| | | |

Kalatacot raparperisalsalla & aiolilla

Maukasta ja kepeää, raikasta ja hippusen yllättävää – kesäruokaa parhaimmillaan. Kalatacossa yhdityvät alkukesän maut, kun tortillan sisään laitetaan varhaiskaalia, grillattua ahventa ja pirteää raparperisalsaa. Valkosipuliaioli pehmentää makuja ja karamellisoitu sipuli nyt vaan sopii melkein minkä tahansa grillatun ruoan kaveriksi. 

Ahvenen sijaan tacot voi täyttää myös jollain muulla vaalealla kalalla. Tai jos totta puhutaan, kala-asioissa minuun ei kannata luottaa. Ei todellakaan. Kala on ollut allergian vuoksi pannassa melkein koko pienen ikäni. Muutamia vuosia sitten huomasin voivani syödä kaloista ahventa (meillä pientä kutinaa ei oireeksi lasketa), se oli iso juttu kalakukkokaupungin kasvatille. Nyt herkuttelin ahventacoilla ja ehdin iloita hetken makujen yhteensopivuudesta ja reseptin toimivuudesta, kunnes muhkeat pusuhuulet ja vettä valuvat silmät palauttivat säikäyttäen raakaan todellisuuteen.

Juttu on osa Blogiringin ja Sinerbykoffin kesäistä kampanjaa, jossa ruokabloggaajien grillit ovat kuumina ja oluet kylminä. Kalatacojen kanssa nautittavaksi sopii Brooklyn American Alen kanssa, joka on kepeä ja hieman sitruksinen. Samainen olut sopi tacojen kanssa muuten myös silloin, kun vahingosta viisastuneena jätin omista kääröistäni kalan pois. Lisää tietoa ruoan ja oluen yhdistämisestäsekä muihinkin juomiin sopivat ruokavinkit löydät Sinerbykoffin tuotesivuilta.

 Resepti

****

Kalatacot raparperisalsalla

4 annosta

raparperisalsa

2 dl raparperisilppua (1 pieni varsi tai 1/2 isosta)

2 dl kurkkusilppua

kourallinen tuoretta korianteria

1-2 rkl tummaa sokeria (esim. palmusokeri)

suolaa

mustapippuria

hieman limetin mehua

aioli

1 kananmunankeltuainen

2 tl sinappia (dijon)

1 1/2 dl rypsiöljyä

2 tl vaaleaa etikkaa (esim. valkoviinietikka)

1 valkosipulinkynsi

suolaa 

karamellisoitu sipuli

1 sipuli

nokare voita

1 rkl sokeria

1 rkl balsamiviinietikkaa tai esim. punaviinietikkaa

suolaa

lisäksi

ahvenfileitä (+suolaa ja pippuria)

varhaiskaalia

Masa Harina -tortillalettuja

(tuoretta chiliä ja korianteria)

Tee ensin raparperisalsa. Kuori raparperi ja tee siitä aivan pientä silppua. Halkaise kurkunpätkä pitkittäin, kaavi siemenet pois ja silppua myös kurkku. Sekoita kaikki ainekset ja jätä tekeytymään noin puoleksi tunniksi.

Erota majoneesia varten kananmunasta keltuainen. Sekoita keltuaisen joukkoon sinappi. Valuta öljy pienissä erissä keltuaisen joukkoon samalla voimakkaasti vatkaten. Öljy emulgoituu munan kanssa ja seoksesta muodostuu majoneesi. Mausta majoneesi suolalla ja etikalla. Anna maustua hetki ja säädä tarvittaessa makuja.

Kuori sipuli ja siivuta se ohuiksi siivuiksi. Kuullota sipulisiivuja miedolla lämmöllä grillin paistolevyllä (tai pannulla) kaikessa rauhassa. Lisää sokeri ja etikka. Jatka hauduttelua, kunnes neste on likimain haihtunut. 

Grillaa ahvenfileet nopeasti kypsiksi ja mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Lämmita halutessasi samalla tortillalettuja. Kokoa tacot tai anna jokaisen koota omansa. Alle silputtua varhaiskaalia, sitten aiolia, muutama karamellisoidun sipulin siivu, ahvenfile ja päälle raparperisalsaa. Viimeistele tuoreella chilillä ja korianterilla.

****


www.blogirinki.fi

Yhteistyössä Sinerbykoff