| | |

Thaimaalainen kookoskeitto – nopea ja helppo keitto sopii arkeen ja juhlaan

Pari viikkoa sitten kerroin nopeiden ja helppojen ruokien olevan nettihauissa kovassa huudossa, ihan kun se nyt olisi ollut kenellekään mikään yllätys. Yksi kategoriaan sopiva suosikkiruokamme on thaimaalainen keitto, jonka ydin, liemi, muodostuu Kaakkois-Aasialle tyypillisten mausteiden lisäksi maukkaasta kasvisliemestä sekä kookosmaidosta. Keitto on yhtä aikaa kevyt ja tuhti, ja muunneltavuus tekee siitä erinomaisesti arkeen sopivan ruoan – keittoa voi täydentää niillä aineksilla, joita kotona on.

Kookosmaidon lisäksi kotona on hyvä pitää thaimaalaista kalakastiketta, kaffirlimetin lehtiä (pakaste), inkivääriä sekä limettiä tai sen mehua. Sokeria kaapissa lienee aina. Tästä viisikosta muodostuu thaimaalaisen makusinfonian juju. Sitruunaruohoa suosittelen myöskin käyttämään, mikäli sitä vain on saatavilla tuoreena. Suorastaan juhlavaksi thaimaalaisen kookoskeiton saa lisäämällä siihen tuoretta chiliä ja tuoretta korianteria sekä katkarapuja ja nuudelia. Katkaravut voi vallan mainiosti vaihtaa kanaan tai tofuun, ja nuudelit voi jättää keitosta kokonaan poiskin tai vaihtaa vaikka riisiin. Keittoon voi lisätä maun mukaan myös kasviksia. Erityisesti herkkusienet, tomaatti ja porkkanasta kuorimaveitsellä vuollut kiekurat sopivat keittoon loistavasti.

****
Nopea thaimaalainen kookoskeitto
n. 3 annosta

5 dl kasvislientä
4 dl (1 prk) kookosmaitoa
2 valkosipulinkynttä
1-2 sitruunaruohoa (noin 10 cm tyvestä)
3×3 cm kokoinen pala tuoretta inkivääriä
2-3 kaffirlimetin lehteä
1-2 tuoretta chiliä (tai maun mukaan)
1/2 dl thaimaalaista kalakastiketta
1/2 dl palmusokeria*
1/2 dl limetin mehua (1-2 limettiä)

lisäksi
katkarapuja
(täysjyvä)nuudelia
tuoretta korianteria
limetin lohkoja
tuoretta chiliä

Kuori inkivääri ja leikkaa se ohuiksi lastuiksi. Hienonna valkosipulinkynnet ja viipaloi sitruunaruoho (noin 8-10 senttiä tyvestä) reiluiksi paloiksi. Laita iso kokkiveitsi lappeelleen sitruunaruohopalojen päälle ja mojauta kunnolla kämmenellä veitsen lapetta. Kun sitruunaruohon rakenne hieman rikkoutuu, irtoaa maut selvästi paremmin. Poista chilistä siemenet ja silppua hedelmäliha.

Kuumenna kasvisliemi ja lisää kattilaan inkiväärilastut, sipulit, sitruunaruoho ja hieman pienityt kaffirlimetin lehdet. Anna kiehua hiljalleen 5-10 minuuttia. Lisää kookosmaito ja chili. Mausta kuuma keitto limetinmehulla, kalakastikkeella ja palmusokerilla*. Kiehauta. Maista ja säädä tarvittaessa makua.

Voit siivilöidä keiton, jos haluat, sillä inkiväärilastut ja sitruunaruohon palaset ovat syötäviä mutta rakenteeltaan suussa epämiellyttäviä. Me noukimme ne usein pois syödessämme (ja niin Thaimaassakin tehdään). Lisää valmiiksi keitetty (ja pätkitty, jos niin haluat) nuudeli sekä katkaravut, lämmitä keittoa vielä hetki mutta älä enää päästä sitä kiehumaan, sillä ravut sitkistyvät helposti. Lisää tuoretta korianteria joko kattilaan tai vasta pöydässä lautasilla oleviin keittoihin.

Tarjoa limetinlohkojen ja chilisilpun kanssa, jotta jokainen voi säätää tarvittaessa kirpeyttä tai tulisuutta.

*HUOM! Jos käytät tavallista sokeria, laita sitä aluksi selvästi vähemmän (esim. 1 rkl), sillä palmusokeri ei ole niin makeaa kuin tavallinen, valkoinen sokeri.