Shakshuka artisokalla ja oliiveilla

Rakastan shakshukan kaltaisia ruokia, jotka sopivat aamupalasta yöpalaan. Tarjoa osana ateriaa ja syö siltään hyvän leivän kanssa.

Perinteisessä shakshukassa yhdistyy kaksi herkkuani: tomaatti ja kananmuna. Nyt lisäsin pannulle vielä oliiveja sekä marinoituja artisokansydämiä – sydänystäviäni molemmat. Lopputulos oli loistava, kuten arvata saattaa.

Shakshukaa syödessä tuli väistämättä mieleen ikiaikainen totuus kokonaisuuden vaikutuksesta ruoasta saatuun kokemukseen. Kun seura on hymyilyttävän hyvää ja olosuhteet ovat mukavat, maistuu ruoka aina paremmalta.

Shakshukaa nautin brunssilla purjeveneessä ennen pientä purjehdusreissua, rapujuhlien jälkeen. Seura sai poskilihakset kipeytymään viikoksi. Sanoinhan jotain kokonaisuudesta.

Kokeile myös näitä aamupala- ja brunssireseptejäni:

Shakshuka artisokalla ja oliiveilla

Lähi-idän lahja aamiais- ja brunssipöytiin on herkullinen shakshuka
Esivalmistelu15 minutes
Kypsennys25 minutes

Raaka-aineet

  • tilkka öljyä
  • 1 sipuli
  • 1 –2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • 1/2 tl garam masala -maustetta (tai jeeraa)
  • 1/2 tl chilirouhetta (tai hieman tabascoa/srirachaa)
  • 400 g hyvää tomaattimurskaa
  • 1 rl sokeria
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan
  • tilkka punaviinietikkaa
  • noin 10 oliivia
  • noin 5 artisokansydäntä
  • 2 –4 kananmunaa
  • tuoreita yrttejä

Tee näin

  • Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet.
  • Kuullota silppuja öljyssä keskilämmöllä muutama minuutti.
  • Lisää tomaattipyre, garam masala ja chilirouhe ja pyörittele, jotta mausteet lämpiävät.
  • Lisää tomaattimurska. Mausta suolalla, sokerilla ja pippurilla ja anna kastikkeen poreilla pienellä lämmöllä vähintään vartti, mielellään hieman pidempään.
  • Maista ja säädä tarvittaessa makua. Ole maltillinen suolan kanssa, sillä oliivit ovat suolaisia.
  • Lisää valmiiseen kastikkeeseen oliiveja sekä viipaloituja artisokansydämiä. Voit käyttää aivan hyvin valmiiksi marinoituja artisokkia, jotka myydään öljyssä (hyödynnä öljyä sipuleiden kuullottamisessa). Voit myös marinoida suolavedessä säilötyt artisokat itse: huuhtele ja valuta, mausta suolalla, valkosipulisilpulla ja yrteillä. Anna maustua hetki.
  • Riko shakshukan päälle kananmunat ja anna niiden kypsyä sinulle sopivaan kypsyysasteeseen.
  • Lisää vielä tuoreita yrttejä ja tarjoile heti.

Muista seurata Kokkipotteja myös Pinterestissä!