Tomaatin kasvatus – latvominen ja lehtien poistaminen

On aika palata tomaattiasioiden pariin. Kesän aikana tarhuri on päässyt helpolla tomaatinkasvatuksessa, sillä varkaiden poisto ja kastelu ovat olleen liki ainoita tarvittavia toimenpiteitä.

Sadokauden kiihtyessä on hyvä muistaa kaksi helppoa ja raakileiden kypsymistä jouduttavaa hommaa. Tomaatin latvominen eli latvan katkaisu kertoo runkotomaatille: on aika kypsyttää sato. Tomaatti ei enää kuluta energiaansa rungon pituuden kasvattamiseen ja uusien kukkavanojen tuottamiseen, vaan suuntaa voimansa sadon kypsyttämiseen. Latva on hyvä katkaista, kun kasvihuoneen katto tulee vastaan, tai kun tomaatti on kasvanut keskimittaisen miehen mittoihin. Käytännössä latvominen ajoittuu heinäkuun loppupuolelle tai elokuun alkuun.

Toinen raakileiden kypsyttämistä jouduttava, ja kasvin terveyttä edistävä, puuha on lehtien poistaminen. Lehtiä poistetaan kahdesta syystä. Raakileet saavat enemmän valoa ja väljemmässä kasvustossa ilma kiertää paremmin, eikä muhiva kosteus aiheuta niin helposti homeongelmia.

Lehtien poistamisessa on kuitenkin oltava maltti mukana. Hyvä sääntö on poistaa lehtiä korkeintaan kerran viikossa, jotta kasvi ehtii parantaa haavansa ennen seuraavaa karsimista. Yhdestä tomaatista ei saisi kerralla poistaa kuin kaksi tai kolme lehteä – kasvi tarvitsee lehtiä yhteyttämiseen. Useassa lähteessä on mainittu myös, että lehtiä poistetaan vain kypsyvän tomaattitertun alapuolelta. Käytännössä poistan ensisijaisesti alalehtiä, mutta kasvusto ollessa todella tiheää annan valoa viidakkoon poistamalla lehtiä myös ylempää. Lehdet on hyvä poistaa oksasaksilla rungonmyötäisesti.

Hyvää satokautta, ystävät!