|

Suolaista ja makeaa Halloween-juhliin: Rapeat bataattiranskalaiset & kinuskissa dipattavat omenaveneet

BÖÖ! Ja tupla-böö teille, jotka olette ihan Hukassa*!

Kulman takana lymyilevä, karmiva halloween otetaan tietenkin vastaan asiaan kuuluvalla vakavuudella. Siitä on leikki kaukana, kun pöytään katetaan mustia hämähäkkejä ja hämähäkin munia. Laseihin kaadetaan höyryävän kuumaa verta. 

Karmivuutta tasapainottamaan tarvitaan hyvää ruokaa, jonka äärellä voi viipyä pitkään piilossa pimeydeltä ja möröiltä. En usko, että olet eri mieltä, kun sanon dipattavien herkkujen olevan illanistujaisruoista ehkä parhaita. Perinteisten dippikasvisten ja sipsien sijaan (tai rinnalle) ovat uunissa paistettavat bataattiranskalaiset erinomainen vaihtoehto. Myös voidellusta, paahdetusta ruisleivästä leikatut tikut ovat ihania.

Ja koska jälkiruokaa ei saa koskaan unohtaa, ei varsinkaan synkkinä ja myrskyisinä öinä (ja halloweenina on aina synkkää ja myrskyistä, tiesittehän sen), katetaan pöytään myös makeaa dipattavaa. Samalla hätistellään pahoja henkiä, sillä kinuskia keitettäessä peltipurkkia kolistellaan kattilassa toista tuntia. Purkista kuoriutuu tahmeaa kultaa, johon dipataan hapokkaita omenalohkoja.

*Nämä reseptit ovat ensimmäinen osa Kokit ja Potit -ruokablogin ja Liikuntakeskus Hukanyhteistyöreseptejä,  joissa välillä nautitaan juhlista (kuten tässä jutussa) ja välillä vedetään tiukkaa, kuntoliikkujalle sopivaa ruokaa herkullisuudesta tippaakaan tinkimättä. Personal trainer ja ravintovalmentaja Terhi Kukkonen kommentoi reseptejä, tekee viiltävää analyysiä ruokien ravintosisällöstä ja piiskaa ruokabloggaajaa parempiin tuloksiin keitt… eikun oliko se sittenkin treeneissä. Seuraava osa ilmestyy hieman ennen marraskuun puolta väliä – teemana on silloin mukaan otettavat lounassalaatit. Tässä välissä tiedossa on sekä arkiruokaa että hillittömiä herkkuja. Pysy mukana!

****

Bataattiranskalaiset uunissa

1 iso bataatti (400-500g)
noin 1 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
(2 rkl maissijauhoa tai maissitärkkelystä)
suolaa

Pese bataatti huolellisesti. Kuorimispuuhiin ei tarvitse alkaa, mutta jos kuoressa on huonoja kohtia, poista ne. Leikkaa bataatti noin 1/2 – 1 cm siivuiksi. Voit leikata bataatin pitkittäin, jolloin saat pitkiä ranskiksia, poikittain tuotokset ovat tietysti lyhyempiä. Tavoitteena on tehdä mahdollisimman tasakokoisia viipaleita, jotta saat mahdollisimman tasakokoisia ranskalaisia leikatessasi viipaleet siivujen paksuisiksi tikuiksi. Mitä tarkemmin samankokoisia tikkuja saat, sitä tasalaatuisempia ranskalaisia saat. Eihän se aina niin mene, mutta pyrkimys on hyvä.

Huuhdo bataattitikut heti leikkaamisen jälkeen juoksevan veden alla huljutellen, näin pinnalla oleva tärkkelys huuhtoutuu osin pois ja lopputulos on rapeampi. Ravista liika vesi pois ja kaada tikut keittiö pyyhkeen päälle kuivumaan. Kuivaa huolellisesti. Levitä kuivat bataattitikut leivinpaperin päälle. Huiski päälle oliiviöljy ja sekoita käsin, jotta öljy leviää joka paikkaan. Ripottele halutessasi päälle myös maissijauhot tai maissitärkkelys, joka tekee tikuista entistä rapeampia. Mausta suolalla.

