Hapankaalipiirakka

lauantai 22. helmikuuta 2014

Hapankaalipiirakka olkoon kunnianosoitus Sotshin olympiakisoille - onhan hapankaali venäläiseen keittiöön usein yhdistettävä herkku. Piirakassa hapankaalin mielipiteitä jakava maku on mukavan pehmeä, sillä smetana ja hunaja taittavat kirpeyttä.

Me söimme hapankaalipiirakkaa lounaaksi yksinkertaisesti salaatin kanssa, mutta jos piirakan kaveriksi paistaisi hyvää bratwurstia, vaihtuisi mielikuva ruoan kotimaasta hetkessä toiseksi.


****

Hapankaalipiirakka
(yksi iso piirakkavuoka tai useampi pienempi)

pohja
2 1/2 dl vehnäjauhoja
100g voita
1/2 prk (125g) maitorahkaa
ripaus suolaa (noin 1/4 tl)

täyte
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl (oliivi)öljyä
400g hapankaalia
1 prk (120g) smetanaa
n. 2 rkl hunajaa
suolaa
1 kananmuna
n. 2 dl juustoraastetta

Tee ensin taikina valmiiksi. Nypi voi vehnäjauhojen sekaan, lisää suola ja rahka. Sekoita ja laita hetkeksi jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.

Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuumenna öljyä paistinpannulla ja kuullota sipulisilppuja siinä keskilämmöllä muutamia minuutteja. Lisää hapankaali ja smetana, anna hautua viitisen minuuttia. Mausta täyte hunajalla ja suolalla. Maista täytettä ja säädä tarvittaessa suolaisuuden, happamuuden ja makeuden tasapainoa. Anna täytteen jäähtyä noin kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon kananmuna sekä noin puolet juustoraasteesta. Sekoita tasaiseksi.

Kaulitse tai taputtele taikina vuokaan/vuokiin sopivaksi. Lisää täyte ja ripottele päälle loput juustoraasteesta. Paista 180-200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes piirakka on kauniin kullan ruskea. Tarjoa salaatin ja/tai bratwurstin kanssa.

****


17 kommenttia

Chef Jones kirjoitti...

Hapankaali on parhautta ja tää setti vielä varmasti enemmän!

Ulla kirjoitti...

Onpa kauniit piirakat! Eikä makukaan varmasti jää yhtään huonommaksi.

Sofia kirjoitti...

Tipuin melkein tuolilta, kun näin tämän ohjeen: Järkyttävän hyvän näköistä!

T.Hapankaalin salarakas

Nanna kirjoitti...

Hapankaalipiiras, en tiennyt, olet noin kaunis.

Minna Ahvenainen kirjoitti...

Kuulostaa ihanalta! Löysin muuten elämäni parasta hapankaalia Heilasta, valmistaja oli Päijät-Hämeen Luomu Oy http://www.paijathameenluomu.fi/.

Hannele kirjoitti...

Eniten pidän hapankaalista juuri näin, haudutettuna ja pehmeän kirpsakkana! Vaikka välillä suoraan purkista on ainoa oikea tapa syödä sitä.

Hannele kirjoitti...

Kiitos, Ulla! Maku on hyvä, lempeän kirpeä!

Hannele kirjoitti...

Hei Salarakas,
Kiva kuulla, että pidät minusta.
t. Hapankaalipiiras

Hannele kirjoitti...

Kiitos, Nanna! Olen piirakoiden missi :)

Hannele kirjoitti...

Kiitos vinkistä, Minna!

Liisa kirjoitti...

Mä tein vähän vastaavaa joku aika sitten ja oli kyllä herkkua. Mietin silloin jo, että piirakkaan vois suoraan lisätä vaikka bratwurstia, niin sais tuhdimman aterian.

Hannele kirjoitti...

Bratwursti tai pekoni sopis kyllä hyvin piirakan sisäänkin. Vaikka minä kyllä tykkään viipaleina kunnolla paistetusta bratwurstista; silloin rapeaa paistopintaa on eniten. Ja jos viipaleet laittaisi piirakkaan, kärsisi ehket rapeus.

Kotiharmi Kokkaa kirjoitti...

Jaahas, tässä näyttää olevan mun seuraava hapankaaliharjoitelma :) Opettelen tykkäämään siitä.

Hannele kirjoitti...

No kas, jos se vaatii lempeää harjoitusotetta, suosittelen tätä reseptiä!

Kira kirjoitti...

Ihanan näköiset piirakat! Harjoittelen tällä hetkellä hapankaalin syöntiä. Ei vielä innolla uppoa mutta hyvään suuntaan ollaan menossa. Ja nämä menee kyllä kokeiluun.

Hannele kirjoitti...

Kiitos, Kira! hapankaali taitaa olla yksi niistä ruoista, joita aika monen täytyy vähän harjoitelela syömään. Minäkin tykkään enemmän tällaisesta pehmeästä hapankaalin mausta :)

Andalusiana kirjoitti...

voi kun onkin suloisia! ei ole täälläkään hapankaali ihan sitä suurinta herkkua, mutta eipä ole sotshin kotimaankaan meno... :-/

Sisällön tarjoaa Blogger.