Matkamuistoksi makuja – Thai Cooking Course

Opettajamme demonstroi ja maistatti ruokia ennen omaa kokkausvuoroamme.

Yhden mielenkiintoisimmista lomapäivistäHua Hinissä vietin thaimaalaisen ruoan kurssilla. Varasin kurssin jo Suomesta, sillä halusimme varmistaa paikkamme Tripadvisorinkin mukaan suositusta kokkauskoulusta.

Kurssi alkoi aamulla markkinoilta(Chat Chai), josta hankimme kaikki päivän aikana tarvitut ainekset: kasvikset, yrtit, lihan, ravut ja tuorepuristetun kookoskerman. Hurmaava opettajamme Beau kertoi ostosten lomassa seitsenhenkiselle ryhmällemme raaka-aineista ja niiden käytöstä sekä vastasi kärsivällisesti kaikkiin ”mikä tuo on?”, ”mikä osa tästä käytetään?” ja ”miten tämän voisi korvata kotikeittiössä?” -kysymyksiimme.

Esivalmistelut teimme osin itse, osa pilkkomistyöstä oli tehty jo valmiiksi.

Markkinahumusta siirryimme lava-auton kyydissä yrittäjäperheen viehättävään kotiin, jossa meitä vastaanottamassa olivat Beaun briteistä kotoisin oleva mies ja sydämet sulattava pieni tytär. Apukeittiössä hääri ilmeisesti Beaun äiti ja, jos oikein tulkitsin, isä vastasi kurssilaisten kuljetuksista. Kurssipäivän sujuvuudesta ja kurssilaisten viihtyvyydestä oli huolehtimassa siis koko perhe.

Ihastelin, kuinka erinomaisesti kaikki oli suunniteltu. Vaikka keittiössä hääri seitsemän kurssilaista ja laitoimme päivän aikana neljä ruokalajia, oli tunnelma rauhallinen ja kiireetön. Välillä istahdimme pöydän ääreen juttelemaan, ihastelimme pihan kala-allasta ja orkideoita, sitten taas kokkasimme ja söimme. Täydellinen lomapäivä, varsinkin kun tiskeistä ja roskista ei itse tarvinnut huolehtia.

Jokaiselle kurssilaiselle oli oma työskentelypiste.
Valmiina paistetun nuudelin, Pad Thain, tekoon.

Olimme sopineet jo syksyllä sähköpostitse valitsemastamme menusta ja ilmeisesti varhaisen yhteydenoton vuoksi muut kurssilaiset saivat tyytyä meidän tekemään valintaan. Päivän aikana valmistimme:

  • Green curry paste – Nam Prik Gaeng Khew – Vihreä currytahna
  • Green curry with chicken – Gaeng Khew Whan Gai – Kanaa vihressä curryssa
  • 4 Flavour soup with Shrimp – Tom Yum Goong – Neljän maun rapukeitto
  • Thai desert in cocnut milk – Khanom Lot Chong – Hedelmää, tapiokaa ja kookosmaitoa
Pad Thai matkalla pannulle.

Etukäteen olin jännittänyt eniten reseptiikan sopivuutta omaan suuhun. Että jos eteen annetaan resepti, jota noudatetaan. Mitä se semmonen ruoanlaitto olisi! Opettajamme tapa laittaa ruokaa vastasi onneksi omaa tapaani: resepti on ohje, jota sopivasti muokkaamalla saadaan paras mahdollinen lopputulos. Ruokaa tehtiin toki kuta kuinkin ohjeiden mukaan, mutta raaka-aineita aistein arvioiden, katsellen, haistellen ja maistellen. Ja kun jokainen teki omat annoksensa, saivat kaikki juuri omalle suulle sopivaksi säädettyä ruokaa. Kaikki ruoat olivat mielettömän maukkaita ja esimerkiksi paistettu nuudeli oli parasta, mitä olen koskaan syönyt.

Päivän aikana opin monta uutta kikkaa, joita tulen varmasti hyödyntämään kotonakin. En aiemmin tiennyt sitäkään, että currytahnaa tehdessä morttelin liike tulee olla pystysuuntaista, ei kiertävää, jotta lopputuloksesta tulee paras mahdollinen, eivätkä raaka-aineet menetä oikeaa rakennettaan – tehosekoittimesta ei puhuttu mitään, damn it! Keskustelimme myös kotimaidemme (Suomi, Hongkong, Kanada, Hollanti) ruokakulttuureista ja saimme vinkkejä ainesosien korvaamisesta.

Seitsemisen tuntia kului nopeasti ja kurssin hinta (aikuiset 1500 THB, alle 12v. 750 THB, hintatieto 12/2014) oli mielestäni hyvin kohtuullinen. Hinta sisälsi kuljetukset hotellilta ja hotellille, raaka-aineet, opetuksen, kahvit ja muut juomat, hedelmät sekä reseptivihkosen. Ja mikä parasta, syömistä aamusta iltapäivään.

_____

Lue lisää Hua Hinista: