Tomaatin kasvatus – siementen kylvö

Hyvää matkaa kaunokaiset!

Viime kesänä kirjoittamani tomaattien kasvatukseen ja varkaiden poistoon liittyvä juttu on yksi Kokkipottilan suosituinpia kirjoituksia. Kesän aikana sain muutaman sähköpostinkin, joissa pyydettiin kertomaan lisää tomaattisia tarinoita. Toiveista voimaantuneena ja huomattuani netissä olevan tiedon olevan varsin hajanaista, päätin koota omat tomaatin kasvatukseen liittyvät havainnot ja kokemukset juttusarjaksi.

Haluan tosin edelleen muistuttaa, että keittiötarhaus, kuten keittiöhommatkin, on minulle harrastus, ei leipätyö. Toisaalta se saattaa taimihommissa olla etunakin – toivottavasti osaan avata sellaisia mutkia, jotka ammattilaisille olisivat itsestäänselvyyksiä, mutta amatööri on on oppinut jipot vasta yrityksen ja erehdyksen kautta. Ja voin kertoa, että olen tehnyt molempia. Paljon.

Suihkupullo on kylväjän kaveri!

Jos tomaattien kasvatuksen haluaa tehdä alusta asti itse, on nyt erinomainen aika laittaa siemenet multaan. Oppikirjat puhuvat maaliskuun puolesta välistä tai maaliskuun lopusta, mutta näin huhtikuun alussakin ehtii vallan maniosti. Meillä osa tomaateista on jo kasvaneet tovin, kirsikkatomaatit laitoin kasvamaan vajaa viikko sitten.

Merkitse kylvöt selvästi tavalla tai toisella.

Tomaatin taimien kasvatus on helppoa; aluksi tarvitaan vain permanenttikynä, multaa, siemeniä, vettä. Tässä muutamia oivalluksia kylvövaiheesta:

  • Taimipottina voi käyttää mitä tahansa puhdasta purkkia. Viili- ja jugurttipurkkien pohjaan on hyvä tehdä pari reikää, jotta innostuksissaan kaadettu liika vesi pääsee valumaan pois.
  • Noin neljän, viiden sentin verran multaa riittää pikkutaimivaiheessa. Käytä kylvöseosta tai taimimultaa, joka on riittävän hellävaraista herkille ja hennoille taimille. Älä käytä niin sanottua mustaa multaa.
  • Jos kylvät useita lajeja tai lajikkeita, merkitse purkit selkeästi ennen kuin avaat multapussin. Vaikka et olisikaan kiinnostunut tomaattilajikkeiden tarkemmasta analysoinnista, tee merkitseminen silti. Jos tomaatit osoittautuvat maukkaiksi ja mauttomiksi, tiedät, mitä olet kylvänyt, ja osaat jatkossa toistaa onnistuneen suorituksen tai välttää virheen. Luultavasti ajattelet kynän käytön olevan turhaa, koska muistan kyllä purkin halkeamasta, että tässä on kirsikkatomaatteja. Et muista. Käytä kynää.
  • Tomaatin siemenille sopiva kylvösyvyys on noin puoli senttiä. Voit tehdä tikulla pieniä koloja siemeniä varten ja tiputtaa aarteet koloihin, tai vain ripotella siemenet harvakseltaan mullan pinnalle. Peitä siemenet mullalla.
  • Kastele multa mieluiten suihkupullolla. Kannusta kaatamalla purkkiin tulee helposti tulva ja siemenet lähtevät etsimään kaveria ja päätyvät kasaan.
  • Pidä huoli tasaisesta kosteudesta ja sumuttele purkkeja ahkerasti. Kylvösten päälle voi laittaa rei’itetyn kelmun. Ihanteellinen itämislämpötila on 22-26 astetta, valoa ei tässä vaiheessa tarvita. Usein laitan purkit lämpimälle lattialle. Kun pilkahdus onnea näkyy, otan hupun pois ja nostan purkit valoon. Itämiseen kuluu aikaa vajaasta viikosta pariin viikkoon.

Seuraava tomaattinen tarina kertoo koulimisesta.