Valkopapu-tillitahna

Istanbulin ruokatarjonta toi monta uutta ideaa ja ajatusta kotikeittiöön. Valkopapu-tillitahna on niistä ensimmäinen; se jäi mieleen vahvana makumuistona, ja kyllähän te jo taidatte tietää minut ja minun tahna-addiktioni. Yhdistelmä saattaa kuulostaa hieman erikoiselta, mutta suosittelen kokeilemaan. Me jäimme kerralla yhdistelmään koukkuun.

****

Valkopapu-tillitahna

1 prk (n. 200g) suuria valkoisia papuja (tai vastaava määrä itse keitettyjä)
1 pieni shalottisipuli tai kevätsipulin mukula
2 rkl oliiviöljyä
tilkka sitruunamehua tai omenaviinietikkaa
suolaa
(hieman vettä)
n. 1 dl tillisilppua

Valuta ja huuhtele pavut. Silppua sipuli. Laita tilliä lukuunottamatta ainekset tehosekoittimeen tai sauvasekoittimella sopivana kulhoon. Surauta tasaiseksi, ohenna tarvittaessa pienellä vesitilkalla. Tee tillistä karkeahkoa silppua ja sekoita lusikalla tahnan joukkoon.

****

Reseptin autenttisuudesta en mene takuuseen. Se perustuu makumuistiin ja ”näin ne tahnat yleensä tehdään” -tuntumaan. Olemme syöneet tahnaa tabboullehin, vihersalaatin ja turkkilastyyppisten lihapullien kanssa sekä näkkärin päällä. Turkissa tahna tarjoiltiin alkupalana, mezenä, jolloin se syötiin leivän kanssa tai siltään.