| | |

Puolukkapavlovat suolakaramellikastikkeella – joulun paras jälkiruoka

Onko joulun tai uuden vuoden jälkiruoka vielä päättämättä? Tai pyhien kyläreissuun olisi kiva viedä jotain matkassa kulkevaa herkkua – siis jotain muuta kuin konvehteja? Helpotan vähän päätöstäsi. Makean ja rapean marengin, hieman kirpeän puolukan, pehmeän kerman ja makeansuolaisen kastikkeen yhdistelmä on jotain ihan superia. Ja suolakaramellikastiketta voi syödä suoraan purkista tarjota myös jäätelön, kuumennettuna jäisten karpaloiden tai hedelmälohkojen kanssa. Eikä kastikkeessa ole paljon yhtään kaloreitakaan. Niin, tai siitä asiasta Terhi* saattaa olla toista mieltä.

Marenkipohjat ja kastikkeen voit tehdä vaikka tänään, ne säilyvät hyvinkin jouluun saakka. Marengit säilyvät kuivassa talvihuoneilmassa siltään tai purkkiin pakattuina. Kastike säilyy jääkaapissa toista viikkoa, joskin sen kanssa täytyy olla tarkkana; sillä on taipumuksena hävitä jääkaapista.

****

Puolukkapavlovat suolakaramellikastikkeella

marenkipohjat
2 kananmunan valkuaista
1 dl sokeria
1 tl perunajauhoja
tilkka (noin 1/2 tl) omenaviinietikkaa

täyte
5 dl puolukoita
n. 1 dl tomusokeria

kuohu- tai vispikermaa
jäisiä puolukoita tai karpaloita

suolakaramellikastike
2 1/2 dl sokeria
100g voita
1 1/2 dl kuohukermaa 
1/2 – 1 tl laadukasta suolaa (esim. sormisuolahiutaleita)

Tee marenkipohjat: Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Muista, että keltuaista ei saa mennä valkuaisten joukkoon. Vaahdota valkuaisia voimakkaasti vatkaten. Kun vaahto pysyy kasassa, lisää osissa sokeri, johon on sekoitettu perunajauhot. Vatkaa, kunnes valkuaisvaahto on kiiltävää ja kovaa. Lisää lopuksi etikka ja sekoita huolellisesti. Voit tehdä joko pieniä (esim. 5 cm halkaisijaltaan) pavlovapohjia tai yhden suuremman. Pienet marengit voivat olla matalia, kuvassa olevat ovat keskimäärin sentin korkuisia. Paista marenkeja 125 asteisessa uunissa, kunnes ne ovat keveitä ja rapeita. Pienet valmistuvat alle tunnissa.

Karamellikastiketta varten tarvitset pinnoitetun paistinpannun, puuhaarukan tai vastaavan, pienen vispilän ja hyvät hermot. Homma ei ole vaikea, mutta se vaatii tarkkuutta. Mittaa ainekset valmiiksi. Kumoa sokeri pannulle ja säädä levy keskilämmölle. Anna sokerin lämmetä, liikuttele sitä välillä puuhaarukalla, jotta se lämpeää tasaisesti. Kun sokeri alkaa sulamaan, sahaa puuhaarukalla paistinpannua ristiin rastiin ja pienennä lämpöä. Sokeri ei saa palaa. Tavoitteena on toffeen värinen, kaunis, paahtunut sokeriliemi. Kun sokeri on sopivan väristä, lisää voi muutamassa erässä. Vaihda käteen vispilä ja pyörittele varovasti voi ja sokeriliemi sekaisin. Se saattaa kestää hetken, mutta onnistuu kyllä. Kun seos on tasainen, ota pannu liedeltä ja kaada vähitellen joukkoon kerma koko ajan samalla sekoittaen. Jos kastike paukkuuntuu, lämmitä sitä varovasti pienellä lämmöllä hellalla uudestaan. Sekoita lopuksi kastikkeeseen suola ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. Säilytä kastike jääkaapissa.

Survo puolukat sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi ja makeuta tomusokerilla. Vatkaa kerma. Kokoa pavlovat laittamalla kermavaahtoa ja puolukkasosetta marenkipohjan päälle. Valuta suolakaramellikastiketta leivosten päälle ja koristele jäisillä puolukoilla tai karpaloilla. Tarjoa heti. Voit myös laittaa kaikki ainekset esille, jolloin jokainen saa koota oman herkkunsa ”pavlovabaarista”.

****

*Joulu on perinteisesti rentoutumisen ja herkuttelun aikaa ja hyvä niin. En siis tällä kertaa niinkään kommentoi herkkujen ravintosisältöjä, sillä se lienee joulun aikaan toissijaista. Sen sijaan tarjoan muutaman vinkin joulunpyhiin. Lupaan, että näillä vinkeillä paluu arkeen onnistuu samassa vaatekoossa kuin lomallelähtökin.

  1. Joulu kestää kalenterin mukaan kolme päivää. Sitten on erikseen uusivuosi ja loppiainen. Ei siis ole välttämätöntä juhlia ja herkutella kahta viikkoa putkeen… Mutta juhlapyhistä tulee ja kannattaa nauttia!

  2. Ehdotan, että jokainen joulunviettäjä nauttii (joulu)ateriansa kutakuinkin normaalilla ateriarytmillä myös juhlapyhinä. Aterioiden lisäksi voi sitten napostella ne herkut, jotka aterian jälkeen vielä maistuvat. Nälän kasvattaminen herkkupöytiä varten tai oikeista aterioista kieltäytyminen herkkujen hullaannuttaessa johtaa väistämättä herkkuövereihin. Been there, done that.

  3. Älä jemmaa herkkuja ylettömiä määriä kotiisi ja vierasvaraksi, vaan suunnittele karkeasti mitä on tarjolla, milloin ja minkä verran. Herkut maistuvatkin paremmilta, kun niihin voi aidosti keskittyä.

  4. Mieti joka päivälle joku aktiviteetti, olkoon se sitten vaikka jouluinen kävelylenkki, ja pidä siitä kiinni.

  5. Nauti joulusta hyvin mielin, ja palaa arkeen sitten kun sen aika on.

Hyvää joulua kaikille!

-Terhi

Juttu on osa Liikuntakeskus Hukan kanssa yhteistyössä toteutettua juttusarjaa. Edelliset jutut löydät alla olevista linkeistä. Seuraavan kerran asian äärelle palataan tammikuussa, jolloin edessä on raaka paluu arkeen.

Personal trainer ja ravintovalmentaja Terhi Kukkosen kommentit tarjoaa Liikuntakeskus Hukka.