Maapähkinävoi-suklaakeksit

keskiviikko 19. marraskuuta 2014


Oli hätätilanne. Täydelliset suklaacookiet olivat päässeet loppumaan ja täytyi tehdä korjaustoimenpiteitä. Superhyviä keksejä on meillä melkein aina, mutta säännöt ovat kuin joulukalenterissa: yksi päivässä. Lääkkeeksi.

Olen leipunut suklaacookieseja niin paljon, että halusin luoda vaihtelun vuoksi toisen maukkaan keksireseptin. Maapähkinävoi-suklaakekseissä makean ja suolainen lyövät cookiesien tavoin yläfemmat. Pähkinäinen maku on selvä mutta ei läpitunkeva ja keksien rakenne on hyvä, kunhan malttaa olla paistamatta keksejä liikaa.

Saa hengittää. Hätätilanne on ohi.


Resepti


Maapähkinä-suklaakeksit
25-30 kpl

100g voita
1 dl maapähkinävoita (makeuttamaton)
1 dl muscovadosokeria (tai fariinisokeria)
1/2 dl sokeria
1 kananmuna
n. 100g suklaata
2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl ruokasoodaa
1/2 tl meri- tai vuorisuolaa

Sulata voi ja sekoita maapähkinävoi voisulaan. Lisää sokerit ja kananmuna. Hämmennä tasaiseksi. Rouhi suklaa ja kippaa rouhe sekaan. Sekoita sooda ja suola jauhoihin ja lisää taikinaan. Muokkaa taikinaa vain sen verran, että kaikki ainekset ovat kunnolla sekaisin. Laita taikina kelmun sisään ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään tunti, mielellään yli yön (jos tilanne vaatii nopeita toimenpiteitä skippaa tekeytymisvaihe).

Jaa taikina 25-30 osaan, pyörittele osaset palloiksi , laita leivinpaperin päälle ja litistä sormilla. Keksit leviävät jonkin verran uunissa, joten jätä niiden väliin vähän hajurakoa. Paista 180-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia. Keksit saavat olla uunista tullessaa pehmeitä, jotta vielä jäädyttyäänkin ne säilyttävät sitkeänpehmeän rakenteen keskustassa.

 

11 kommenttia

Nanna kirjoitti...

Mäkin lyön yläfemman!

Hannele kirjoitti...

Läps vaan!
Maapähkinävoi-suklaakeksit ovat kuulema "tosi hyviä, mutta en oo ihan varma, onko ne the cookiesien veroisia".

Merituuli kirjoitti...

Jahas, silkkinauha uupuu täälläkin ;)

Hannele kirjoitti...

Samaa naureskelin, kun just äsken piipahdin Sipulassa :)
Läjä on hyvä.

Riikka kirjoitti...

Nyt tiedän, mitä teen kun seuraavan kerran kolottelee sokerihammasta!

Riikka kirjoitti...

Hihi!

Hannele kirjoitti...

Minäkin tiedän!
Älä paista liikaa. Raa'asta ylikypsäksi on yksi silmänräpsäys.

Jonna / suolaa&hunajaa kirjoitti...

Ihanan kurinalaista, yksi päivässä kuin joulukalenterissa. Sillä tavalla herkut maistuvat parhaimmilta.

Hannele kirjoitti...

Se on juuri niin!

Anonyymi kirjoitti...

Tein tällä ohjeella (tosin ilman desimittaa, kun oli pesussa, mittasin jauhoja rkl-mitalla) ja tuli aika hyviä. Paistoin tasan 6 minuuttia. Suoraan uunista otettuna eivät pysyneet ollenkaan kasassa, mutta jäähdyttyään rakenne tiivistyi - ehkä rasva kovettui - ja jääkaappikylmänä näiden rakenne on parhaimmillaan. Saatoin laittaa vähän reippaalla kädellä suolaa, ja ruokasoodaakin taisi mennä yli 1/2 tl. Meillä oli jotain sokeritonta suklaata, jonka laitoin joukkoon, ja suklaan makua lisäsin tummalla kaakaojauheella.

Olisikohan nämä onnistuneet leivinjauheella, kun ruokasoodahan pitäisi vissiin sekoittaa happamaan nesteeseen eikä jauhoihin kuten leivinjauhe. Saattaa olla, että tuo vähän hassu sivumaku on ruokasooda, joka maistuu kekseissä, sillä sitä ei ole sekoitettu happamaan nesteeseen.

Puolet taikinasta pistin pakastimeen. Nam!

Hannele kirjoitti...

Kiva kuulla, että resepti toimi hyvänä pohjana! Kiitos, kun palasit kertomaan kokemukusestasi.

Varmasti taikinassa toimisi leivinjauhekin. Soodassa on se pieni kirpsakka maku, josta meidän ruokakunta tykkää, mutta kaikille se ei ole mieleinen maku. Aika monissa cookieresepteissä on sekä leivinjauhetta että soodaa, molempia pieni määrä, mikä voisi olla tässäkin toimiva ratkaisu.

Pakastimeen tehdyt taikinapallot ovat kaltaiseni taikinahirmun suurinta herkkua! Tykkään melkein aina taikinasta enemmän kuin valmiista leivonnaisesta :)

Sisällön tarjoaa Blogger.