Rapea ruis-seesamnäkkäri

torstai 12. joulukuuta 2013

Taloudessamme asuu pari näkkärihirmua, eikä meillä muita sitten asukaan, jos nelijalkaisia assareita ei otetan laskuun. Rapeaa näkkileipää on kaapissa aina ja sen loppuminen on luonut pakottavan tarpeen kauppaanlähdölle. Vaan eipähän luo enää! Rapea näkkäri syntyy nimittäin ihan pienellä vaivalla kotonakin.

Taikinan käsituntumalla ja siitä juuri sopivan rukiista ja rapeaksi paistuvaa. Osasta taikinasta otin piparimuotilla hauskoja sienileipiä ja osan leikkelin taikinapyörällä pari suupalan kokoiseksi lastuksi. Näkkäri on osoittautunut hitiksi juustopöydässä ja iltapäivän pelastajaksi siltään napsittuna.****

Rapea ruis-seesamnäkkäri

2 1/2 dl vettä
1/2 tl kuivahiivaa (tai pikkunokare tuorehiivaa)
1 tl suolaa
1/2 dl seesaminsiemeniä (lisäksi halutessasi päälle)
4 dl ruisjauhoja
vajaa 3 dl vehnäjauhoja

Sekoita veteen hiiva ja suola sekä siemenet. Lisää jauhoja vähitellen samalla voimakkaasti vatkaten; emme halua paukkuja. Lisää jauhoja kunnes taikina on melko jämäkkää. Työstä taikinaa käsin noin kymmenisen minuuttia, voit myös valjastaa yleiskoneen käyttöön. Jätä taikina lepäämään huoneenlämpöön vähintään puoleksi tunniksi.

Jaa taikina osiin ja kaulitse runsaassa (ruis)jauhossa mahdollisimman ohueksi. Voit tehdä taikinasta piparimuotilla pikkunäkkäreitä, leikata taikinapyörällä neliöiksi tai jättää ronskimmaksi levyksi. Paista 200-225 uunissa noin 5-8 minuuttia (isot leivät tarvitsevat enemmän aikaa) tai kunnes leivät ovat napakoita ja saaneet hieman väriä. Huomaa, että hieman väriä -vaiheesta palaneeksi kuluu aikaa vain pikkuruinen hetki (nimim. kokemusta on). Leivät saavuttavat lopullisen rapeuden jäätyessään kunnolla, viimeistään seuraavana päivänä näkkäri on rouskuvan rapeaa.

Tarjoile näkkäri simppelisti voin kanssa tai esimerkiksi osana juustopöytää.

****

9 kommenttia

Merituuli kirjoitti...

valloittavia nuo sieni-näkkärit! Niihin päällehän menisi oivallisesti joku sienitahna.

Hannele kirjoitti...

Totta! Aika täydellistä olisi kauhaista sienisalaattia sieninäkkärillä. t. sienisalaattihirmu

Sporttimamma kirjoitti...

Huippua! Tätä täytyy kokeilla!

Hannele kirjoitti...

Kiitos kommentistasi, Äidin unelmia kaiken keskellä!
Itse tehty näkkäri on kyllä paljon helpompaa kuin kuvittelisi. Mukavaa joulun odotusta!

Ulla kirjoitti...

Kiitos, Hannele, tästä saadaan kätevästi joulun näkkärit (TAHDON tuommoisen sienimuotin! Ihan huippu!). Näkkärin päälle toki tarvitaan tahnoja, ja niitä tulinkin täältä kurkkimaan - Hannelen tahnathan on jo käsite (edelleen sitä kirjaa odottaessa).

Jonna kirjoitti...

Kiva idea laittaa sesaminsiemeniä joukkoon. Olen pitkään etsiskellyt täydellistä näkkärireseptiä. Olisikohan se nyt tässä ;-)

Hannele kirjoitti...

Oijoi, nyt on tahnauutudet olleet vasta kehittelyn alla, mutta kiitos sanoistasi, Ulla! Tahnakirja kuulostaa melkoiselta mössöltä :D

Sienimuotti on osa kolmen sienen sarjaa, jonka ostin Tampereen Taito-kaupasta. Ihana kauppa, ihana muotti!

Hannele kirjoitti...

Täydellisestä en tiedä, mutta erinomainen tämä oli! Riittävän rukiinen meille!

Karo kirjoitti...

Tein näitä tänään, mutta korvasin seesaminsiemenet pellavansiemenrouheella, koska seesaminsiemeniä ei nyt tähän hätään ollut. Tosi hyvää tuli! En tosin tiedä teinkö jotain väärin (vai pitikö näin tapahtua), mutta ensimmäiset kaksi pellillistä neljästä pullahtivat palloiksi, vähän kuten pitaleivät. Osa laskeutui jäähtyessään, osa ei. Seuraavaan kahteen pellilliseen tein jokaiseen muutaman reiän ja onnistumisprosentti oli selkeästi parempi. Mutta omnom, aivan loistavan makuisia ovat, kiitos reseptistä! :)

Sisällön tarjoaa Blogger.