Fenkoli-omenasalaatti appelsiinikastikkeella

Fenkolin ja omenan yhdistelmä on niin raikas ja maukas, ettei se kaipaa lisäksi kuin hieman lisää mehukkuutta tuovaa tuorepuristettua appelsiinimehua ja makuja korostavan ripauksen suolaa. Salaatti on samaan aikaan talvisen ronski ja keväisen kevyt – sopii juuri tähän kummalliseen vuoteen, jolloin luonto ei ole osannut päättää, hypätäänkö syksystä suoraan kevääseen vain vietetäänkö talvea pikaisesti viikonloppuna tai parina.

Näillä leveysasteilla talvea voitaisiin kyllä leikkiä vielä kolme ja puoli viikkoa. Siinä ajassa viikonloppuna pihalle ripustettavat lihat ehtisivät kypsyä juuri sopivan mediumiksi. Sitten kevät saisi tulla kiireellä ja kohisten.

****

Fenkoli-omenasalaatti

1 fenkoli
1 omena (esim. pink lady tai granny smith)
tuorepuristettua appelsiinimehua (tai appelsiini- ja sitruunamehun sekoitusta)
ripaus suolaa ja mustapippuria
(parmesaanilastuja)

Leikka fenkoli ja omena aivan ohuiksi siivuiksi. Jos sinulla on mandoliini, säästyvät kynnet ja sormenpäät varmemmin. Purista appelsiinimehua salaatin joukkoon, halutessasi voit terästää makua sitruunamehulla (tee näin myös, jos salaatti joutuu odottamaan syöjiä; omena säilyy raikkaamman värisenä). Mausta pienellä määrällä suolaa ja parilla rouhaisulla mustapippuria. Vuole päälle parmesaanilastuja, jos haluat. Myös manchego sopii salaattiin hyvin.

****