| |

Herukkapiirakka maisemakahvilan tapaan

Herukkapiirakka on kuin alkavan syksyn päivä parhaimmillaan: raikas ja kirpeä, joka kuitenkin muistuttaa vielä kesästä. Piiras on myös luvattoman maistuva tapa taikoa hävikistä herkkua, sillä parasta ennen päivänsä jo elänyt maitorahka ja hieman ylikypsät, tai edellisvuodelta pakkasessa olevat, herukat sopivat siihen loistavasti. Toki uuden sadonkin herukat käyvät piirakkaan vaikka suoraan puskasta.

Hämeenkyrön maisemakahvilan piirakan salaisuus piilee neljässä kerroksessa, joista osa on meheviä ja osa rapeita – kokonaisuus on suussasulava. Alunperäinen piirakka on tehty raparperista, mutta viinimarjoilla siitä tulee vähintäänkin yhtä hyvää. Jos haluat käyttää piirakkaan loppukesän hieman puutuneet raparperinvarret, kannattaa ne kuoria huolellisesti ja pehmittää kattilassa tilkassa vettä ennen piirakkaan piilottamista.

Tein piirakan alkuperäisreseptiä noudattaen, joskin korvasin tavallisen sokerin hienolla ruokosokerilla ja osan jauhoista spelttijauhoilla. Alla oleva ohje on lisäksi puolitettu alkuperäisestä. Puolikkaasta annoksesta tulee sopivan kokoinen tavalliseen irtopohjavuokaan ja siitäkin riittää syötävää noin kymmenelle hengelle. Tee ohje kaksinkertaisena, jos haluat tehdä herkkua uunipellillisen.

Resepti

Herukkapiiras maisemakahvilan tapaan

10 annosta

Ainesosat

muruseos

4 dl vehnäjauhoja (voit korvata puolet ruis- tai spelttijauhoilla)

1 1/2 dl hienoa ruokosokeria

1 tl ruokasoodaa

1 tl leivinjauhetta

muutama pyöräytys vaniljamyllystä (tai 1 tl vaniljasokeria)

125g voita

pohja

n. 2/3 osaa muruseoksesta

1 dl piimää

1/2 kananmuna (tai kokonainen S-muna)

täyte

n. 1/2 l punaherukoita ja/tai mustaherukoita

250g (1 prk) maitorahkaa

1 kananmuna (+se mahdollinen pohjasta jäänyt puolikas)

1 dl hienoa ruokosokeria

päälle

n. 1/3 muruseoksesta

Valmistusohjeet 

Aloita muruseoksesta. Sekoita kuivat aineet keskenään ja kaada joukkoon sulatettu voi. Sekoita tasaiseksi muruksi. Siirrä noin kaksi kolmasosaa muruseoksesta toiseen kulhoon ja lisää joukkoon piimä. Riko kananmuna kuppiin, riko rakenne haarukalla voimakkaasti sekoittaen. Kippaa noin puolet kananmunasta taikinan joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi.

Kaada taikina (tarvittaessa voideltuun) irtopohjavuokaan (halkaisija 24 cm). Ripottele marjat pohjan päälle. Sekoira rahka, kananmuna ja sokeri tasaiseksi seokseksi ja kaada se marjojen päälle. Laita vielä rahkaseoksen päälle loppu muruseoksesta.

Paista 175-asteisessa uunissa 35-45 minuuttia. Tarjoa haaleana tai huoneenlämpöisenä vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

_____