Tukholma – sykkivä ja rento ruokakaupunki

Tukholma on aina ollut yksi suosikkikaupungeistani, Ruotsissa vain Göteborg kiilaa edelle. Viimeisen vuoden aikana naapurimaan pääkaupunki on noussut kaupunkilistallani yhä ylemmäksi, aivan kärkikastiin.

Olen päässyt Tukholmaan vuoden aikana kahdesti: viime kesän lomareissulla Gotlannista palatessamme sekä viikonloppumatkalle kevällä, kunVisit Sweden, Stockholm Visitors Boardsekä Viking Line kutsuivat ruokabloggaajia tutustumaan kaupungin sykkivään ruokatarjontaan.

Tukholma on kaunis, monipuolinen ja yllättävä. Mitä enemmän kaupunkia näkee ja kokee, sitä viehättävämmäksi kokonaisuus piirtyy. Kaupunginosat ovat keskenään varsin erilaisia, mikä tekee vaikutelman pienemmästä kaupungista ja hallittavasta kokonaisuudesta, vaikka todellisuudessa kyse on skandinavian suurimmasta kaupungista.

Tukholmassa ilmapiiri on rento ja sykkivä – samalla tavalla Tukholmaa voi kuvailla myös ruokakaupunkina. Södermalmin kaupunginosassa tämä korostuu, sillä alue on tunnettu rentona, jopa boheemina ja trendikkäänä kaupunginosana, joka on kohonnut kymmenen vuoden aikana halutuksi asuinalueeksi ja kauppa- ja ravintolakeskittymäksi.

Ruokatrendit näkyvät Tukholman katukuvassa selvästi: on ruokarekkoja (food trucks), ravintoloissa tarjottavaa katuruokaa ja ronskeja bistromaisia ravintoloita, joista osa tarjoili ruokaa aamiaisesta pitkälle yöhön. Myös ravintolan, baarin ja ruokakaupan yhdistelmiä on useampia. Lisäksi tapasimme yhteen tuotteeseen paneutuneita yrittäjiä: Meatballs for the people tekee vain lihapullia ja Kallpressen jumalaisia kylmäpuristettuja mehuja. Suuressa kaupungissa pienetkin liikeideat voivat menestyä.

Kevään ruokamatkalla vietimme kaksi päivää liki yksinomaan Södermalmilla. Kesällä ihastelimme Östermalmin, Norrmalmin ja Djurgårdenin alueita. Jokaisessa kaupunginosassa on oman viehättävyytensä ja herkkupalansa, mutta jos aikaa olisi vain yhteen, valitsisin ehdottomasti Södermalmin; sen sanotaan olevan Tukholman ruotsalaisin kaupunginosa.

Södermalmilla kannattaa katsahtaa esimerkiksi näitä paikkoja:

  • Nytorget 6(Nytorget 6) tarjoaa ruokaa aamusta yöhön. Mitä pidemmälle päivä etenee, sitä laajemmasta listasta voi ruokansa valita. Lounaslista oli napakka mutta hyvin monipuolinen. Ruoka oli todella hyvää! Ravintola on osa Bockholmengruppenia, jonka omistuksessa on muiden muassa myös edellä mainittu lihapullapaikka.
  • Falafelbaren (Hornsgatan 39) on saanut alkunsa katukeittiöstä, joka siirtyi sisätiloihin suosion säestämänä. Falafelsalaatti oli erinomainen ja hummuksesta perheyritys saa hummushullun erityismaininnan.
  • Love Food Cafe (Hornsgatan 66) sijaitsee liki vastapäätä Falafelbarenia. Muhkeat sandwichit kootaan asiakkaan toiveiden mukaan viiden kohdan periaatteella: pääraaka-aine, kastike, salaatti, tilpehöörit ja lisäkkeet.
  • Louie Louie (Bondegatan 13) on viehättävä kahvila, ”jota turistit eivät ole vielä löytäneet”. Loistavien pullien lisäksi kahvilasta saa salaatteja ja täytettyjä leipiä. Aamiaista tarjoillaan joka päivä ja brunssia viikonloppuisin. 
  •  Pärlans Konfektyr (Nytorgsgatan 38) on pieni karkkitehdas ja -kauppa, joka huumaa sekä tuoksullaan että sisustuksellaan. Putiikki on viimeistelty pieniä yksityiskohtia myöten, enkä ole koskaan saanut täydellisempiä kermatoffeita. Myös lakritsinteon Pärlans Konfektyr osaa; erityisesti viehätyin paprikalla maustetusta lakusta. 
  • Urban Deli (Nytorget 4) on konseptiltaan hyvin mielenkiintoinen ja kiinnostava: yritys on aamusta yöhön toimiva ravintola ja ruokakauppa, joka tarjoaa paitsi ruokatarvikkeita myös ravintolassa myytäviä annoksia kotiinostettavaksi. Urban Deli järjestää myös ruoka-aiheisten tapahtumia, kuten sieniretkiä ja viininmaisteluita. Vahva suositus!



Keväisen ruokamatkan tarjosivat Visit Sweden, Stockholm Visitors Board ja Viking Line.