia. Mausta halutessasi pienellä määrällä limetinmehua. Lisää runsaasti jääpaloja ja tuoretta minttua. Pirskahtevaisuutta saat teehen kivennäisvedellä, silloin joudut ehkä säätämään siirapin määrää.

Huom! Ethän heitä pois raparperisiirapista siivilöityä raparperimuhjua. Se on hyvää esimerkiksi jätskin kanssa tai osana raparperikukkoa.

–––––

Aiemmin olen tehnyt raparperisiirapista ja kuplajuomasta sihijuomaa. Mittasuhteet ovat siirapissa vähän toiset. Samalla raparperimäärällä tulee kyllä enemmänkin siirappia.16 kommenttia

Mari kirjoitti...

Oooo, nyt tiedän mitä teen noista pakkasesta löytyneistä viime kesän raparpereistä! Vähän meinasin jo heittää ne roskiin uusien tieltä, mutta tähän jääteehen sopii varmasti pakkasraparperitkin :)

Anna kirjoitti...

Joo kiitos just nyt tätä tarvittais! Täytyy käydä taas raparpaperivarkaissa.

Hannele kirjoitti...

Älä pöhkötti heitä pois :)
Tee teetä tai vaikka raparperikukkoa!

Hannele kirjoitti...

Tarvitaan kyllä, tonkallinen.
Uusi satsi siirappia täytyy laittaa illalla tulille. Jos oisit lähempänä, voisit tulla hakemaan täältä raparperia.

Jael kirjoitti...

Ihanan raikasta varmaan tuo juoma! Just ostin ennen viikonloppua raparperia mutta se meni kyllä kaikki hillokkeeseen.Täällä raparperia saa melkein ympäri vuoden.

Hannele kirjoitti...

Raikasta, kyllä! Ja siirapin kanssa on makeuttakin helppo säätää.

Siellä on tämä vihannespuoli melko mukavalla tolalla :)

Ulla kirjoitti...

Ihana ohje! Täytyy ehdottomasti kokeilla, kun tuo hellekin näyttää jatkuvan :-)

Unknown kirjoitti...

nyt alkaa jo ulkona olla niin paljon kerättävää ja talteen otettavaa kun kevät sananmukaisesti räjähti käsiin ja muuttui kesäksi että tuskin ehtii mitään kirjoittamaan...saati sitten kommentoimaan ihanuuksia!

Unknown kirjoitti...

Ihana resepti! Ihan varmasti menee kokeiluun.

Hannele kirjoitti...

Kiva kuulla, että ohje saa tarhurin hetkeksi sisätiloihin ;) Täällä just nyt helle toi tullessaan ukkosen. Pyydän pientä sievää sadetta vain.

Hannele kirjoitti...

No sano! Koko koti on aivan hävityksen kauhistus, kun kumpikaan ei tee sisällä mitään ja kengät jalassa kuletaan ulos ja sisään. Koiratkaan ei osaa pyyhkiä tassujaan, kuka lie kouluttanu :9

Hannele kirjoitti...

Hyvä, kiitos!
Minä tykkään siirappijuomaresepteistä, kun suhteita ja määriä on niin helppo säätää.

Jokihaka Kokkaa kirjoitti...

Mainio resepti! Jääteetä en olekaan juonut pitkiin aikoihin.

Hannele kirjoitti...

Kiva kuulla! Jääteetä tulee juotua lähinnä kotikutoisena, kun minusta kaupan jääteet on aina niin ylimakeita, että ne täytyy lantrata.

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Kuulostaapa ihanan virkistävältä !

Hannele kirjoitti...

Naulan kantaan, Minna!

Sisällön tarjoaa Blogger.