Miang kham - loistava thaimaalainen sormisyötävä

sunnuntai 1. joulukuuta 2013


Tarvitaan hieman kärsivällisyyttä silppuamiseen, tarkkuutta paahtamiseen ja hetki aikaa surauttaa kastike - niin helppoa on koota loistava thaimaalainen sormisyötävä Miang kham. Suomeksi Miang kham tarkoittaa lehteen käärittyä ruokaa, joka kertookin koko tarinan. 

Salaatinlehden sisään voi laittaa melkein mitä vain, mutta tyypillisesti tarjolla on maapähkinöitä, kookoslastuja, limettiä, kuivattuja katkarapuja, sipulisilppua sekä mausteeksi inkivääriä, chiliä ja suolaisen makeaa kastiketta. Ja kun jokainen saa koota mieleisensä nyytin, ei kompromisseja tarvitse tehdä. 


****

Miang kham - loistava thaimaalainen sormisyötävä

kastike
1dl kuorittuja, suolattomia maapähkinöitä
1/2 dl kookoslastuja tai -hiutaleita 
1/2 dl palmusokeria
1/2 dl kuivattuja katkarapuja
1/2 dl kalakastiketta (nam pla)
1/2 dl vettä
1 tl tuoretta inkivääriä

lisäksi
salaatinlehtiä (esim. keräsalaatti)
shalottisipulia
kuorittuja, suolattomia maapähkinöitä
kookoslastuja tai -hiutaleita
kuivattuja katkarapuja 
tuoretta inkivääriä
tuoretta chiliä
limettiä (osta useampi, jos syöjiä on enemmän kuin yksi)

Aloita paahtamalla kuivalla pannulla keskilämmöllä maapähkinät kunnes ne ovat saaneet kauniin värin. Varo polttamasta. Paahda myös kookoslastut/-hiutaleet kullanruskeiksi. Laita kuivatut katkaravut likoamaan kylmään veteen. Huom! Paahda ja liota samalla täytteiksi tarkoitetut pähkinät ja kookoslastut sekä kuivatut katkaravut. Kastikkeesta riittää useaan kymmeneen salaattikääröön, varaa täytteitä syöjien määrän mukaan.

Mittaa kastikkeen ainekset tehosekoittimeen tai vastaavaan, jos haluat jumpata, käytä morttelia. Aja ainekset kastikkeeksi. Maista ja säädä tarvittaessa makua. Tavoitteena on suolaisen makea kastike/tahna.

Silppua sipuli(t), chili(t) ja inkivääri. Kuori limeteistä vihreä ja valkoinen kuori, jolloin jäljelle jää vain hedelmäliha. Lohko hedelmäliha leikaten veitsellä aina kalvon vierestä. Kalvoja emme halua syödä, hedelmälihan kyllä. Silppua hedelmälihalohkot pienemmäksi.

Laita täytteet joko pieniin kippoihin tai kasoihin isolle tarjoilulautaselle. Poista salaatista kanta ja laita myös se tarjolle.

****


Tarjosin Miang khamia eilen Oulun ruokabloggaajien pikkujouluissa, ja jos oikein ymmärsin, hekin tykkäsivät. Jos haluatte nähdä, mitä muuta Aina nälkä -blogin kotipesässä järjestetyissä, hulvattomissa kemuissa syötiin, suosittelen klikkaamaan Kokkeillaan -blogiin tai Makuja kotoa -blogiin. Pastanjauhajat raportoivat varmasti pian illan jouluoluttastingista, jossa neljää jouluolutta arvioitiin sekä sanallisesti että kouluarvosanoin.

Ohjeen ainesosat lunttasin muutamilta nettisivuilta sekä Korianteria ja sitruunaruohoa -keittokirjasta, määrät säädin oman suun mukaan. Useimmat reseptit ovat yllä olevaa monimutkaisempia, mutta yksinkertaisuus on valttia (vai laiskuutta...).

22 kommenttia

Virpi kirjoitti...

Tämä oli paitsi kaunis, niin muutenkin mahtava ruoka täynnä makuja! En osais itse alkaa ees moisia kokeilla - siksi on ihan parasta että blogimiiteissä saa syödäkseen kaikkea uutta ja ihmeellistä :)

Heidi kirjoitti...

Kastike oli todella hyvää, täynnä makuja! Ja astiat kruunas koko komeuden :) Saispa näitä joka päivä...

Milla kirjoitti...

