Saaristolaisleipä

torstai 11. joulukuuta 2014



Joulukalenterin 11. luukku




Saaristolaisleipä on klassikko, joka kaipaa samaan suulliseen tasapainottavaa, suolaista päällistä. Reilu kerros voita, sienisalaattia tai skagenröraa ovat omia suosikkejani, ja myös kylmäsavuporotäyte on saaristolaisleivän kaveri. Herra Kokki taas laittaa mallaslimpulle mielellään graavikalaa.

Tein leivät perinteistä, nauvolaista reseptiä mukaellen. Taikina sai kohota viileässä yön yli, sillä pitkä kohotus tekee mielestäni kaikista hiivataikinoista nopeaa, lämpimässä tapahtuvaa kohotusta parempia sekä rakenteeltaan että maultaan. Kylmässä kohottaminen on myös ajankäytöllisesti armollisempi - leipurin tuntia pidemmät tai lyhyemmät yöunet eivät saa taikinaa kiukustumaan.




Resepti

 

 


Saaristolaisleipä
2-3 leipää

taikina
1 litra piimää
50g tuorehiivaa
1 1/2 rkl suolaa
3 dl tummaa siirappia
3 dl vehnä- tai ruisleseitä
3 dl kaljamaltaita
4 dl ruisjauhoja
9 dl vehnäjauhoja

valeluun
1/2 dl siirappia
1 1/2 dl vettä 


Liuota hiiva kylmään tai huoneenlämpöiseen piimään. Käsin varmistut, ettei hiiva jää kökkäreiksi. Sekoita joukkoon myös suola ja siirappi. Sekoita. Lisää leseet, maltaat sekä jauhot. Sekoita huolellisesti. Taikina on, ja saa olla, löysää. Nosta taikinakulho peitettynä jääkaappiin kohoamaan vähintään neljäksi tunniksi, taikina saa kohota yön ylikin. Vaihtoehtoisesti voit tehdä taikinan kädenlämpöiseen piimään ja kohottaa huoneenlämmössä noin 1 1/2 tuntia.

Sekoita kohonnutta taikinaa muutamalla reilulla pyöräytyksellä ja lusikoi voideltuihin leipävuokiin. Älä laita vuokia aivan täyteen. Taikinasta tulee kaksi reilunkokoista tai kolme pienempää leipää. Jätä leivät kohoamaan huoneenlämpöön noin 40 minuutiksi liinan alle ja paista 175-asteisessa uunissa noin 1 1/2 tuntia. Kun leivät ovat paistuneet tunnin verran, valele ne siirappi-vesiseoksella. Jos leivät tummuvat liikaa uunissa, laita leivinpaperi niiden päälle. Ota leivät uunista, valele uudestaan seoksella ja jäähdytä. Saaristolaisleivät ovat parhaimmillaan hyvin levänneinä, joko leipomista seuraavana tai sitä seuraavana päivänä. Leipä sopii myös pakastettavaksi.

_____




19 kommenttia

Seija K kirjoitti...

Kuulostaa niin hyvältä.Toiminee gluteenittomilla jauhoillakin :)

Pieta kirjoitti...

O-ou, tää ei tehnyt hyvää mun joululeipäinnolle. :D Pakasteesta löytyy jo rusinaleipää, viikunaleipää ja hedelmäleipää aatoksi ja joulupäiväksi. Mut jos nyt vielä tätäkin tekis, nam!

Hannele kirjoitti...

Saaristolaisleipä on herkkua!
Jauhot ehkä voisikin korvata gluteenittomilla jauhoilla, mutta mallas on sisältää myöskin gluteenia, tavallisesti kun kaljamaltaat on ruismaltaita. Jossain reseptissä nesteenä oli käytetty gluteenitonta olutta, joka tuo varmasti maltaista makua leipään.

Hannele kirjoitti...

Sullahan on lähtenyt leivontamopedi kunnolla keulimaan :D

Anonyymi kirjoitti...

Juuri eilen illalla päätin, että haluan kokeilla leipoa leipää jouluksi. Kiitos tästä ohjeesta. Nyt ei tarvitse etsiä sitä enää.

Jaana

Jonna / suolaa&hunajaa kirjoitti...

Viikonloppuna aion leipoa mallasleipää. Kaskiksessa se oli sivelty kahvisiirapilla, mikä antoi ihan huikean maun leipään. Ajattelin testata, saanko saman efektin aikaan kotioloissa.

Veera kirjoitti...

Graavikalaa siinä olla pitää! Rrrakastan saaristolaisleipää.

Jael kirjoitti...

On kyllä ihanaa herkkua tuo leipä.Ja kesällä toin Suomesta kaljamaltaita ihan sitä varten,kun en täällä niitä löytänyt.Mutten vielä ole niitä käyttänyt...

Sari kirjoitti...

Oi, skagenröra ja saaristolaislimppu alla. Löööv it!

Hannele kirjoitti...

Tästä ei leivän leipominen juuri helpommaksi voi muuttua. Kiva kuulla, että ohje tuli tarpeeseen!

Hannele kirjoitti...

No uuh, mikä idea! Kahvisiirappi mallasleivässä kuulostaa mielettömältä.

Hannele kirjoitti...

Minäkin rakastan! Ja uskoisin, että rrakastaisin myös graavikalaa, jos voisin sitä syödä.

Hannele kirjoitti...

Jouluksi, Jael, jouluksi!

Hannele kirjoitti...

Juuri näin. Se on kombo nro 1.

Peggy kirjoitti...

En ole koskaan vielä tehnyt saaristolaisleipää! Ohjeesi on houkuttelevan oloinen, ehkä minäkin rohkaistuisin kokeilemaan!

Sofia kirjoitti...

Skagen tai graavisiika ovat minunkin suosikkeja saaristolaisleivän päälle :)

Hannele kirjoitti...

Helppo + houkutteleva = leipomaan!

Hannele kirjoitti...

Sinun suosikeissa yhdistyy minun ja mieheni suosikit. Siika ja lohi ovat minulla kiellettyjen ruokien listalla allergian vuoksi, mutta o n n e k s i voin syödä skagenia.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos reseptistä, tuli oikein maukasta! Pitää tehdä useamminkin :)

Sisällön tarjoaa Blogger.