BBQ-kastike mangosta ja tomaatista

sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Muutama viikko sitten herra Kokki kaartoi kauppahalliin minuuttia vaille sulkemisajan mielessään pari kiloa kauniita ribsirivejä. Kotiin tuli myhäilevä mies mukanaan seitsemän kiloa täysleveitä porsaan kylkiä. Lihakauppias oli jo ehtinyt putsata sahan, joten kylkien leikkaaminen ribsiriveiksi ei onnistunut, mutta sitä tarina ei kerro, miksi kahden kilon sijaan kasseihin pakattiin seitsemän kiloa porsasta. Enemmän on enemmän!

Ribsit olivat kylkikaaren mallisia, leveimmillään neljäkymmentäsenttisiä. Kotikokeilla meni hetki hämmennyksessä: miten ihmeessä koko keittiön vallanneet ribsit saataisiin syömäkuntoon muutamassa tunnissa. Syömään kutsuttiin vieraina jo olleiden rakkaiden lisäksi toinenkin puoli sukua. Sitten käärittiin hihat ja päätettiin onnistua. Tiesittehän, että onnistuminen on asia, jonka voi päättää.

Ribseihin hierottiin maustetahna, johon otettiin mallia grilli-idoleiltamme. Maustumisaika kutistettiin carting-kierroksen mittaiseksi ja ribsien muhiessa foliopaketissa uunissa taisteltiin frisbeegolfin suvun mestaruudesta. Osa kypsistä ribseistä grillattiin ja siveltiin omenaviinietikan, sinapin, suolan ja sokerin seoksella, osa grillattiin ja syötiin seuraavana päivänä ja loput laitettiin pakkaseen.

Kypsänä pakastettu pala possunkylkeä on sittemmin todettu olevan arki-illan pelastaja, kun se saa sekä grillatessa että pöydässä päällensä maukasta ja nopeasti valmistuvaa BBQ-kastiketta mangosta ja tomaatista. Kastike on toimii myös esimerkiksi salaatinkastikkeena sekä fajitaksen välissä.

****

BBQ-kastike mangosta ja tomaatista

3-4 kypsää tomaattia
1 kypsä mango
2 valkosipulinkynttä
n. 3 rkl ruokosokeria
2 tl Worcesterkastiketta
pala tuoretta chiliä
tuoretta korianteria
tuoretta (lehti)persiljaa
limetin mehua
suolaa
mustapippuria

Kuori ja lohko valkosipulinkynnet ja mango. Lohko tomaatit. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surraa tasaiseksi. Maista ja säädä suolan, hapon, sokerin ja tulisuuden kombinaatio kohdilleen. Anna tekeytyä jääkaapissa ja tee maisto&säätö tarvittaessa uudelleen. Kastike säilyy muutamia päiviä jääkaapissa ja kestää pakastuksen.

****

20 kommenttia

Sofia kirjoitti...

Siis mango ja tomaatti, mahtavan kuulloinen yhdistelmä, jota en ole ikinä tullut ajatelleeksi.

Hiidenuhma kirjoitti...

Ihastuin ensimmäiseksi kastikkeen raikkaaseen [virtuaali] makuun ;)

Hannele kirjoitti...

Kiitos kommentistasi, Sofia!
Hämmästyttävän hyvin mango ja tomaatti kyllä sopivat yhteen ja muut makuaineet komppaavat mukavasti :)

Hannele kirjoitti...

Luulen, että virtuaalimaku ja makumaku ovat tässä kastikkeessa aika lailla käsikädessä :)

Tuplaespresso kirjoitti...

Maikuttelin reseptiä mielessäni ja totesin, että pitää ehdottomasti kokeilla. Jos vaikka ensi viikolla grillattaisiin ribsejä :)

Anonyymi kirjoitti...

Ilme oli Kokkipottilan mestarillakin näkemisen arvoinen, kun ribsit saapuivat keittiöön :) Ja minä kärsin monta seuraavaa yötä possun aiheuttamasta närästyksesta ! Mut oli se hyvää !

Mari kirjoitti...

7 kiloa, melkoista. Voisin kuvitella, että Kivistönkin valvomattomalla ostosreissulla voisi käydä JUST noin.

Ja onnistumisen voi päättää. Ja lopputuloksen selittää tarvittaessa parhain päin.

Hannele kirjoitti...

Kiva kuulla, Tuplaespresso! Reseptin makustelu mielessä on ihanaa puuhaa :)

Hannele kirjoitti...

Hih, suu piti laittaa kiinni käsipelillä, kun se loksahti ammosen auki :D Mutta aika nopsasti kokosin itseni, ei ollu liikaa aikaa vetuloida.

Hannele kirjoitti...

Valvomaton ostosreissu -ilmaisu aiheutti täällä armotonta hihitystä:)

Lopputuloksen selittämiselle peukku!

ulla kirjoitti...

Hauska resepti!
Meidänkin perheessä käy ostosreissuilla usein tuonsuuntaisia asioita - ainakin kun kyseessä on possu!

Jael kirjoitti...

Kiva kastike,tuohan kävis muuhunkin kuin lihaan...meillä alkaa mangosesonki loppua mutta vielä niitä saa.

Hannele kirjoitti...

Kiva kuulla, että tykkään! Ihan tavatonta tämä ei meilläkään ole. Ehkä enemmän hämmästyin levyjen koosta kuin määrästä :D

Hannele kirjoitti...

Mangosesonki - se kuulostaa joka kerta yhtä hurmaavalta! Nyt ovat täälläkin mangot melko edullisia ja maukkaita, vaikka kaukaa raahataankin.

Jo vain tämä sopii muullekin kuin lihalle. Tänään söin kastiketta valkopapujen, tomaattien ja avokadon kanssa. Pikalounas!

Jokihaka Kokkaa kirjoitti...

7 kiloa possua! Melko reilu meininki:) Tuo kastike vaikuttaa myös herkulta..

Hannele kirjoitti...

Reilua, kyllä! Ja reilusti! Kastike on osoittautunut toimivaksi monessa arjen mutkassa. Jääkaappisäilytys korostaa milloin mitäkin makua, joten säätäminen on aina tarpeen. Tai ehkä suu vaatii aina eri makuja :)

Nanna kirjoitti...

Hahaa, Hannele, sä selvästikin petaat(voitelet) Marjan mitin tarjoilujen toivossa. ;D

Mutta on hyvän kuulnen kastike, mulla on vielä se sun valkonen soossikin kokematta, mutta muistissa on, niinkun huomaat.

Hannele kirjoitti...

Ribsithän on aina toiveissa :D

Mieletön muisti sulla, voisin ostaa palasen.

Marja kirjoitti...

Heh, heh, grilli-idolit :D. Meillä kyllä weber pöhisee ympäri vuoden, joten ei nuo ribsit mikään mahdottomuus olis...

Tuota mango kastiketta pitäis kyllä kokeilla. Menisköhän siinä säilyke mango, jos ei jaksa odotella tuoreen kypsymistä?

Hannele kirjoitti...

Noooo, voishan säilykettä koittaa, mutta eihän siinä sitä makean ja vähän kirpeän viehkoa yhdistelmää ole.

Ribseille high five!

Sisällön tarjoaa Blogger.