Valkopapu-tillitahna

tiistai 4. kesäkuuta 2013


Istanbulin ruokatarjonta toi monta uutta ideaa ja ajatusta kotikeittiöön. Valkopapu-tillitahna on niistä ensimmäinen; se jäi mieleen vahvana makumuistona, ja kyllähän te jo taidatte tietää minut ja minun tahna-addiktioni. Yhdistelmä saattaa kuulostaa hieman erikoiselta, mutta suosittelen kokeilemaan. Me jäimme kerralla yhdistelmään koukkuun.

****

Valkopapu-tillitahna

1 prk (n. 200g) suuria valkoisia papuja (tai vastaava määrä itse keitettyjä)
1 pieni shalottisipuli tai kevätsipulin mukula
2 rkl oliiviöljyä
tilkka sitruunamehua tai omenaviinietikkaa
suolaa
(hieman vettä)
n. 1 dl tillisilppua

Valuta ja huuhtele pavut. Silppua sipuli. Laita tilliä lukuunottamatta ainekset tehosekoittimeen tai sauvasekoittimella sopivana kulhoon. Surauta tasaiseksi, ohenna tarvittaessa pienellä vesitilkalla. Tee tillistä karkeahkoa silppua ja sekoita lusikalla tahnan joukkoon.

****

Reseptin autenttisuudesta en mene takuuseen. Se perustuu makumuistiin ja "näin ne tahnat yleensä tehdään" -tuntumaan. Olemme syöneet tahnaa tabboullehin, vihersalaatin ja turkkilastyyppisten lihapullien kanssa sekä näkkärin päällä. Turkissa tahna tarjoiltiin alkupalana, mezenä, jolloin se syötiin leivän kanssa tai siltään.


17 kommenttia

Jokihaka Kokkaa kirjoitti...

Vaikuttaa just hyvältä yhdistelmältä! Ja kaikki aineetkin on kaapissa.. Meillä syödään tänään tätä. Kiitti!

Ulla kirjoitti...

Nam! Kokeiluun menee meilläkin :-)

Larilyn kirjoitti...

Olen seuraillut blogiasi jo tovin, mutta nyt vasta kommenttia. Loistoresepti tämä paputilliasia! Tahnat on ihania, menee kokeiluun myös meillä. Hekumoin tätä heti kesäperunoiden kylkeen. Sitä paitsi olen kehittänyt vakavahkon tilliriippuvuuden jo viime kesänä, joten tämä sillä selvä.

Jos haluat, voit käydä kurkkaamassa omaa blogiani täältä. Kirjoittelen lapsiperheen kasvisruokavalioon siirtymisestä, eettisistä ja ekologisista valinnoista sekä aika ajoin myös kädentaidoista.

Jael kirjoitti...

Valkopaputahna on ihanaa mutta tilin lisäys uutta minulle.Pitääpä kokeilla:-)

Minna Ahvenainen kirjoitti...

Tahna-addiktio löytyy myös meiltä :) ja tämä kuulostaa todella hyvältä. Menee ehdottomasti kokeiluun!

Hannele kirjoitti...

Mahtavuutta!
Yhdistelmä on hyvä ja just havaihduin semmoiseen tosiasiaan, että tämä on ehkä ensimmäinen tahna ikinä, johon en laittanut valkosipulia. Oho!

Hannele kirjoitti...

Jee! Joko maa tuottaa tilliä?

Hannele kirjoitti...

Kiva kun kommentoit, Larilyn! Kesäperuinoiden pariksi tillitahna sopisikin varmasti mainiosti. Tilliriippuvuus on vakava tauti ;)

Kiintoisa blogi sulla - kiitti vinkistä!

Hannele kirjoitti...

Tillin lisäys oli minullekin uusi mutta mielekäs kokeilu! Matkustaminen avartaa!

Hannele kirjoitti...

Hyvä! Vertaistukea tahna-addiktioon on onneksi siis tarjolla :)

Marja kirjoitti...

Kuulostaa mielenkiintoiselta! Meillä majailee kaapissa vaatimaton kilon nyssykkä kuivia voipapuja (arvaa kuka osti), joten tässä varmaan oiva keino keventää nyssykkää. Hieman epäilevästi kyllä suhtaudun tuohon tilliin mausteena, se kun ei kuulu lemppareihini, mutta täytyy sillekin kai antaa tilaisuus ;)

Elina/Chocochili.net kirjoitti...

Podin viime talvena ihan mahdotonta tillihimoa. Olisinpa silloin keksinyt tyrkätä sitä myös paputahnan joukkoon! Täytyy laittaa tämä idea korvan taakse vastaisuuden varalle :)

Hannele kirjoitti...

Tilli ei ole minunkaan ykkösyrtti, mutta toimi mainiosti tässä tahnassa. Mutta taatusti persija tai basilika, melkein mikä vain, toimisi yhtä lailla!

Öö, ostitko ihan ite ;)

Hannele kirjoitti...

Tillihimoa ja tilliriippuvuutta, kaikkea sitä :D
Millä, Elina, taltutit tillihimon?

Jonna kirjoitti...

Eikös juuri makumuistojen pohjalta synny parhaat maut, mitä siitä autenttisuudesta.

Minua hymyilytti, kun luin kommenttisi Campasimpukan blogista. Täsmälleen sama lainaus päätyi täällä ylioppilaskorttiin.

Hannele kirjoitti...

Juuri noin, Jonna! Onneksi tämänkaltaisessa ruoassa makumuiston toisintaminen on aika helppoa.

Miten mukava juttu :) Se taivas+helvetti -kirjan lainaus on niin osuva ja hyvä. Totta vielä aikuisenakin.

Marja kirjoitti...

No, öö, en ;). Samassa lähetyksessä sain 5 kiloa riisiä ja kolmen vartin pullon kalakastiketta ettei kato alvariinsa tarte siellä kaupassa rampata.

Sisällön tarjoaa Blogger.