| |

Lammasburger

Lammasburgerin idea kiteytyy sanontaan ”local food, global world”. Hampurilaiset ovat maailmankansalaisia, mutta lammasburgerin raaka-aineet ovat lähiruokaa ja täynnä tuttuja, juurevia makuja.

Sämpylä ja pihvi saavat kavereikseen oman maan kaskinauriista ja porkkanoista valmistettua salaattia, joka on maustettu pohjolan chilillä, piparjuurella, sekä tilliaiolilla. Karamellisoitu sipuli tuo burgeriin suloista makeutta. Kun lisäkkeeksi paistetaan rouheat perunalastut sekä kaadetaan lasillinen hyvää punaviiniä, on ateria valmis. Hampurilaisateria ei ole koskaan maistunut näin hyvält.

Lammasburger

Raaka-aineet

sämpylät

  • 3 dl maitoa
  • 50 g tuorehiivaa
  • 7 g suolaa
  • 1 rkl pellavansiemenrouhetta
  • 1 rkl kuivattua puolukkarouhetta
  • 7 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl öljyä

lammaspihvit

  • karitsan jauhelihaa
  • suolaa
  • pippuria

nauris-porkkanaslaw

  • 2 porkkanaa n. 100g
  • 2 kaskinaurista n. 150g
  • 2 tl piparjuurtatilliaiolia ks. ohje alla
  • hieman valkoviinietikkaa
  • mustapippuria
  • tarvittaessa suolaa

tilliaioli

  • 1 kananmunankeltuainen
  • 2 tl dijon-sinappia
  • 1 1/2 dl rypsiöljyä
  • 2 rkl tuoretta tilliä
  • 1 pieni valkosipulinkynsi
  • suolaa
  • mustapippuria

karamellisoitu sipuli

  • 4 sipulia
  • 2 rkl voita
  • 1/2 dl sokeria
  • 1/2 dl valkoviinietikkaa

Tee näin

  • Sekoita sämpylätaikinan nesteseen hiiva, suola, pellavansiemenrouhe, puolukarouhe ja öljy. Sekoita ja lisää vähitellen jauhoja samalla voimakkaasti vatkaten. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 10 minuuttia, käsin noin 20 minuuttia. Jätä lepäämään noin puoleksi tunniksi. Vaivaa taikinaa vielä hetki ja pyörittele sämpylät, kohota huolella ja paista noin 200 asteessa. Jäähdytä.
  • Kuori nauriit ja porkkanat. Leikkaa veitsellä tai mandoliinilla ohuita tikkuja. Voit myös raastaa juurekset karkeaksi raasteeksi. Kuori pala piparjuurta ja raasta se hyvin hienoksi raasteeksi. Sekoita raasteet ja jätä odottamaan.
  • Aloita tilliaiolin teko erottamalla kananmunasta keltuainen. Sekoita keltuaisen joukkoon sinappi ja valuta öljyä hyvin pienissä erin samalla voimakkaasti vatkaten. Kun öljy emulgoituu munan kanssa, muodostuu paksu ja täyteläinen majoneesi. Mausta majoneesi hienoksi hakatulla tillillä, suolalla, etikalla ja valkosipulisilpulla. Anna maustua vähintään puoli tuntia, maista ja säädä tarvittaessa makuja.
  • Kuori ja puolita sipulit ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuumenna pannulla voi, kuullota sipuleita siinä muutama minuutti. Vähennä lämpöä ja lisää nesteet. Hauduttele pienellä lämmöllä kunnes neste on liki haihtunut.
  • Viipaloi pestyt perunat hyvin ohuiksi siivuiksi, kuivaa siivut talouspaperilla. Kuumenna öljy kattilassa 180 asteeseen ja paista perunalastuja kunnes lastut ovat saaneet hieman väriä. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle ja anna liian rasvan imeytyä paperiin. Suolaa lastut makusi mukaan.
  • Sekoita noin 2/3 tilliaiolista raasteiden joukkoon, lisää hieman etikkaa ja tarvittaessa suolaa. Tarjoa loppu aioli perunalastujen kaverina.
  • Muotoile jauhelihasta pihvit ja paista ne kuumalla pannulla pienessä voimäärässä molemmin puolin. Pihvit saavat jäädä mediumiksi.
  • Kokoa hampurilainen: halkaise sämpylät, paahda ne halutessasi ja laita väliin hampurilainen raastesalaatilla, pihvillä ja karamellisoidulla sipulilla.