Tässä oli kyllä niin freshi meininki että jes! Kaunista (ja voi tokkiinsa myös maukasta!) tarjottavaa, tuotahan söisi jo pelkästään silmillään :) Jäi eilen kysymättä mistä olet ostanut tuota kookoslastua? Se oli maultaankin kookokseisempaa kuin perinteinen raaste.

Nanna kirjoitti...

ja mistähän minä sitten kuivattuja katkarapuja?....

Hannele kirjoitti...

Raikkaus on minustakin parasta koko ruoassa! Lastuja (ja pähkinät) ostan punnitse ja säästä -kaupasta.

Hannele kirjoitti...

Njaa. Minä ostin niitä paikallisesta aasiakaupasta. Nappaa mukaan, kun menet isolle kylälle (siis JOS teillä ei ole siellä erikoiskauppaa). Jos sulla sattuu olemaan kaapissa katkaraputahnaa, voi sitä laittaa rapujen sijasta kastikkeeseen. Tai mikä estää jättämästä poiskin, vaikka eihän se sama ole. Ajattelisin, että salaatinlehtien sisällä toimisi kuivaamattomatkin ravut erinomaisesti.

Hannele kirjoitti...

Huippua, että onnistuin tehdä hyvää ja semmosta, mitä ei sinun itse tule tehtyä. Se sinun palsternakka-pekonipiiras oli jättihyvää, oliko ohje Glorian ruoka&viinistä?

Hannele kirjoitti...

Hyvä! Astiat on kyllä kivat, mutta minusta tämä toimis aika hauskasti niinkin, että esim. kuvassa olevalle laudalle laittas siltään kasoihin kuivat aineet ja vaan märät laittas kippoihin.

Mulle kävi tiiätkö niin hupsusti, että unohdin maistaa sinun kuppikakkuja. MIKÄ MOKA!

Hanna kirjoitti...

Oliskohan tää liian eksoottinen tarjottava itsenäisyyspäivän dinnerillä.. Sit pääruoaksi karjalanpaistia?

Akvis kirjoitti...

Voi kun sinut voisi vuokrata meille napomaan näitä koko päiväksi! Siinä sitä sitten vain söisi ja ihmettelisi!

Andalusiana kirjoitti...

ihanan näköistä!

Hannele kirjoitti...

Nyt alko tekemään mieli karjalanpaistia!

Minä ainakin voisin tarjota miang khamia myös itsenäisyyspäivän dinnerillä ;)

Hannele kirjoitti...

Järjestetään niin, että voidaan joskus syödä ja ihmetellä koko päivä! Olispas kiva!

Hannele kirjoitti...

Kiitos! Ja ihanan makuistakin tämä on, uskotko?

Virpi kirjoitti...

Juu, GRV:sta on se resepti! Kannattaa kokeilla itsekin :)

Marja kirjoitti...

Oi oi miten herkullisen näköistä ja toi kastike... Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla.
Tänä vuonna teidän pikkujoulut voitti korisjengin pikkujoulut, joissa mässytettiin classic pizzan lättyjä. Ens vuonna taidan kyllä tulla Ouluun :) (silläkin uhalla, että syön itseni tainnoksiin)

Hannele kirjoitti...

Marja, olet aina tervetullut! Hotelli- ja kuljetuspalvelu on ottanut varauksen vastaan :)

Oon ihan vara, että tykkäät tästä naposteltavasta!

Hannele kirjoitti...

*varma

Kotiharmi Kokkaa kirjoitti...

Aijjaijjai...ruokajonkanimeäentuleikinämuistamaan oli makujen sinfoniaa eli aivan ihanaa! Kyllä sun on vaikea nyt päättää, perustatko thaimaalaisen vai minkä ravintolan :)

Hannele kirjoitti...

Aika monta kuperkeikkaa saa elämä heittää, että minä perutaisin ravintolan :) Mutta kiitos, otan tuon kohteliaisuutena!

ulla kirjoitti...

Oli varmasti superhyvää! Itse ihastuin salaatinlehtiin käärittyyn ruokaan Koreassa ja olen kokeillut eri versioita kotona. Tämä Thaimaalainen versio ei ollutkaan minulle tuttu, pakko kokeilla!

Hannele kirjoitti...

Korealaisia salaattikääröjä olen saanut onneksi muiden tekeminä, meillä ne ovat vielä testaamatta. Thaiversiokin on kyllä erinomaista, suosittelen kokeilemaan!

Sisällön tarjoaa Blogger.