Itse tehty sushi-inkivääri (Gari)

torstai 21. marraskuuta 2013

Itse tehty gari eli sushi-inkivääri kuuluu samaan sarjaan itse tehdyn baileysin kanssa. Osa pyörittelee silmiään ja ihmettelee, miksi ihmeessä se täytyy tehdä itse, kun kaupankin tuote on ihan hyvää. Osa taas on sitä mieltä, että jos pienellä vaivalla voi itsekin tehdä, jätetään purkki kauppaan. Me taidamme sijoittua johonkin välimaastoon.

Jääkaapissa on vierekkäin lähikaupan purkki ja kotitekoisen sushi-inkiväärin purkki, eikä kumpikaan jää syömättä. Alun perin aloin suunnittelemaan inkiväärin pikkelöimistä kahdesta syystä: puhtaasta mielenkiinnosta ja itsensä haastamisesta sekä siksi, että kaupan tuotteessa on kylkiäisenä ainesosia, joiden ajattelin olevan turhia. Väriaineet, happamuuden säätöaineet, makeutusaineet ja säilöntäaineet, jotka eivät edes takaa kuin neljän viikon säilyvyyden purkin avaamisen jälkeen. Nyt tiedän ainesosien olevan turhia. Säilyvyyskin on vähintään sama kuin valmistuotteella. Palaan tähän säilyvyysasiaan, jos oletukseni osoittautuuu vääräksi. Nyt purkki on ollut jääkaapissa puolitoista viikkoa ja inkivääri vain paranee. Vaalenpunaista sävyä ei itse tehden gariin saa, paitsi jos kun elää vaalenpunaiset lasit silmillä.

****

Itse tehty sushi-inkivääri (Gari)

n. 200g tuoretta inkivääriä
1 rkl sokeria
1 rkl suolaa

noin puoli litraa kiehuvaa vettä

1/2 dl sokeria
3/4 dl riisiviinietikkaa

Kuori inkivääri ja siivuta se poikkisyin niin ohuelti kuin ikinä osaat. Voit käyttää mandoliinia tai terävää veistä. Laita siivut kulhoon ja ripottele sekaan ruokalusikallinen suolaa ja sokeria. Sekoita ja jätä noin puoleksi tunniksi odottamaan. Inkivääristä lähtee liika neste ja mahdollinen kitkeryys.

Inkiväärin tekeytyessä tee pikkelöintiliemi: sekoita sokeri (1/2 dl) ja riisiviinietikka (3/4 dl). Kuumenna lientä, jotta sokeri sulaa varmasti etikan joukkoon.

Kun puoli tuntia on kulunut kumoa inkiväärit liemineen kiehuvaan veteen. Pyörittele hetki (noin 1 min.) ja siivilöi neste pois.  Siirrä inkiväärit puhtaaseen lasipurkkiin ja kaada pikkelöintiliemi päälle. Laita jääkaappiin ja anna maustua noin kolme päivää. Itse tehty sushi-inkivääri säilyy jääkaapissa muutamia kuukausia (jos ei säily, kerron siitä kyllä).

****

Ohje on yhdistelmä netistä löytämistäni resepteistä.

ps. olen antanut itseni ymmärtää, että osin vaaleanpunainen väri tulee nuoren inkiväärin kuoresta, jota ei tarvitse raaputtaa pois. Mutta en ole ihan varma, olenko koskaan nähnyt Suomessa nuorta inkivääriä.

24 kommenttia

Nelle kirjoitti...

Mitäs jos sinne purkkiin lorauttaisi vähän etikkapunajuurten lientä? ;) Hauska juttu - täytyy kokeilla kun en tosiaan ollut ajatellut että inkiväärin voi marinoida itse.

Liisa kirjoitti...

Voi vitsit, kiva että olet testannut tämän! Mun on pitänyt kokeilla tätä jo pitkään, kun en hirveästi välitä siitä lähikaupan garista. Eiku etikkaliemet porisemaan siis!

Merituuli kirjoitti...

Mulle tuli ihan sama mieleen kuin Nellelle :). Tää säilyke toimi muuten hienosti kurkkujen kanssa brunssilla viime sunnuntaina. Mitäs muuta niihin Nelle tuli? Miriniä? Syötiin sitten ihanien lohisashimien kanssa.

Jael kirjoitti...

