Valurautapannun hoito

Näin hoidat valurautapannun kuntoon!

Valurautapannusta ei paistinpannu parane. Se toimii kaikilla liesillä ja kestää isältä tyttärelle. Parasta hoitoa valurautapannulle on sen ahkera käyttö – käyttämättömänä lojuva pannu saattaa kuivua tai ruostua. 

Kuvassa oleva pannu kotiutui meille kirpputorilta muutamalla eurolla. Ostin kuudellakymmenellä sentillä lihakauppiaalta palan suolatonta silavaa ja pian pannu oli kuin uusi. Kun pannussa ei ollut liiemmin ruostetta eikä pinttynyttä, tahmaista pintaa, riitti sille rasvapoltto. Se on helppoa: 

  • Osta pala suolaamatonta silavaa. Voit käyttää myös tuubitavaraa, jos läskinpalaa ei ole saatavilla.
  • Hiero silavanpalaa pannuun. Laita pannu kylmään uuniin ja säädä lämpötila 250 asteeseen.
  • Kun uuni on kuuma, ota pannu uunista ja sivele se huolellisesti uudelleen silavalla.
  • Laita silavalla sivelty pannu takaisin kuumaan uuniin ritilän päälle, nyt nurinpäin – laita uunin pohjalle uunipelti.
  • Anna pannun olla kuumassa uunissa puolisen tuntia ja käännä sitten uunista virta pois.
  • Anna pannun jäähtyä uunissa kaikessa rauhassa.
  • Käytä pannua ahkerasti ja pese se heti käytön jälkeen kuumalla vedellä ilman pesuainetta. Muista, ettei valurautapannu ole soveltuva ruoan säilytykseen.

 Jos pannun pinnalla on tahmaista likaa, joka ei lähde pois pesemällä, täytyy se ennen rasvapolttoa hehkuttaa.Ohjeet hehkuttamiseen löydät esimerkiksi Vatsasekaisin Kilinkolin -blogista.