Coleslaw punakaalista - väriä elämään!

torstai 16. tammikuuta 2014


Väriä elämään, ystävät!

Punakaalista tehty coleslaw on sisar hento valkoisen kanssa maultaan samaa maata, mutta väri valloittaa. Punakaalin väri raikastuu entisestään, kun kaali saa liota etikkaisessa vedessä tuntikausia. Värin lisäksi kaalin rakenne saa uutta potkua liotuksesta - kun kaalin puristaa kuivaksi ja sekoittaa kastikkeeseen, pysyy coleslaw pitkään raikkaana ja rapeana, eikä kulhon pohjalle kerry nestettä.

****

Coleslaw punakaalista

n. 600g punakaalia (1/2 keskikokoinen kaali)
3 porkkanaa

1 dl väkiviinaetikkaa
4-5 dl vettä
1/2 dl sokeria

n. 1 dl majoneesia
n. 1 dl paksua, maustamatonta jugurttia
suolaa
mustapippuria
(ripaus sokeria)

Kuori porkkanat ja poista kaalista uloimmat, huonot lehdet. Raasta porkkanat karkealla terällä ja tee kaalista mahdollisimman ohutta siivua. Voit pätkiä kaalisiivuja lyhyemmiksi. Kiehauta vesi ja lisää siihen sokeri ja etikka. Varmista, että sokeri liukenee nesteeseen. Kaada hieman jäähtynyt etikkaliemi kaali-porkkanasilpun päälle. Sekoita muutaman kerran ja laita jääkaappiin vähintään 4 tunniksi tai yön yli. Sekoita kerran pari välillä, jos uni ei tule silmään.

Siivilöi neste kaali-porkkanasilpusta ja puristele silppua kuivemmaksi. Lisää majoneesi ja jugurtti ja mausta suolalla, mustapippurilla ja tarvittaessa ripauksella sokeria.

Vinkkejä: Jos tykkäät kirpsakasta kaalisalaatista, laita etikkaliemeen 4 dl vettä, viides desi tietysti hieman laimentaa lientä. Voit jättää jugurtin pois ja laittaa sen tilalta enemmän majoneesia, näin salaatista tulee maidoton.

****

Kaalisalaattia lusikoitiin viime viikonloppuna nyhtöpossupurilaisten väliin, kun saimme vieraaksi ihanat naapurimme. Lihan ja salaatin lisäksi väliin laitettiin sipulia ja tomaattia. Burgereiden kastikkeita oli kaksi: kotitekoinen american dressing sekä BBQ-kastike savustetuista tomaateista. Tomaatteja savustaessa pientä savuaromia sai myös silmät, suut ja seinät, sillä savustuspussi ei toiminut ihan niin kuin piti.


19 kommenttia

Chef Jones kirjoitti...

Samaa tehtiin täällä kyljysten kaveriks pari viikkoa sitten ja toimii! Tein jogurttiin,oli hieman kevyempi ja tosi jeba!

Hannele kirjoitti...

Toimii, olen samaa mieltä! Ja ei värillä ole väliä, kunhan on (vaalean)punainen :) Minun suosikkikombo, ainakin burgereissa, on 50-50 majoneesi-jugurtti.

Andalusiana kirjoitti...

tuohan on Pantonen kartaston mukaan juurikin vuoden trendiväri :-)!

Hannele kirjoitti...

Moon aina niin aallon harjalla ;)
(not!!)

Sofia kirjoitti...

Oi, kiitos etikkaliotusvinkistä. Enpä ole tuollaisesta kikasta tiennytkään.

Riitta kirjoitti...

Nätti slaw, kieltämättä jotenkin raikkaamman näköinen, kuin "tavis"versio.

Hannele kirjoitti...

Kiva, että vinkistä oli iloa! Erityisen hyvä kikka liotus on silloin, kun slaw on vaikkapa seisovassa pöydässä tai sitä ei syödä heti. Jos kastikkeen (ja etikan) sekoittaa vastaraastettuun kaaliin, lähtee neste liikkeelle ja aika pian kulhon pohjalla on melkoisesti nestettä.

Hannele kirjoitti...

Se vähän vähän harmitti, että punakaalista irronnut neste värjäsi myös porkkanan punaiseksi. Toisaalta kastikkeen seasta oranssi ei kuitenkaan kirkkaana loista.

Blueskissa kirjoitti...

Tehoisa väri! Tuota liotusta täytyy kyllä kokeilla seuraavan kerran, kuulostaa hyvältä jipolta!

Hannele kirjoitti...

Suosittelen sekä värihoitoa että liotusta!

Akvis kirjoitti...

Minun ja coleslaw'n yhteisen taipaleen alku viime vuosituhannella oli rakkautta ensi suullisella. Tätä punaista versiota täytyy ehdottomasti kokeilla!

Ansku kirjoitti...

Kiva idea ja ihanan näköistä! Kokeilulistalle menee :)

Hannele kirjoitti...

Punainen on hyvä väri, paitsi nenänpäässä :)

Hannele kirjoitti...

Kiva kuulla, Ansku! Coleslaw on kyllä herkkua ja monikäyttöistä!

Marja kirjoitti...

Kaunis salaatti kauniissa astiassa :). Tuota liotuskikkaa en ole minäkään koskaan kokeillut, täytyy laittaa se muistiin.

Anonyymi kirjoitti...

Vaikka oonkin vuoden myöhässä, niin päätin kokeilla tuota liotusvinkiä. Normaalisti mulla kestää tuo coleslawn syöminen monta päivää(laihdutusruokaa), joten sitä nestettä ehtii kertyä turhan paljon astian pohjalle. Enpä taida laittaa noita porkkanoitakaan samaan astiaan likoamaan jos kerran ottavat väriä vaan latitan ne omaan astiaan ja yhdistän sitten kun on lopullisen version vuoro.

Hannele kirjoitti...

Kaalin liotus toimii hyvin tänäkin vuonna! Kiva, kun löysit vanhan jutun :)
Kiitos kommentistasi!

Anonyymi kirjoitti...

Montakohan päivää tämä salaatti säilyy jääkaapissa?

Anonyymi kirjoitti...

Heippa!
No mä olen nyt tooosi monta vuotta jäljessä, mutta kysynkin sulta vinkkiä porkkana allergiena, että ootko koskaan miettinyt, että voisko ton porkkanan tilalle laittaa jotain muuta?
Ois kiva kans saada joskus syödä jotain vastaavaa, mutta :(
Olen etsinyt ja etsinyt joita "uutta" coleslawta, mutta kaikissa on AINA porkkanaa.... tietty kuuluuhan se siihen, mutta jospa joku keksisi meille porkkana-allergisille sopivan vaihtoehdon ;)

Sisällön tarjoaa Blogger.