Minäkin olen itse tehnyt garia ja silloin mietin miten sitä väriä siihen saa.Tuota on niin helppo tehdä että ihan sääli ostaa valmista.

Riikka kirjoitti...

Tai voisko osan riisiviinietikasta korvata punaviinietikalla? Meillä tehdään sushia sen verran harvoin, että aina harmittelen kun puolet purkista jää käyttämättä (tai no oon joskus vedellyt niitä melkein vuodenkin avattuna olleesta purkista...) Mutta itse tehtynä vois tehdä vähän maltillisemman satsin. Jes, hyvä Hannele!

Jokihaka Kokkaa kirjoitti...

Näppärää! Pitää testata.

Nelle kirjoitti...

Merituuli: miriniä ja riisiviinietikkaa koristelin korianterilla.

Riikka: tee niistä kurkku-garisalaattia :)

Hannele kirjoitti...

Etikkapunajuuriliemi toisi varmasti ihanan värin! Täytyy kokeilla.

Hannele kirjoitti...

Helppoa kun mikä, tee ihmeessä! Minullakin on ollu vaikka kuinka monta kertaa ostettuna sopiva pala inkivääriä, mutta viimein sain aikaiseksi. Motivaattorina toimi sushi-lounas siskon kanssa, joka on allerginen sitruunahapolle (E330) - nyt voi hänkin syödä sushia inkiväärin kanssa :)

Hannele kirjoitti...

Uus, kuulostaa tosi herkulta, kiitos vinkistä! Me ollaan laitettu joskus garia salaattiin ja jonkun wokin raikastukseksi. Mutta sitä voisi kyllä käyttää monipuolisesti.

Hannele kirjoitti...

Totta. Tuo väriasia on tietty lähinnä visuaalinen juttu; eihän vaaleanpunaista vaan voi vastustaa :) Punajuuriliemi oli hyvä idis!

Hannele kirjoitti...

Punaviinietikkaakin pitää kokeilla! Älysin itseasiassa vasta juttua kirjoittaessa tarkistaa, mitä kaupan purkki lupaa säilyvyydelle; meillä on menty kans tolkuttoman pitkään yhdellä purkilla.

Tuosta määrästä tulee kuta kuinkin lähikaupan garipurkin kokoinen annos ja minusta se on raikkaampaa ja parempaa kuin kaupan - pitää yrittää käyttää sitä monipuolisesti!

Hannele kirjoitti...

Kätevä emäntä :D

Hannele kirjoitti...

Nelle, tuo kuulostaa aivan mielettömältä (tosin lohihommat joudun jättämään väliin).

Nanna kirjoitti...

Ai että mä kannustan sua Hannele!

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Joskus olen miettinyt kanssa tehdä näitä, mutta se kaatui sitten niihin nuoriin inkivääreihin. Ilmeisesti se ei kuitenkaan ole tässä kovin oleellista. Nyt kyllä kokeilen tällä ohjeella.

Hannele kirjoitti...

Oi, kiitos Nanna! Kannustusta tarvitsen aina :)

Hannele kirjoitti...

Hyvin toimii tälläkin ohjeella! En tiedä miltä nuori inkivääri näyttää, mutta kuvittelen sen olevan ohutkuorista ja viattoman näköistä :D Eikä semmosta ole näkynyt ainakaan Oulun kaupoissa.

Akvis kirjoitti...

Ihanaa! Tätä jouluksi! Kiitos ohjeesta!

Hannele kirjoitti...

Ole hyvä, tämä voisikin olla mielenkiintoinen lisä joulupöytään. Mitäs muuta teillä pöytään katetaan? Perinteistä vai poikkeavaa?

Vallaton mummeli kirjoitti...

Ou jee, täältä se löytyi! Olen etsinyt inkiväärilastujen ohjetta. Kiitän ja kumarran.

Hannele kirjoitti...

Hyvä!
Itse tehdyt inkiväärilastut on todella herkkuja. Aivan todella herkkuja!

Anonyymi kirjoitti...

Vaaleanpunainen värihän tulee käsitääkseni nuoresta inkivääristä mitäpä meiltä täällä ei ole saatavissa.

Hannele kirjoitti...

Kiitos kommentistasi!
Näin minäkin olen inkivääriasian ymmärtänyt!

Sisällön tarjoaa Blogger.