|

Crème Ninon – tuorehernesosekeitto kuohuviinillä

Usemmiten Crème Ninon, arkisemmin tuorehernesosekeitto, tehdään pakastetuista herneistä – olosuhteiden pakosta. Keitosta tulee aivan superhyvää niinkin, mutta juhlava keitto saa suorastaan siivet, kun siihen käyttää kesäisiä ja makeita, oikeasti tuoreita herneitä. Juhlavuudesta ja herkullisuudesta huolimatta keitto on pikaruokaa ja kesäpäivän arkiruokanakin oivallista.

****

Crème Ninon eli tuorehernesosekeitto kuohuviinillä
3-4 annosta, pienenä alkukeittona useammalle

200g herneitä
pieni (shalotti)sipuli
5dl kasvislientä
2 rkl tuoretta persijaa silppuna
2 dl kermaa
suolaa
mustapippuria
n. 1dl kuivaa kuohuviiniä (tai valkoviiniä)

Poista herneistä palot ja silppua sipuli sekä persilja pieneksi. Mittaa kattilaan kasvisliemi, herneet ja sipulisilppu ja anna kiehua hiljalleen 5-10 minuuttia. Lisää kerma ja persilja, kuumenna. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Mikäli haluat keitosta aivan samettisen tasaista, voit siivilöidä keiton soseuttamisen jälkeen. Mausta suolalla ja pienellä määrällä pippuria. Lisää keittoon kuohuviini (kaada loput laseihin ja nauti), sekoita varoen ja kuumenna kiehuvaksi.

Vinkkejä:

  • paista ilmakuivattua kinkkua rapeaksi ja murustele tarjoiluvaiheessa keiton päälle
  • vatkaa puolet kermasta löysäksi vaahdoksi ja lisää kuohuviinin kanssa aivan lopuksi – keitto saa   lisää samettisuutta 
  • tee tuoreesta (silolehti)persiljasta, öljystä, suolasta ja etikasta (ehkä tilkka sokeria) persiljaöljy ja viimeistele keitto kirkkaan vihreällä öljyllä

****