| | |

Karitsanlihapullat tomaattikastikkeessa

 

Jos pääsiäisen menu kaipaa jotain rentoa ja helppoa, suosittelen hauduttelemaan karitsanlihapullia tomaattikastikkeessa. Lihapullien makumaailma on kallellaan Lähi-Itään, mutta tutut pääsiäisen mautkin ovat läsnä – valkosipuli ja minttu ovat ainakin minulle pääsiäisen päämausteet.

****

Karitsanlihapullat tomaattikastikkeessa

lihapullat
600g karitsan jauhelihaa (tai esim. karitsan ja naudan lihan sekoitusta)
3 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
1 1/2 tl juustokuminaa eli jeeraa
1/2 tl kanelia
1/2 tl mustapippuria
n. 1 1/2 tl suolaa
kourallinen tuoretta minttua (tai mintun ja lehtipersijan sekoitusta)

tomaattikastike
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl oliiviöljyä
400g (1 prk) tomaattimurskaa
noin  1 tl sokeria
1-2 rkl sherryetikkaa tai punaviinietikkaa
suolaa ja mustapippuria

tarjoiluun
maustamatonta jugurttia
tuoretta minttua ja/tai tuoretta lehtipersiljaa

Tee ensin lihapullataikina. Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet ja sipellä ei aivan pieneksi silpuksi. Kuumenna osa öljystä ja kuullota sipulisilppuja keskilämmöllä paistinpannussa noin viisi minuuttia. Kaada sipulit öljyineen jauhelihan joukkoon. Mittaa kulhoon loputkin ainekset, möyhennä tasaiseksi taikinaksi ja jätä maustumaan.

Tomaattikastiketta varten toista edellisen kohdan sipulitemput: kuori, silppua, kuullota maltilla. Lisää pannulle tomaattimurska ja sokeri, anna hautua pienellä lämmöllä kaikessa rauhassa, vähintään 20 minuuttia. Mausta kastike etikalla, suolalla ja mustapippurilla. Anna hautua edelleen.

Muotoile lihapullat ja paista niihin nopsasti pannulla pinta. Siirrä pullat tomaattikastikkeeseen kypsymään kannen alle noin 15 minuutiksi tai kunnes ne ovat kypsiä. Silppua päälle tuoreita yrttejä ja tarjoa maustamattoman jugurtin ja esimerkiksi linssihaudukkeen tai riisin kanssa. Pullat toimivat myös pitaleivän välissä.

****

Linssihaudukkeen reseptin laitan jakoon, kunhan säädän reseptiä vielä paremmaksi. Nytkin se oli hyvää mutta ei riittävän hyvää julkaistavaksi.