| |

Amerikkalaiset bagelit mehevillä täytteillä

Illalla valmiiksi tehty taikina ja nopeasti tulevat täytteet tekevät bageleista varsin vaivattomasti aamiaispöytään syntyviä herkkuja. Eikä hätää, jos taikinanteko jäikin aamuun; brunssille ehtii vallan mainiosti. Bageleiden väliin sopii mielestäni parhaiten mehukkaat täytteet, jotka tekevät rinkeleistä kokonaisen, pitkälle päivään kantavan aamiaisen. Munakokkeli, johon on sekoitettu jugurttia sekä viipaloitu avokado ovat täytteistä suosikkejani. Ja jos ihan totta puhutaan, murentelen väliin vielä rapeaksi paistettua ilmakuivattua kinkkua, siis sitten kun on lihaton lokakuu loppuu. 

Tomaatit näyttelevät niin pitkään sivuroolia aamiaisessa kun ne suostuvat maistumaan tomaatilta. Sen jälkeen tyrnishotti saa hoitaa raikastuspommituksen aivan yksin.

Suloista sunnuntaita!


****

Amerikkalaiset bagelit 

8-12 kpl

taikina

2 dl vettä

1 dl pehmeän täyteläinen soijajugurttia (maustamaton)

1 pussi kuivahiivaa

1 rkl sokeria

7g merisuolaa (n. 1 1/2 tl)

n. 7 dl vehnäjauhoja

lisäksi

1 1/2 l vettä

1 tl suolaa

seesaminsiemeniä

Sekoita veteen jugurtti ja sekoita neste tasaiseksi. Lisää suola, sokeri sekä kuivahiiva ja anna olla viitisen minuuttia, jolloin hiiva ja mausteet liukenevat veteen. Lisää vehnäjauhoja vähitellen samalla voimakkaasti vatkaten. Taikina saa jäädä hyvin pehmeäksi mutta ei löysäksi. Vaivaa taikinaa noin 10-15, jolloin saat siihen hyvän sitkon.  Laita taikina peitettynä jääkaappiin kohoamaan yön yli tai kohota kaksinkertaiseksi huoneenlämmössä. 

Vaivaa taikinasta ilmat pois, jaa 8-12 osaan. Pyörittele pulliksi ja jätä kohoamaan liinan alle. Lämmitä uuni 175-200 asteiseksi. Keitä valmiiksi suolalla maustettu vesi. Kun taikinapallot ovat kohonneet pulleiksi, ota pulla ja tee peukalolla keskelle reikä. Venytä käsissäsi rinkelin reikää suureksi, se kutistuu merkittävästi kypsyessään. Pudota rinkeli kuplivaan veteen (2-3 rinkeliä kerrallaan) ja keitä noin 45 sekuntia per puoli. Nosta rinkelit reikäkauhalla leivinpaperille ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 10-15 minuuttia eli kunnes bagelit ovat saaneet kauniin, vaaleanruskean värin. Tarjoile bagelit tuoreina, hieman jäähtyneinä, sillä niin ne ovat herkullisimmillaan.

****

Munakokkeli

tilkkaöljyä

4 kananmunaa

n. 1/2 dl pehmeän täyteläinen soijajugurttia (maustamaton)

suolaa

mustapippuria

Riko kananmuna kulhoon ja sekoita joukkoon jugurtti sekä suolaa. Sekoita voimakkaasti, jotta munien rakenne rikkoutuu ja munakokkelimassasta tulee tasaista. Mausta suolalla sekä pienellä määrällä mustapippuria.

Kuumenna öljytty pannu kuumaksi. Kaada munaseos pannulle ja pienennä lämpö heti minimille. Vetele lastalla munaseosta reunoilta kohti keskustaa, kunnes kananmunat ovat liki hyytyneet. Nosta pois levyltä ja anna hyytyä toivomaasi kypsyysasteeseen.

Tarjoa munakokkeli bagedeiden päällä avokadon kanssa. Purista avokadon päälle hieman sitruunamehua ja mausta tarvittaessa ripauksella suolaa. Tuoreet yrtit kruunaavat koko homman.

****

Reseptit ovat osa Blogiringin ja Alpronkampanjaa, jossa sunnuntaiaamuja sulostutetaan herkkuaamiaisilla. Alpron tuotteet ovat kasviperäisiä valmisteita, jotka ovat luontaisesti laktoosittomia ja sopivat myös vegaaneille. Vegaani, tai kuka vaan, voi vaihtaa munakokkelin hummukseen.

Viime sunnuntaina aamiaista kokattiin Eilistä paistoa -blogissa. Ensi viikolla aamiaisvinkkejään jakaa Kaakao kermavaahdolla -blogi.

Yhteistyössä Alpro