| |

Lämmin kikhernesalaatti granaattiomenan siemenillä

 

Odotan granaattiomenan sesongin alkua kuin kevään varhaiskaalikautta. Joulun molemmin puolin ajoittuu kiihkeä rakkaussuhteemme; silloin granaattiomena on parhaimmillaan ja edullisimmillaan. 

Seuraavat parisen kuukautta syön aamiaiseksi maustamatonta jugurttia granaattiomenan siemenillä, ja joka aamu yhdistelmä maistuu yhtä huumaavalta. Ripottelen niitä myös salaatteihin, kuten tähän mausteiseen kikhernesalaattiin, ja rouskuttelen menemään siltään.

Lämmin ja mausteinen kikherne salaatti on oivallinen lounasruoka tai lisäke. Reilulla kädellä maustetut kikherneet ja raikas vihannespeti yhdistettynä aamupalalta tuttuun jugurtin ja granaattiomenan siementen liki pyhään liittoon tekee kokonaisuudesta loistavan.

Resepti

Lämmin kikhernesalaatti granaattiomenan siemenillä
1-2 annosta

1 shalottisipuli
1 valkosipulinkynsi
n. 300g (1 prk) keitettyjä kikherneitä
loraus öljyä
2 tl garam masala-mausteseosta
hieman chilirouhetta (tai esim. Sriracha-kastiketta)
muutama pyöräytys suolaa myllystä
1/2 kurkku
2 tomaattia
n. 1tl valkoviinietikkaa (tai sitruunamehua)
puolikkaan granaattiomenan siemenet
maustamatonta jugurttia
(tuoretta korianteria)

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Valuta, huuhtele ja valuta kikherneet. Esivalmistele valmiiksi myös tomaatti ja kurkku pilkkomalla ne pieneksi silpuksi.

Kuumenna paistinpannulla tilkka öljyä ja kuullota sipulisilppuja keskilämmöllä muutama minuutti. Lisää kikherneet ja garam masala. Sekoittele ja anna kikherneiden lämmetä kunnolla. Maista, onko suolaisuus ja mausteisuus suuhusi sopiva. Voit lisätä esimerkiksi chilirouhetta halutessasi mausteisempaa salaattia.

Kokoa annos: laitan lautaselle kurkku- ja tomaattisilppua. Huiskaise päälle valkoviinietikkaa tai sitruunamehua. Lusikoi päälle mausteiset kikherneet ja granaattiomenansiemenet*. Laita lusikallinen luonnonjugurttia annoksen reunalle, se maistuu taivaalliselta mausteisten kikherneiden kanssa. Myös tuore korianteri sopii annokseen loistavasti.

*helpoin tapa saada granaattiomenan siemenet pois kuorestaan on tämä: Pyörittele hedelmää kämmenen ja pöydän välissä, kuulet lupaavaa rutinaa. Halkaise hedelmä ja pidä sitä kädessäsi kulhon sisällä leikkauspinta alaspäin. Pamauttele isolla lusikalla tai puukauhalla hedelmän ulkokuorta joka puolelta. Pian kaikki siemenet ovat kulhossa. Täysin roiskeeton ei tämäkään tapa ole, mutta ehdottomasti paras kaikista testaamistani tavoista.

_____