Harissa – lempeä tai vahva klassikko

Hieman nuhjaantuneet paprikat, kuivahtamaan päässeet chilit ja valkosipulinkynnet, jotka eivät ehtineet maahan ennen routaa. Eikä kukaan huomaisi mitään, jos en olisi kertonut.

Harissa on pohjoisafrikkalaisen, erityisesti tunisialaisen keittiön makumaailman kivijalkoja. Vaikka harissa käännetään usein suomen kielessä chilitahnaksi, käytän minä mielummin sanaa paprikatahna, sillä ei tarvitse olla chilin ystävä ollakseen harissan ystävä. Maustetahna tai -kastike toimii todella hyvin myös vain hieman potkuisena. Usein laitankin chiliä harissaan maltillisesti ja säädän tulisuutta käyttökohteen mukaan sriracha-kastikkeella tai sambal oelek-tahnalla – mieto tahna on hyvää leivän päällä, tulisempi tahna antaa keitoille ja padoille syvyyttä ja voimaa.

Resepti

 

Harissa-tahna

3 punaista paprikaa

1 shalottisipuli

3 valkosipulinkynttä

3/4 tl juustokuminan siemeniä

3/4 tl kuminan siemeniä

3/4 tl korianterin siemeniä

2 punaista chiliä (tai maun ja chilien tulisuuden mukaan)

1-2 rkl oliiviöljyä

n. 1 rkl valkoviinietikkaa

suolaa (n. 1/2 tl)

Halkaise paprikat ja putsaa ne kannoista, siemenistä ja siemenkiinnikkeistä. Paahda paprikoita uunissa pellillä leikkauspinta alaspäin noin puoli tuntia (225-250 astetta) tai kunnes paprikoiden kuori on mustunut. Nosta paprikat muovipussiin ja kääräise vielä pyyhkeeseen – paprikat höyrystyvät ja kuoret irtoavat näin helposti.

Paprikoiden tekeytyessä paahda kuivalla pannulla juustokuminen, kuminan ja korianterin siemeniä hetki. Jauha mausteet morttelissa hienoksi. Kuori paprikat, halkaise ja putsaa chilit ja mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen tai sauvasekoittimellesi sopivaan kulhoon. Aja tahna tasaiseksi. Maista ja lisää tarpeen mukaan chiliä tai suolaa.

_____

Tässä reseptissä paprikan määrä on useimpia reseptejä suurempi. Pidän paahdettujen paprikoiden tuomasta makeudesta, joka tasapainottaa tulisuutta. Paprikat tuovat harissaan myös nestettä, joten tällä reseptillä tehden lopputulos on kastikkeen ja tahnan välistä, sopivaa levitettäväksi.

ps. toinen lempeä tai vahva paprikainen klassikko on romesco, suosikki sekin.