| | |

Pad Thai eli paistetut nuudelit

Pad thai on thai-ruokien klassikko, joka syntyy helposti myös kotikeittiössä. Tällä reseptillä teet parhaan Pad thain. Paistetut nuudelit eivät ole maistuneet koskaan näin hyviltä.

Pad Thai eli thaimaalaiset paistetut nuudelit – yhtä hyvää kuin Thaimaassa. 

Kuvassa ruoka on keraamisessa kulhossa. Päällä on chiliviipaleita, korianteria ja ituja. Kuva oikeassa reunassa sinisellä lautasella on kastiketta pienessä nokkakannussa sekä chiliviipaleita ja syömäpuikkoja. Kuva ylälaidassa on epätarkkoja kasveja.

Pad Thai on monen mielestä paras thairuoka. Eikä ihme! Tällä reseptillä saat paistetut nuudelit maistumaan täydellisiltä – aivan kuten Thaimaassa.

Paistettuja nuudeleita tehtäessä on kaksi tärkeää asiaa: Kastikkeen oikea suhdeluku (5:5:3) sekä mainio kikka riisinuudelin käsittelyyn. Nyt tarkkana siis, sillä näillä paikallisilta oppimillani vinkeillä saat parasta Pad Thaita.

Pad Thai eli thaimaalaiset paistetut nuudelit – yhtä hyvää kuin Thaimaassa. 

Kuvassa ruoka on keraamisessa kulhossa. Päällä on punaisia chiliviipaleita, korianteria ja ituja. Kuvan etualalla on epätarkkoja kasveja. kuva on otettu 45-asteen kulmassa.

Täydellinen Pad Thai – kaksi vinkkiä onnistumiseen

  1. Kuumassa vedessä pehmennetty riisinuudeli menee paistettaessa hyvin helposti ylikypsäksi. Keittämisen sijaan riisinuudeleita liotetaan kylmässä vedessä parisen tuntia ennen paistamista. Voit myös laittaa ne kylmään veteen jääkaappiin aamulla, ja kokata Pad Thaita vasta illalla.
  2. Toinen tärkeä paistetun nuudelin onnistumisen edellytys on hyvä kastike. Kun tamarinditahnan, palmusokerin ja kalakastikkeen seoksen suhde on 5:5:3, tulee kastikkeeseen juuri sopiva suolaisuuden, kirpeyden ja makeuden liitto.

Pad Thai on vähän niin kuin paistettu riisi, paikallinen pyttipannu, jota voi soveltaa makumieltymysten mukaan: nuudeleiden sekaan voi laittaa kasviksia, lihaa, rapuja tai, kuten perinteisimmin Thaimaassa, tofua. Paistetun riisin tapaan Pad Thain perinteisesti kananmunaa, mutta halutessaan sen voi jättää pois.

Jos olet innostunut kaakkoisaasialaisesta ruoasta, suosittelen tutustumaan myös näihin helppoihin ruokiin:

Nuudelin ystävät laittavat talteen myös tämän reseptin:

Pad Thai eli thaimaalaiset paistetut nuudelit – yhtä hyvää kuin Thaimaassa. Kuvassa ruoka on keraamisessa kulhossa. Päällä on chiliviipaleita, korianteria ja ituja. Kuva oikeassa reunassa sinisellä lautasella on kastiketta pienessä nokkakannussa sekä chiliviipaleita ja syömäpuikkoja. Kuva ylälaidassa on epätarkkoja kasveja.

Pad Thai eli paistetut nuudelit

Tällä reseptillä saat täydellisen Pad Thain. Aivan kuten Thaimaassa.
Esivalmistelu15 minutes
Kypsennys15 minutes
Nuudelien liotus2 hours
Annokset: 4

Raaka-aineet

kastike

  • 1 dl tamarinditahnaa (+ hieman vettä)
  • 1 dl palmusokeria (tai kookossokeria)
  • 4 rkl kalakastiketta

nuudelit

  • 100 g leveää riisinuudelia
  • vettä nuudelien liottamiseen
  • 2 rkl öljyä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 shalottisipuli
  • 100 g kiinteää tofua (tai vähemmän, jos lisänä on muutakin proteiinia)
  • 1 kananmuna
  • reilu kourallinen mungpavun ituja
  • pieni kourallinen maapähkinöitä paahdettuina myös cashewpähkinät käyvät
  • ruohosipulia tai valkosipulinversoja
  • tuoretta chiliä silppuna
  • limetinlohkoja

Tee näin

  • Laita riisinuudelit kylmään veteen likoamaan vähintään kaksi tuntia ennen ruoanlaittoa.
  • Kun nuudelit ovat lionneet riittävästi, kaada vesi pois.
  • Valmista kastike. Jos käyttämäsi tamarinditahna on paksua, ohenna sitä vedellä, jotta saat siitä valuvaa, koostumukseltaan hieman ketsuppia löysempää lientä.
  • Lisää tamarindin joukkoon palmusokeri ja keitä pienellä lämmöllä noin viisi minuuttia eli kunnes sokeri on sulanut.
  • Lisää kalakastike ja anna makujen tiivistyä liedellä vielä toiset viisi minuuttia.
  • Ota kattila pois liedeltä ja jätä jäähtymään.
  • Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet sekä sipuli.
  • Kuullota keskilämmöllä sipulisilppuja muutama minuutti.
  • Lisää kuutioitu tofu, lisää hieman lämpöä ja paista tofuun hieman pintaa samalla sekoittaen.
  • Lisää sitten kananmuna, sekoita reippaasti ja ”hakkaa” lastalla hyytyvää kananmunaa silpuksi.
  • Kumoa pannulle nuudelit sekä aluksi noin puolet tekemästäsi kastikkeesta.
  • Sekoita ja paista koko komeutta muutamia minuutteja.
  • Lisää idut, sekoita ja maista, lisää tarvittaessa hieman kastiketta.
  • Ripottele päälle pähkinät ja ruohosipulisilppu.

Vinkit!

*Huomaa, että kastikemäärä riittää myös pöytämausteeksi. Näin jokainen saa säädettyä ruoan itselleen sopivaksi. Kastike säilyy hyvin jääkaapissa kannellisessa rasiassa.
Jos teet ruokaa vain itsellesi, voit säätää maut kohdilleen limettinmehulla ja kastikkeella jo pannulla, lisää tarvittaessa myös kalakastiketta ja palmusokeria. Jos syöjiä on monta, kannattaa limetinlohkot ja osa kastikkeesta laittaa pöytään tarjolle.

Joko seuraat Kokkipottilaa Pinterestissä? Tule mukaan!