Raparperijäätee
Raparperijäätee on ihanan raikas ja virkistävä kesäjuoma. Tee siirappia tuplasatsi jääkaappiin, ja loihdi jääteen lisäksi muitakin raparperista lempeää kirpeyttä saavia juomia.
Jäätee on helppo tehdä itse. Tarvitset vain teetä, raparperisiirappia ja jäitä. Halutessasi voit lisätä sekaan hieman kuplavettä, jos pidät enemmän pirskahtelevasta teestä.
Voit tehdä jääteen joko jäähdytettyyn teehen tai kylmäuutettuun teehen. Yksi helppo ja nopea kikka on valmistaa tee kuumaan veteen tuplavahvana, ja lisätä sekaan saman verran kylmää vettä sekä jäitä. Kullekin teelle sopiva pussien tai teelehtien määrä kannattaa tarkistaa paketista.
Kylmäuutettu tee valmistetaan yksinkertaisesti kylmästä vedestä ja teestä. Tee valmistuu yön aikana jääkaapissa. Mittasuhteet ovat samat kuin kuumankin teen valmistuksessa.
Raparperisiirappi siivilöidään keittämisen jälkeen, ja ihanan siirapin lisäksi saat hillomaista raparperimuhjua. Ethän heitä sitä pois! Raparperihilloke on hyvää esimerkiksi jätskin kanssa tai osana raparperikukkoa. Voit myös käyttää sen kakun välissä tai raparperipiirakassa. Tietysti hillokeen voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten.
Voit käyttää jääteehen mustaa tai vihreää teetä – myös rooibos on jääteen pohjana ihanaa. Raparperijääteen tee useimmiten tavalliseen mustaa teehen, joka antaa vahvalle raperperille sopivan tukevan vastaparin.
Kokeile myös näitä raparperireseptejäni:
- Raparperihillo uunissa
- Raparperi float
- Raparperi-seljankukkahillo
- Raparperisiirappi (tätä reseptiä tarvitset myös jääteessä)
Raparperijäätee
Raaka-aineet
raparperisiirappi
- 1/2 litraa raparperipaloja
- 2 dl vettä
- 2 dl sokeria
lisäksi
- 1–1 1/2 litraa mustaa teetä
- jääpaloja
- tuoretta minttua tai muita syötäviä koristeita
- halutessasi kivennäisvettä
Tee näin
- Pilko raparperinvarret ja mittaa kaikki siirapin ainekset kattilaan. Kiehauta kunnolla ja vähennä sitten lämpöä. Keittele hiljalleen noin 20 minuuttia eli kunnes raparperit ovat täysin kypsiä. Anna seoksen jäähtyä kattilassa ja siivilöi se.
- Keitä teetä varten vettä ja hauduta musta tee tavalliseen tapaan. Jäähdytä tee.
- Sekoita jäätee sekoittamalla raparperisiirappia ja teetä. Voit lisätä joukkoon myös kivennäisvettä. Sinulle sopivan suhteen löydät maistelemalla – toivomasi makeusaste ratkaisee siirapin määrän.
- Laita lasiin runsaasti jääpaloja ja kaada jäätee jäiden päälle.
- Jäätee syntyy sekoittamalla kylmää siirappia jääkaappikylmään teehen. Sopivan suhteen saa selville maistelemalla. Hyvä lähtökohta on 3 osaa teetä ja 1 osa raparperisiirappia. Mausta halutessasi pienellä määrällä limetinmehua. Lisää runsaasti jääpaloja ja tuoretta minttua. Pirskahtevaisuutta saat teehen kivennäisvedellä, silloin joudut ehkä säätämään siirapin määrää.
Seuraathan Kokkipottilan herkullisia seikkailuja myös Instagramissa!