Tomaatin kasvatus – taimien koulinta ja lannoitus

Sileälaitaisten sirkkalehtien jälkeen yksi lehtipari on kasvanut – on aika koulia taimet.

Matka siemenestä tomaatiksi jatkuu. Kun siemenet ovat itäneet ja kasvaneet hieman, tarvitsevat ne aiempaa enemmän kasvutilaa ja -voimaa. Taimien koulinta tarkoittaa pienten kasvin alkujen siirtämistä suurempaan kasvatuspottiin. Näin juuret saavat tilaa kasvaa ja voimistua, myös valoa kasvi saa enemmän kuin kasvaessaan toisten kanssa samassa potissa.

Sopiva aika taimien koulinnalle on, kun sirkkalehtien, eli aivan ensimmäisenä ilmestyvien lehtien, jälkeen ensimmäinen varsinainen lehtipari on kasvanut. Sirkkalehdet ovat pienet ja reunoiltaan sileät, kun taas tomaatin varsinaiset lehdet ovat hammaslaitaisia.

Täytä potti mullalla ja tee siihen valmiiksi syvä kolo.

Kouli yksi taimi kerrallaan, esimerkiksi veitsen tai puutikun avulla.

Jokainen taimi siirretään siis kasvamaan omaan pieneen yksiöönsä. Minä koulin taimet vain kerran, mutta tiedän joidenkin siirtävän taimet isompaan purkkiin kahdesti. Muoviruukut (halkaisija noin 12 cm) toimivat taimien kotina siihen saakka, kun istutan ne kasvihuoneeseen toukokuussa.

Täytän ruukut turvemullalla, joka on vain miedosti lannoitettua ja ilmavaa multaa. Samaa multaa käyttää myöslähipuutarhamme sekä kukkien että vihannesten kasvatuksessa. Yhtä hyvin koulintamultana voi käyttää puutarhamultaa tai kukkamultaa. Kouli taimet aiempaa syvempään. Käytännössä koulin ne mahdollisimman syvään siten, että lehdet jäävät kuitenkin multapinnan yläpuolelle.

Pidä kiinni mieluummin lehdestä kuin taimen varresta.

Taimien kasvuvaiheessa tärkeää on, että kehittyvät juuret saavat riittävästi ilmaa, vettä ja ravinteita. Minä käytän siis multana kevyesti lannoitettua kylvöseosta ja aloitan taimien lannoittamisen noin viikko tai kaksi koulinnan jälkeen. Käytänteitä on kuitenkin erilaisia ja monella tapaa pääsee samaan, hyvään lopputulokseen – kannattaa lukea siementen kylvämiseen liittyvän jutun kommenttien erinomainen keskustelu multa- ja lannoitusteemoista.

Lannoitteena käytän luonnon mukaista, kasteluveteen sekoitettavaa liuosta. Aluksi lannoitan miedolla liemellä ja siirryn kohti paketin ohjeiden mukaista annostusta hiljalleen. Muutamana aiempana vuotena olen käyttänyt BioBizz -liuosta, nyt ostin kokeeksi Kekkilän luonnonmukaista lannoitetta. Molemmat lannoitteet on valmistettu Hollannissa ja ne haisevat tismalleen samalle. Salapoliisitaitoni ovat puutteelliset, mutta vaikuttaisi siltä, että lannoitteet ovat kuitenkin valmistettu eri tehtaissa.

Tiivistä multa kevyesti.

Lannoittamista tärkeämpää on pitää huolta mullan tasaisesta kosteudesta ja riittävästä valosta. Kastelen koulittuja taimia pienellä kannulla, joskin osa purkeista on altakastelualustan päällä saaden vetensä alakautta (lannoitelitkun kaadan mullan pinnalle). Lisäksi sumuttelen ajoittain taimia, sillä ilmankosteus on sisällä hyvin matala.

Valohoitoa taimet saavat kahdella tapaa. Pohjoiseen suuntaavaan kodinhoitohuoneeseemme on viritetty luonnonvaloa toistava loisteputkilamppu, joka ei todellakaan ole paras mahdollinen kasvivalo, mutta sen vaikutus on kuitenkin ollut kiitettävä. Jos auringon paiste ja kotipäivä sattuvat samalle päivälle, kiikutan taimet valohoitoon kasvihuoneeseen. Ensimmäisenä päivänä taimet olivat kasvihuoneessa, harsokankaan varjossa noin kolme varttia, tänään jo kuutisen tuntia. Jos sinulla ei ole kasvihuonetta, ole varovainen ulkoilutuksen kanssa, sillä pienet taimet ottavat herkästi nokkiinsa liian kylmästä tuulesta ja liian suorasta auringonvalosta. Palataan karaistusasiaan myöhemmin keväällä, nyt taimet saavat juurtua ja kasvaa rauhassa.

Merkitse purkit tarkasti. Tässä kasvaa suklaata.

Tämä juttu on osa tomaatin kasvatus -juttusarjaa, jossa seurataan kasvin matkaa siemenestä satoon. Havainnot ja kokemukset ovat kotitarhurin vuosien varrella yritän ja erehdyn -menetelmällä hyväksi havaittuja toimintamalleja. Ne eivät – tietenkään – ole ainoita oikeita tapoja toimia ja toivonkin, että kerrot omat kokemuksesi taimihommista kommenttiboksissa. Voit myös ihmetellä, kyseenalaistaa tai kysyä. Oikeita vastauksia en ehkä osaa antaa, mutta lupaan yrittää ottaa selvää ja oppia itsekin.

Lue lisää tomaattisia tarinoita: