Maustekurkut - helppo säilöntäklassikko

lauantai 24. elokuuta 2013


Mauste- eli etikkakurkkuja kutsutaan arkikielessä usein suolakurkuiksi. Kurkkujen liemessä on kuitenkin suolaa muihin ainesosiin verrattuna vain vähän, mutta makua on sitäkin enemmän. Etikan, sokerin ja veden muodostama liemipohja on sellaisenaankin maukas, etikkainen mutta riittävän makea.

Teen mausteliemen varsin perinteisellä 1:1:2 -ohjeella. Liemen suhteiden muistisääntö on helppo: hätänumero ja aakkosjärjestys. Etikan, sokerin ja veden lisäksi liemeen laitetaan mausteita oman maun mukaan. Meidän kurkkuihin laitetaan paljon valkosipulia sekä mustaherukanlehtiä, tilliä, pippureita ja sinapinsiemeniä. Mutta purkkiin voi laittaa myös chiliä tai esimerkiksi piparjuurta.

Kurkut voi valmistaa kahdella tavalla. Liemen ainekset voi kiehauttaa kattilassa ja kaataa purkitettujen kurkkujen päälle. Toinen vaihtoehto, jonka olen oppinut Kulinaarimurulan Jaanalta, on kiehtovampi: kaikki ainekset laitetaan kulhoon kylminä, annetaan tekeytyä kannen alla huoneenlämmössä kolme päivää ennen purkitusta. Vetenä alkuperäisohjeessa on kivennäisvesi, mutta tavallisellakin vedellä tulee erinomaisia maustekurkkuja.


Itsekasvatettujen kurkkujen säilömisen haasteena on sadon kypsyminen vähitellen. Kerralla muutama kurkunvarsi tarjoaa kolmesta viiteen kurkkua ja sitten täytyy taas malttaa odottaa. Torilta tai marketista hakiessa kurkut olisivat tasakokoisempia, mutta onhan se nyt ihan woop-woop-kädet-ylös-hienoa säilöä omia kurkkuja.

****

Maustekurkut

n. 1 kg avomaakurkkuja
2 dl väkiviinaetikkaa
2 dl sokeria
4 dl (kivennäis)vettä
1 1/2 rkl suolaa
valkosipulinkynsiä
mustaherukanlehtiä
tilliä
sinapinsiemeniä
mustapippureita

Pese kurkut ja viipaloi ne. Kuori ja halutessasi puolita valkosipulinkynnet. Sekoita kulhossa kaikki ainekset ja jätä kulho peitettynä huoneenlämpöön kolmeksi vuorokaudeksi. Sekoittele välillä. Aivan aluksi on tärkeä sekoittaa huolella, jotta sokeri ja suola liukenevat liemeen. Lado kurkut purkkeihin mausteineen ja kaada liemi päälle. Kurkut ovat hetimiten syöntivalmiita.

****

16 kommenttia

Campasimpukka kirjoitti...

Meillä teinistön maustekurkuista pitävä osasto kutsuu näitä herkkuja tuttavallisesti nimellä suolikset. Enää se ei äitiäkään hätkäytä. Ojentaa vaan uutta purkkia kaapista. Emme ole moneen vuoteen säilöneet kurkkuja, tekosyyni on nimeltään kellarinpuute. :) Syömme suositun germaanimarketin pitkulaisia "suoliksia".

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Minä olen tehnyt (äitini tapaan) tuolla kiehautusmenetelmällä. Nyt vaan en ole moneen vuoteen voinut tehdä, kun en saa niitä purkkeja mihinkään. Alkaa tuo meidän super pieni jääkaappi/pakastin ihan tosissaan jo hermostuttamaan... mutta ensin pitää tienata keittiöremppaan rahat :-)

Hannele kirjoitti...

Suolis :)
Koko talveksi ei meilläkään kurkkuja säilötä, mutta maun vuoksi ja spesiaalitapauksia varten muutama purnukka.

Hannele kirjoitti...

Aika monella tuntuu olevan sama ongelma tilan kanssa. Meillä on toinen jääkaappi, mutta isoa rohjoa tuntuu ihan hullulta ja rahan hävikiltä pitää päällä muutaman purkin takia. Että jos teet kurkkuja, tuo ne tänne säilöön :D

Ulla kirjoitti...

Ihanat hätänumerokurkut! Pitääkin muistaa tuo nyrkkisääntö, kun kasvihuoneesta vielä irtoaa 3 kurkkua (juu, säilön ihan taviskurkut).
Eikä kerrota kenellekään, että eilen rouvan säilöntäpurkkeja siirtäessä joku pudotti kennollisen kananmunia jääkaapista lattialle. Ei niitä purkkeja nyt _niin_ paljon ole...

Seija kirjoitti...

Hyvä ohje,minä olen luottanut kaupan mausteseokseen ja siihen etikkaa ja vettä...hyvin ovat maistuneet.Kokeilenpa tätä lopuille kurkkupenkin tulokkaille.Onneksi on Minnan ja Miikan kylmäkellari,siellä on jo umpioituja sieniä ja omenatuoremehua ja yksi purkillinen kurkkuja ja ja...

Hannele kirjoitti...

Purkkipurnaus on tuttu ääni meillä(kin). Voi munaparat!

Minä en millään raatsi säilöä kasvihuonekurkkuja. Ne syödään kilpaa, liikaa ei ole vielä tullut :)

Hannele kirjoitti...

Kylmäkellari on onnea!

Joskus mekin säilöttiin kaupan mausteseoksella ja hyviähän niistäkin tulee, mutta maun säätäminen on vaan niin kivaa :)

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Oon kanssa tehnyt tuolla kiehautusmenetelmällä, mutta tuo Jaanan tapa on kyllä jännä. Pitääkin kokeilla millaisia tulee.

Hannele kirjoitti...

Muutaman kerran olen tehnyt ennenkin jaanat ja hyviä tulee. Nyt on menossa päivä kaksi ja puoli. Homma toimii kuin nakutettu ja kurkut maistuu hullunhyviltä. Aamulla purkituspuuhia.

Jokihaka Kokkaa kirjoitti...

Hyvä ohje, pitää kokeilla. Aiemmin olen tehnyt vaan kiehauttamalla.. Herkullisen näköinen tuo kurkku-tilli-mustaherukka-vs sekoitus!

Hannele kirjoitti...

Kurkut on purkissa, tai itseasiassa ei paljoakaan enää - ovat melkein syöty. Rapeita ja herkullisia! Minusta tällä menetelmällä tulee rapeampia kuin kiehautussysteemillä.

sartsa kirjoitti...

Testissä nämä huoneenlämpöiset.. Teinkö mokan,kun laitoin nesteen sekaan jo nyt,vai olisiko pitänyt vasta purkitusvaiheessa lisätä etikka ja vesi?

Hannele kirjoitti...

Eikun juuri noin, kaikki kerralla sekaisin! Mutta hyvä kun kysyit!

Sama homma edessä meilläkin, jahka saan riittävästi kurkkuja.

Anonyymi kirjoitti...

Toinen satsi menossa,kiitos huippu hyvästä ohjeesta 😊 t.sartsa

Hannele kirjoitti...

Jee! Kiitos, sartsa, kun palasit kommentoimaan! Tästä tuli hyvä mieli!

Sisällön tarjoaa Blogger.