| | |

Paahdetulla valkosuklaakreemillä ja seljankukkatahnalla täytetyt pikkuleivät

Kevään juhlat tulevat kesätuulten mukana ja aivan pian tuhansissa kodeissa skoolataan ja keitetään kahvia koko kylälle. Kahvipöydän kunkun ei tarvitse olla kakku; huumaavan hyvät täytetyt pikkuleivät päihittävät kermakakut mennen tullen.

Paahdetun valkosuklaan täyteläinen ja kinuskimainen maku ja hento häivähdys seljankukkatahnaa tekevät täytetyistä pikkuleivistä vastustamattomia. Pikkuleivät ovat yhtäaikaa makeita ja raikkaita, makumaailmaltaan pehmeitä ja vivahteikkaita. Inspiraarionani herkuille toimi aikoinaan perheemme kaikkiin suuriin juhliin kuuluneet piispattaren medaljongit, jotka loppuivat aina kesken. Mokkakreemin sijaan täytin pikkuleivät paahdetulla valkosuklaalla, jonka pehmensin tuorejuustolla. Seljankukkatahna, lemon curdin serkku, lisää mielenkiintoa, eikä ole liian hallitseva, kun sitä sipaistaan keksipohjalle vain aivan ohuelti.

Paahdetulla valkosuklaakreemillä ja seljankukkatahnalla täytetyt pikkuleivät kisaavat yhdentoista muun Blogiringin blogin kanssa Pauligin makuparikisassa,jossa etsitään täydellistä makuparia uudelle, järjestyksessään kolmannelle Presidentti Blend -vuosikertakahville.

Muita mukana olevia herkkuja en ole päässyt maistamaan, mutta uskon oman luomukseni olevan hyvin vahvoilla, niin täydellisen makuparin se kahvin kanssa luo. Äänestä parasta makuparia – voittanut herkku on tarjolla kahvin kanssa herkkusuille Taste of Helsingissä.

ÄÄNESTÄMÄÄN PÄÄSET TÄSTÄ

****

Paahdetulla valkosuklaakreemillä ja seljankukkatahnalla täytetyt pikkuleivät
noin 50 kpl

pohjat
250g voita
1 dl tomusokeria
5 1/2 dl vehnäjauhoja
1 kananmunankeltuainen

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kevyesti vaahdoksi. Nypi joukkoon vehnäjauhot ja työstä keltuaisen avulla tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kahdessa osassa kelmupaketteihin ja laita jääkaappiin vähintään tunniksi. Huolehdi, ettei jääkaapissa ole voimakkaita hajuja, sillä rasvainen taikina imaisee helposti makua.

Ota toinen taikinapaketti jääkaapista. Toinen taikinapala kannattaa säilyttää vielä kylmässä, sillä hieman kohmeista taikinaa on selvästi helpompi työstää kuin pöydällä pehmennyttä taikinaa. Kauli jauhotetulla pöydällä taikinasta noin 3mm paksu levy ja ota muotilla (halkaisija noin 4cm) ympyränmallisia pikkuleipiä. Nosta leivinpaperin päälle pellille ja paista 180-200 -asteisessa uunissa muutama minuutti eli kunnes reunat saavat hivenen kultaista sävyä. Anna jäähtyä leivinpaperin päällä. Pohjat voi pakastaa.

Paahdettu valkosuklaakreemi
200g valkosuklaata
2 reilua ruokalusikkaa maustamatonta tuorejuustoa tai mascarponea

Pilko suklaa uuninkestävään kulhoon tai leivinpaperin päälle ja paahda suklaata noin 140-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Muista, että uuneissa on valtavasti eroja. Tarkkaile tilannetta, älä anna suklaan paahtua liikaa.

Kun suklaa on paahtunut, ota astia uunista ja sekoita tasaiseksi massaksi. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi välillä sekoittaen ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Kreemi on hyvä tehdä vain hieman ennen pikkuleipien täyttämistä, jotta se pysyy pehmeänä. Jos teet kreemin etukäteen, säilytä se jääkaapissa ja pehmennä vesihauteessa levitettävän pehmeäksi. Levitä valkosuklaakreemiä veitsellä tai lusikalla joka toisen pohjan päälle (toisten päälle levitetään hyvin ohuelti seljankukkatahnaa).

Seljankukkatahna
1/2 dl seljankukkamehutiivistettä (laimentamaton)
2 tl limettimehua
1 rkl sokeria
1kananmunan keltuaista
25g voita

Mittaa teräskulhoon tai pieneen kattilaan mehut, sokeri ja keltuaiset. Sekoita ja nosta vesihauteen päälle. Varmista, että alemmassa kattilassa oleva vesi ei osu ylemmän kulhon/kattilan pohjaan – höyry riittää kypsentämään seoksen. Sekoita koko ajan kunnes seos saostuu ja aluksi muodostunut vaahto laskeutuu.

Ota kulho pois vesihauteen päältä ja sekoita joukkoon kuutioitu kylmä voi. Laita jääkaappiin jäähtymään ja jähmettymään. Voit tehdä tahnan hyvissä ajoin etukäteen jääkaappiin odottamaan. Tahna säilyy jääkaapissa vähintään viikon. Levitä tahnaa hyvin ohuelti, sipauksenomaisesti joka toisen pohjan päälle. Paina yhteen kaksi pohjaa: toisessa on paahdettua valkosuklaakreemiä ja toisessa seljankukkatahnaa.

Lisäksi
1 dl tomusokeria
vajaa 1 rkl vettä
paahdettuja ja suolattuja pistaasipähkinöitä

Sekoita tomusokerin joukkoon vajaa ruokalusikallinen vettä ja sekoita tasaiseksi massaksi. Tahna saa olla lusikalla levitettävää mutta ei valuvaa. Rouhi pistaasipähkinät. Sipaise täytettyjen pikkuleipien päälle hieman tomusokeritahnaa ja ripottele päälle pistaasirouhetta.

****

www.blogirinki.fi

Yhteistyössä Paulig