Pomelosalaatti - Yum Som O

sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Pomelosalaatti on yksi raikkaimmista thaimaalaisen keittiön salaateista. Se on helppo ja nopea tehdä, kunhan citrus maximuksen noin puolimetrisen kuoren on ensin saanut taltutettua.

Muunnoksia pomelosalaatista on monia. Joskus salaatissa on rapuja ja joskus kanaa, mutta kaikille syömilleni versioille yhteistä on sitruksen raikkaus yhdistettynä hieman mausteiseen kastikkeeseen.

****

Pomelosalaatti - Yum Som O

1 pomelo
1/2 punasipuli (tai 1 shalottisipuli)
korianteria (lähinnä koristeeksi)
tuoretta chiliä (tai kuivattua chilirouhetta)
(paahdettuja kookoslastuja)
(katkarapuja)

kastike
1 rkl thaimaalaista kalakastiketta
1 rkl (palmu)sokeria
n. 2 rkl limettimehua

Tee ensin kastike sekoittamalla kaikki ainekset yhteen. Jätä tekeytymään; sokeri saa sulaa kastikkeeseen kunnolla. Kuori pomelo (vaikka samalla tapaa kuin appelsiini) ja ota hedelmälohkojen ympäriltä kalvot irti. Kalvot lähtevät helposti käsin, joten homma käy helposti. Kalvot ovat kitkeriä, emmekä halua niitä syödä.

Kuori sipuli ja viipaloi se aivan ohuiksi siivuiksi. Sekoita sipuli ja pomelo sekä halutessasi katkaravut. Maista kastiketta ja säädä makua tarvittaessa. Lusikoi ensin pieni määrä kastiketta salaatin joukkoon, maista ja lisää tarvittaessa. Silppua salaatin päälle tuoretta chiliä sekä korianteria. Myös paahdetut kookoslastut (tai kookoshiutaleet) sopivat pomelosalaattiin loistavasti.

****

11 kommenttia

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Nyt kun löytäisi jostain vielä sen pomelon, niin pääsisi kokeilemaan. Näyttää herkulta.

Hannele kirjoitti...

Kiitos, Vipunen! Se on helppoa herkkua.

Sitrussesonkina pomeloita on täälläkin saatavissa tosi hyvin, joten luulis, että siellä isommallakin kirkolla olisi? Me taidettiin ostaa tuo yksilö jostain isosta marketista.

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Pomelo on harvinainen kävijä keittiössämme, vaikka niin herkullinen onkin. Ei vain tule ostettua, kummallista. Ei ole käynyt mielessä laittaa sitä salaattiin, saatika tällaiseen salaattiin. Olipa hyvä, että laitoit vinkin ihmisten ilmoille!

Hannele kirjoitti...

Me puhutaan pomelosta paljon (vähissä taitaa olla puheenaiheet), mutta syödään sitä aika vähän. Sillon kun syödään, sitä syödään näin. Nam.

Marja kirjoitti...

Oi, pomelo on niin hyvää ja salaattikin näyttää herkulliselta. Pomelon kuoriminen on kyllä aika tuskaista, mutta lopputulos palkitsee :)

Heidi - Kärähtäneet kirjoitti...

Ooh, pomelosalaatti on ihanaa! Kotipuolessa hyvät pomelot ovat vaan olleet kiven alla, joten olen tehnyt köyhän naisen versiota greippiä käyttäen - ei sama asia, mutta auttaa akuuteimpaan salaatinhimoon :)

Hanna kirjoitti...

Arvaa mitä - mä en oo koskaan tehnyt MITÄÄN pomelosta. Taidan kipaista moisen möhkäleen huomenna kaupasta ja tehdä tätä salaattia.
Ihanaa ystävänpäivää rakas Hannele!

Hannele kirjoitti...

Greippiä mekin ollaan (hätätilassa) käytetty. Pomeloissa haastavaa, minulle ainakin, on arvioida päältäpäin, onko se kypsä, hyvä vai kuiva. Tänä talvena ostetut ovat olleet poikkeuksetta mehukkaita ja hyviä, jei!

Hannele kirjoitti...

Hannanen, ihanainen - hyvää postystävänpäivää sinullekin! Suunnitelma kuulostaa hyvältä. Pomelouupelo on hyvä paikata just tällä salaatilla. Jos tykkää kookoksesta, on lastut seassa loistavia, cashewpähkinätkin sopii sekaan.

Hannele kirjoitti...

Totta! Parimetrinen kuori vaatii vähän asennetta, mutta vastapainona kalvojen poistaminen lohkoista käy helposti. Siitä pomelolle paljon pisteitä!

Sofia kirjoitti...

Mulla on nyt meneillään Aasialaiseen keittiöön tutustuminen, joten ehkäpä seuraavaksi kokeilen jotain tähän suuntaan :) Kiitos vinkistä siis!

Sisällön tarjoaa Blogger.