| |

BBQ-kastike mansikoista ja raparperista & porsaan ribsit

Porsaan ribsit eli kylkiluut ovat hyvä esimerkki luun lähellä olevan lihan maukkaudesta. Huolella laitettujen ribsien mureus on omaa luokkaansa ja maku mykistävän hyvä. Haarukoita ei tarvita, luut putoavat lihojen ympäriltä itsestään ja tahmeiksi jääneet sormet nuollaan putipuhtaaksi.

Pikaruokaa ribsit eivät ole. Parhaimpaan tulokseen pääsee, kun aloittaa ruoanlaiton tänään ja syö herkut huomenna. Mutta hieman lyhyemmälläkin varoajalla, noin kuudessa tunnissa, ribseistä tulee erinomaisia. Onneksi aktiivinen kokkailuaika on vain murto-osa kokonaisajasta. Suolaa ja hunajaa -blogin Jonna on ymmärtänyt asian ytimen ja kertoi ribsien olevan puutarhasta intoutuneille sopivaa ruokaa: muutaman tunnin ehtii hyvin puuhastella pihalla ruoan valmistuessa uunissa. 

Me teemme ribsit kolmivaiheisesti: Mausteseos eli rub hierotaan ribsien pintaan ja lihat jätetään maustumaan noin 12 tunniksi. Maustuneet ribsit haudutetaan uunissa kypsiksi matalassa lämmössä, jonka jälkeen ne grillataan ja sivellään BBQ-kastikkeella. Onko Nälkä -blogin Chef Jones lisää listaan vielä savustamisen epäsuorassa lämmössä – ehdottomasti kokeilemisen arvoinen vinkki.

Aiemmin kesällä olemme valelleet ribsejä savustetuista tomaateista tehdyllä BBQ-kastikkeella, joka on loistava kastike sekä nyhtöpossulle että ribseille. Nyt halusin tehdä jotain aivan muuta ja keitin BBQ-kastikkeen täysin ilman tomaattia. Kastikkeen pohjana toimivat kuuminta sesonkiaan elävät mansikat sekä raparperi. Valmiissa kastikkeessa mansikan maku on tunnistettavissa: ensipuraisu on makean mansikkainen, mutta maku muuttuu suussa sopivan hapokkaaksi ja mausteiseksi. Kastike sopii erinomaisesti yhteen lihoihin tulevan mausteseoksen kanssa, joka tuo soosille myös lisää mausteisuutta.

Resepti

BBQ-kastike mansikoista ja raparperista & porsaan ribsit

ribsit
1 1/2 – 2 kg porsaan ribsejä

mausteseos eli rub
2 rkl muscovadosokeria
2 rkl suolaa
1 rkl savupaprikajauhetta
1 rkl korianterinsiemeniä
2 tl juustokuminan (jeera) siemeniä (tai jauhetta)
1 tl mustapippuria rouheena
1 tl sinapinsiemeniä

BBQ-kastike mansikoista & raparperista
1 l mansikoita
5 dl raparperinpaloja (noin 2 vartta)
tilkka öljyä
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
1/2 dl balsamiviinietikkaa
1 dl muscovadosokeria
1-2 tl anchochiliä rouheena (savustettu chili, esim. Santa Maria)
1 tl tuoretta inkivääriä
1/2 tl mustapippuria rouheena
1/2 tl kanelia
n. 1 1/2 tl suolaa

Irroita ribseistä luupuolella oleva kalvo. Itse vedän usein veitsellä kalvoon pitkittäin viillon ja irroitan sen kahdessa osassa.

Jauha juustokuminan ja koriantetin siemenet sekä sinapinsiemenet morttelissa ja sekoita joukkoon loputkin ainekset. Työstä tasaiseksi seokseksi. Hiero mausteseos käsin ribsien pintaan ja laita lihat jääkaappiin maustumaan joko muovipussissa tai uunivuoassa. Anna maustua vähintään 2 tuntia, mielellään paljon pidempään.

Keitä kastike. Kuullosta kuorittuja ja silputtuja sipulisilppuja hetki kattilassa. Mittaa peratut mansikat ja raparperinpalat kattilaan. Heitä perään myös loput ainesosat. Anna porista hiljalleen noin 40 minuuttia. Soseuta tasaiseksi, maista ja säädä tarvittaessa suolan ja sokerin tasapainoa. Mansikoiden makeus vaikuttaa jonkin verran kastikkeen makeuteen, joten lisää sokeria tarvittaessa.

Laitan maustuneet ribsit uuniin (peitä vuoka huolellisesti foliolla) noin 140 asteeseen ja anna lihojen hautua vähintään kolme tuntia, mielellään neljä tuntia. Tähän vaiheeseen voit tehdä ruoan jo hyvissä ajoin etukäteen. Grillaa ribsejä noin 15-20 minuuttia suoralla lämmöllä ja sivele samalla useaan otteeseen mansikkaisella BBQ-kastikkeella. Tarjoa esimerkiksi kaalisalaatin kanssa.