Pyri asettelemaan ranskalaiset pellille siten, että niiden väliin jää hieman tilaa, jotta saat rapeamman lopputuloksen. Jos ranskalaiset ovat aivan kiinni toisissaan, ne höyrystyvät ja jäävät lötköiksi. Paista 180- 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Käännä peltiä (ja/tai rankalaisia) tarvittaessa välillä.

****

Dippi bataattiranskalaisille

n. 1 dl maustamatonta jugurttia
n. 1 tl juoksevaa hunajaa
n. 1/2 tl kanelia
suolaa maun mukaan

Sekoita kaikki ainekset ja anna makujen tasaantua jääkaapissa puolisen tuntia. Voit muokata dippiä loputtomiin. Lisää esimerkiksi puolikas kynsi valkosipulia murskattuna, mustapippuria ja (savustettua) paprikajauhetta. Bataatin kanssa sopivat yhteen erinomaisesti myös juustokumina (jeera) sekä muskottipähkinä.

****

Kinuskissa dipattavat omenaveneet

omenoita (valitse hapokas lajike, esimerkiksi Granny Smith tai kotimainen Lobo)
1 prk kondensoitua maitoa

Poista säilykepurkista etiketti, se lähtee joka tapauksessa keitettäessä pois. Laita purkki kattilaan, älä avaa purkkia, ja kaada vettä päälle niin paljon, että purkki on upoksissa. Keitä hiljalleen noin 1 – 1 1/2 tuntia. Mitä pidempään keität, sitä paksumpaa kinuskia saat aikaan. Kaada vesi pois ja anna purkin jäähtyä tovi ennen avaamista. Usko vaan, anna sen jäähtyä, jotta kuuma kinuski ei suhauta sinua silmään. Avaa purkki varovasti purkinavaajalla, tee ensimmäinen pisto mieluiten keittiöpyyhkeen alla.

Lohko omenat (kuori ulkomaiset, tietenkin) ja poista siemenkodat. Jos et syö omenalohkoja välittömästi, huiski päälle sitruunamehua, jotta omenat eivät tummu. Tarjoa vielä lämpimän kinuskin kanssa.

****

”Ravintovalmentajan näkökulmasta ruokaan ei koskaan tulisi suhtautua liian tiukkapipoisesti. Silloin kun herkutellaan, herkutellaan hyvällä omallatunnolla, hyvää ruokaa ja hyvässä seurassa! Bataattiranskalaiset ja dipattavat omenaveneet ovat illanistujaisnaposteltavaa sieltä parhaimmasta päästä; maku on herkullinen, syötävät ovat sitä mitä niiden luvataankin olevan (bataatti on bataattia ja omena aitoa omenaa). Lisäksi valmistaminen on vaivatonta. 100 grammaa rapeita bataattiranskalaisia sisältää noin 120 kilokaloria. Vastaavassa määrässä vaikkapa perunalastuja energiamäärä nousee pitkästi yli 500 kilokaloriin. Omenassa kilokaloreita on vain noin 40 sadassa grammassa, ja vaikka kondensoidusta maidosta tehty toffee toki on makeaa ja tuhtia, niin näin juhlapyhänä sitä voi käyttää dippailuun täysin ilman tunnontuskia. Karmivan maukasta Halloweenia!” 

– Terhi – 

Personal trainer ja ravintovalmentaja Terhi Kukkosen kommentit tarjoaa Liikuntakeskus Hukka.

ps. Hämähäkin munina toimivat herkulliset, paahdetut ja mausteiset kikherneet. Hämähäkit syntyvät hetkessä lakunauhasta, kas näin, ja veri on tietenkin glögiä, koska pikkujoulukausihan alkoi jo!