Lihafondue valkoviiniliemellä

Nyt ravistellaan rajoja. Valkoviiniä ei useinkaan mielletä liharuokien kumppaniksi tai osaksi niiden valmistusta, mutta koska elämä on leikki ja ruoanlaitto hauskanpitoa, ei näennäisistä säännöistä kannata välittää.

Lihafonduen liemi syntyi kuivasta valkoviinistä, kasvisliemestä ja mausteista. Erinomaista! Valkoviini toi lihafonduen liemeen raikkautta ja hapokkuutta, ja liemessä kypsytetyt lihapalat ja kasvikset saivat herkullisen makuhunnun. Meillä lihana käytettiin villinä vaeltaneen hirven filettä, mutta mikä tahansa laadukas ja murea liha sopii kypsennettäväksi fondueliemessäkin. Kasviksista parsakaali on ehdoton suosikkimme. Myös paprika, kiinankaali ja kukkakaali ovat herkkuja valkoviiniliemessä kastettuina.

Tällä viikolla kahdessatoista Blogiringin blogissa vietetään luomuviikkoa Emilianan inspiroimana. Käy äänestämässä suosikkiasi luomukuvakisassa, jossa Kokit ja Potit on mukana lihafonduekuvalla. Äänestäneiden kesken arvotaan luomutuotekori inspired by Emiliana, ja jos voitan kisan, lupaan valita palkinnoksi saatavalla Chez Mariuksen nettikaupan lahjakortilla myös jotain kivaa blogissa arvottavaksi. Että vink vink ja win-win!

****

Lihafondue valkoviiniliemellä

liemi
3 dl kasvis- tai lihalientä
3 dl Emiliana Natura luomuvalkoviiniä
n. 1 tl suolaa (liemen suolaisuus huomioiden)
1 rkl hunajaa
1-2 laakerinlehteä
2-4 valkosipulinkynttä
muutama tuore timjaminoksa
muutama mustapippuri

lisäksi
luomulihaa (esim. naudan sisäfile)
kasviksia (esim. parsakaalia, paprikaa, herkkusieniä)
hyvää tuoretta, vaaleaa leipää

piparjuurimajoneesi
1 kananmunankeltuainen
2 tl dijon-sinappia
1 1/2 dl rypsiöljyä
2 rkl tuoretta tilliä
n. 1 tl piparjuurta raastettuna
suolaa
mustapippuria
 

Tee majoneesi: erota kananmunasta keltuainen. Sekoita keltuaisen joukkoon sinappi ja sitten öljy hyvin pienissä erissä samalla voimakkaasti vatkaten. Mausta majoneesi suolalla, etikalla ja piparjuurella. Anna maustua hetki, maista ja säädä tarvittaessa makuja.

Pilko kasvikset sopiviksi suupaloiksi. Puhdista lihan mahdollisista kalvoista ja kuutioi se. Muista, että pienet palat kypsyvät nopeammin.

Kiehauta kattilassa kaikki liemen ainekset. Jos sinulla on aikaa, nosta liemi pois levyltä ja anna makujen tasaantua hieman. Siivilöi ”roskat” pois ja kaada liemi fonduepannuun. Valkosipulinpalaset voit jättää liemeen. Maista lientä. Sen tulee olla melko suolaista, jotta liemi antaa riittävästi makua kypsennyksen aikana.

Ota (fondue)haarukkaan haluamasi ainekset ja anna kypsyä liemessä sopivasti. Nauti piparjuurimajoneesin ja tuoreen leivän kanssa.

****


 Yhteistyössä Emiliana Natura