Maalaissalaatti lehtikaalista

Lehtikaali tuntuu olevan tämän syksyn trendikasvis. Hyvä niin, sillä se on todellinen supervihannes, jonka ravintoarvoja ylistetään jokaisessa kaalista kirjoitetussa jutussa. En aio tehdä poikkeusta, vaikka emme syökään vihreää kultaa siihen pakkautuneiden ravintoaineiden vuoksi. Syömme lehtikaalia, koska se on aivan järjettömän hyvää ja raaka-aineena monipuolinen.

Mutta onhan se aika ihmeellistä, että lumen allakin pärjäävässä lehtikaalissa on noin kaksi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin vitamiinipommina tunnetussa appelsiinissa, joskin vähemmän kuin tyrnissä tai paprikassa. Myös K-vitamiinipitoisuus on aivan huippuluokkaa. A-vitamiiinissa lehtikaali kamppailee porkkanan kanssa ykkössijasta kasvisten keskinäisessä kisassa. Monesta jutusta olen lukenut lehtikaalin päihittävän selvästi esimerkiksi maidon kalsiumin määrässä, mutta Finelin tietokanta on asiasta kyllä eri mieltä. Joidenkin tietojen mukaan lehtikaali kantaa ravintorikkaimman kasviksen kruunua, myös terveysvaikutteita herkulla tuntuu olevan tukuittain. Mutta edelleen, minusta lehtikaalissa hurmaavimpia ominaisuuksia ovat rakenne ja maku, terveys- ja vitamiinisisällöt ovat oivia bonuksia.

Useimmin olemme syöneet lehtikaalia tänä syksynä salaateissa, mutta myös sipseinä, wokeissa, pastoissa, munakkaissa ja paistoksissa se on mainio raaka-aine. Pidämme lehtikaalisalaatin rouskuvaisuudesta – siinä on sellaista syksyistä voimaa ja tuhtia rakennetta, josta tavallinen salaatti vain unelmoi.

****

Maalaissalaatti lehtikaalista

salaatti
lehtikaalia
oliiviöljyä (&sitruunamehua)
tomaattia
hyvää palvikinkkua
kananmunia keitettyinä tai uppomunina
krutonkeja eilisestä leivästä
parmesaania lastuina
kapriksia
oliiveja
(eilisiä perunoita)

kastike
1 kananmunankeltuainen
2 tl dijon-sinappia
1 1/2 dl rypsiöljyä
1 (pieni) valkosipulinkynsi
suolaa
mustapippuria
tarvittaessa tilkka happoa (esim. omenaviinietikkaa)
(parmesaaniraastetta)

Tee ensin kastike, jotta se ehtii hetken tekeytyä. Aloita kastikkeen teko erottamalla kananmunasta keltuainen (säästä valkuainen, annan sinulle yhden valkuaisen vinkin huomenna). Sekoita keltuaisen joukkoon sinappi ja valuta öljyä hyvin pienissä erin samalla voimakkaasti vatkaten. Kun öljy emulgoituu munan kanssa, muodostuu paksu ja täyteläinen majoneesi. Mausta majoneesi suolalla, valkosipulisilpulla ja etikalla. Anna maustua hetki, maista ja säädä tarvittaessa makuja.

Huuhtele kaalin lehdet ja ravistele ne kuiviksi. Poista paksuimmat lehtiruodot ja revi tai leikkaa lehdet sopiviksi suupaloiksi. Sekoita kaalin joukkoon tilkka oliiviöljyä ja halutessasi myös sitruunamehua; ne pehmentävät hieman kaalin rakennetta.

Keitä kananmunat tai valmistele uppomunahommat (vinkkiä helppoon uppomunaan täällä). Tee krutongit. Leikkaa vähän kuivahtaneesta leivästä kuutioita ja paista niitä paistinpannulla pienessä määrässä öljyä välillä sekoitellen. Mausta ripauksella suolaa. Lisää salaattiin krutongit, kananmuna ja muut haluamasi herkut.

****

ps. Salaattikulho (tai uunivuoka) on merkiltään Gerberaja se on hankittu ihanasta Hella&Herkku -puodista Helsingistä (Museokatu 15). Astioita on ihanissa väreissä ja muodoissa – melko mahtava joululahjaidea, sanoisin.