|

Skagenröra eli katkaraputahna

Skagenröra, rakkaani.

Skagenröra eli katkaraputahna

Nyt olemme lempiasiani äärellä. 

Skagenröra on paitsi yksi lempiruoistani, myös yksi lempisanoistani, kuten Kokkipottilan ääressä pidempään viihtyneet jo tietävätkin.Katkaraputahna kuuluu niihin ruokiin, jotka voisivat kuulua ruokaympyrääni vaikka joka päivä viikko. Ja jos näen kahvilan tai ravintolan listalla Toast Skagenin, en näe enää muita vaihtoehtoja.

Vielä parempaa on, jos tahna tarjoillaan ruisleivän tai saaristolaisleivänkanssa. Toissa kesänä herra Kokki huomautti Gotlantiin ajaessamme, ettei seuraavalla pysähdyspaikalla minulle enää tarjoilla skagenia. Olin kuulema elänyt niillä neljä päivää. Heavy user.

Minulle tärkeää on, ettei majoneesin raskaus ole läpitunkevaa. Kun useimmissa katkaraputahnan ohjeissa majoneesin ja ranskankerman suhde on 1:1, on se minun tahnassani 1:2. Joskus raikastan pohjaa vielä nokareella maustamatonta jugurttia. Sitruunan ja tillin lisäksi olen maustanut tahnaa joskus tilkalla konjakkia, joskus raastetulla piparjuurella. Jos haluaa pysyä sitruunassa ja tillissä, kannattaa joukkoon raastaa hieman sitruunan kuorta. Nyt maustoin skagenröran wasabilla, joka toi tahnaan piparjuurimaista raikkautta pienellä takapotkulla.

Resepti

Skagenröra eli katkaraputahna

  • 1 pieni punasipuli (tai puolikas, jos et ole sipulin ystävä)
  • 1/2 dl majoneesia
  • 1 dl ranskankermaa
  • 250-300g katkarapuja*
  • 1 dl tuoretta tilliä silputtuna
  • 2-3 rkl sitruunamehua
  • (vajaa) 1 tl wasabitahnaa
  • suolaa
  • hieman valko- tai mustapippuria

  1. Kuori sipuli ja hienonna se aivan pieneksi silpuksi. 
  2. Sekoita sipulisilppu majoneesin ja ranskankerman kanssa tahnaksi. 
  3. Lisää katkaravut, tillisilppu, tuorepuristettu sitruunamehu sekä mausteet. Ole varovainen wasabin kanssa, älä laita sitä liikaa, ettei se jyrää voimallaan kaikkia makuja alleen. 
  4. Maista ja säädä erityisesti sitruunan ja suolan tasapaino kohdilleen. 

Tarjoa skagenröra saaristolaisleivän tai paahtoleivän päällä. Skagenista tulee myös aivan erinomainen pasta.