Hernekeitto - vähän vaivaa, paljon makua

maanantai 9. helmikuuta 2015

Otimme varaslähdön laskiaiseen. Hernekeiton jälkiruoaksi uunissa paistui tietenkin pannari. Talviruoka ei tästä parane.

Joka kerta hämmästelen, kuinka vähällä vaivalla tuhti ja maukas hernekeitto syntyykään. Keitin keiton yön yli lionneista herneitä etätyöpäivän lomassa, eikä aktiivista keittiöaikaa kulunut varttia pidempään. Viidestätoista minuutista kymmenen kului savukylkipalan esikäsittelyyn, sillä tykkään paistaa pilkotun lihan pannulla ennen keittoon lisäämistä. Paistetut savukylkikuutiot ovat napakoita ja maultaan intensiivisiä, eikä keitosta tule niin rasvaista, kun kuutiot vielä valutetaan paistamisen jälkeen talouspaperipedillä.

Ja ne loput viisi minuuttia. Ne nautin huumavasta tuoksusta.
ReseptiHernekeitto
noin kuudelle

500g kuivattuja herneitä
2 litraa vettä
1 sipuli
1 1/2 tl suolaa
2 tl sinappijauhetta
n. 300g savukylkeä

Laita herneet likoamaan suureen kulhoon tai kattilaan kylmään veteen. Liota vähintään kuusi tuntia, mielellään yön yli. Voit joko keittää keiton liotusvedessä tai vaihtaa puhtaan veden. Minä toimin jälkimmäisellä tavalla; kun herneistä siivilöi liotusveden pois, mahdolliset roskatkin huuhtoutuvat veden mukana.

Kuori ja silppua sipuli ja laita silppu kattilaan herneiden ja veden sekaan. Kiehauta, lisää suola ja pienennä lämpöä. Anna keiton poreilla hiljalleen vähintään kaksi tuntia välillä sitä sekoittaen. Mausta sinappijauheella.

Pilko savukylki pieniksi kuutioiksi. Laita kuutiot kylmälle pannulle ja nosta lämpöä vähitellen kuutioiden lämmetessä. Paista savukylkikuutioita, kunnes ne ovat saaneet kauniin värin. Kumoa talouspaperilla vuoratulle lautaselle ja anna ylimääräisen rasvan imeytyä paperiin. Lisää lihakuutiot keittoon. Voit säästää pienen osan ripoteltavaksi keiton päälle. Anna keiton hautua vielä tunnin verran, että maut tekeytyvät. 

_____ 
 


13 kommenttia

Paukkuliini kirjoitti...

Hmmm, pitää kokeilla. Mun aiemmista hernareista on tullut ihmeen vetisiä, minä kun olen paksumman keiton kaveri.

Hannele kirjoitti...

Kiva kun kommentoit, Paukkuliini!
Tästä keitosta tuli juuri sopivan paksua. Jopa superpaksua, kun keitto joutui hetken odottelemaan (kuvauksen jälkeen) syöjiä. Ensimmäiset pari tuntia keitin keittoa hiljalleen kansi kiinni ja viimeisen tunnin kannetta.

Heidi - Kärähtäneet kirjoitti...

Hernekeitto on ihan parasta! Minä odotin joulukinkunkin paistoa helmikuulle oikeastaan lähinnä sen vuoksi, että saisin ensi viikonloppuna tehtyä jämistä hernesoppaa :D

Rommirusina kirjoitti...

Hernari rokkaa! Meillä hernekeittoa vedetään usein, yleisimmin jalostajan purkista, mutta voisihan tuota taas keitellä välillä itsekin (vaikka sen laskiaisen kunniaksi). Muutaman kerran olen keittänyt hernaria liotetuista herneistä, keitoista tuli kyllä ihan saman makuista kuin kaupan purkkikamasta. ;)

Hannele kirjoitti...

Ihailtavan suunnitelmallista toimintaa :)
Hernekeitosta olen aivan samaa mieltä!

Hannele kirjoitti...

Hernekeitto taitaa olla liki ainoa ruoka, joka maistuu ainakin melkein samalta purkista ja itse tehden :) Mutta kun itse tekee, saa makua säätää enemmän.

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Kiitos sinappijauhevinkistä! Kokeilen sitä seuraavalla keittokerralla (varmaan jo viikonloppuna).

Hannele kirjoitti...

Ole hyvä! Sinappijauhe on erinomainen mauste. 2 tl ei ole paljon, mutta sillä määrällä tulee hyvä perushernekeitto.

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Hernari on IHANAA! Kaivakaa omista tai äitien kätköistä vanha kunnon painekattila! Tämä avasi meille ihan uuden hernarikauden! Puoli kiloa herneitä, yksi puolikas savupotka, 1,5litraa vettä ja tunti tulilla, suolaa maun mukaan. Nam!! :) Terv. TiV

Hannele kirjoitti...

Painekattilaa ei taida löytyä meidän äidin kätköistä edes kaivamalla. Mutta hernekeiton kaltaisissa ruoissa se olisi varmasti oiva peli!

Hernari on <3

Liisa kirjoitti...

Pitääkin testata hernaria painekattilassa! Hernari on ihan parasta talviruokaa. Ei kaipaa kuin lasillisen piimää ja palan ruisleipää kylkeen.

Hannele kirjoitti...

Liisa, kiva kuulla sinusta pitkästi aikaa!

Painekattilaa hernekeiton teossa on kehunut muistaakseni myös Sauvajyvänen. Testaa ihmeessä!

Nanne - Elämää Koivurannassa kirjoitti...

Minäkin kokeilin tehdä elämäni ensimmäisen kerran hernekeittoa ja tämä ohje valikoitui testattavaksi, hyvää tuli!! ☺

Sisällön tarjoaa Blogger.