Marinoitua munakoisoa, uunitomaatteja ja kotijuustoa – kylmänä tai kuumana

Joskus kaikkien munien laittaminen samaan koriin on ratkaisuista paras. Tämä salaatti – tai paistos – on siitä oiva osoitus. Sulassa sovussa on monta suosikkiani: marinoitua munakoisoa, uunissa pehmitettyjä tomaatteja, raikasta juustoa sekä chimichurria. Ruoka toimii yhtä lailla kylmänä salaattina tai uuninkuumana paistoksena, ja jokainen ruoan osa on herkullinen myös yksinään. 

Resepti on osa Blogiringin ja Valion yhteistyökampanjaa, jossa Valio haastoi kotikokit kehittämään uusia reseptejä tutusta kotijuustosta, joka on nykyisin täysin laktoositon. Kotijuusto ei ole mikään eilisen teeren poika, sillä sitä on valmistettu maatiloilla ikiajat, ja Valionkin valikoimissa mozzarellamainen juusto on ollut yli 60 vuotta. Minulle yllätys oli, että vähärasvainen (9%) kotijuusto toimii erinomaisesti myös lämpimissä ruoissa, sillä usein vain vähän rasvaa sisältävät tuotteet ovat lämpiminä kumimaisia.

Marinoidun munakoison, tomaatin ja kotijuuston yhdistelmää olemme syöneet siis sekä salaattimaisena ruokana – halutessaan ainekset voi laittaa salaatti- tai pinaattipedin päälle – että lämpimänä paistoksena. Mikäli ruoan käyttää uunissa, voi uunissa nahistettujen kirsikkatomaattien sijaan käyttää tuoreita tomaatteja, jotta kokonaisuudessa säilyy raikkaus. Chimichurri-kastiketta ja tuoreita yrttejä kannattaa laittaa ruokaan vasta pöydässä.

Parin viikon päästä julkaisen toisen kotijuustoreseptini, joten pysythän linjoilla. Muiden bloggareiden loistaviin ideioihin pääset tutustumaan täällä.

Resepti

Marinoitua munakoisoa, uunitomaatteja ja kotijuustoa
kahdelle lounaaksi, useammalle lisäkkeeksi

marinoidut munakoisot
2 keskikokoista munakoisoa (700-800g)
oliiviöljyä voiteluun
2 rkl sitruunamehua
2 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa
n. 1 1/2 tl sokeria
1 valkosipulinkynsi

uunissa kuivatut tomaatit
200g kirsikkatomaatteja
1-2 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa
hieman mustapippurirouhetta

kastike (chimichurri)

2 dl lehtipersijaa silppuna

1/2 shalottisipuli

1-2 valkosipulinkynttä

n. 1 dl oliiviöljyä

2 1/2 rkl riisiviinietikkaa

1/2 tl suolaa

2 1/2 rkl tummaa sokeria (esim. muscovado)

n. 1/2 tl chilitahnaa (tai pala tuoretta chiliä)

n. 1/2 tl juustokuminaa eli jeeraa

lisäksi

125-250g Valio kotijuustoa

tuoreita yrttejä (minttu, korianteri tai persilja)

(tuoreita kirsikkatomaatteja)

Huomaa, että sekä marinoidut munakoisot että kastike ovat parhaimmillaan, jos teet ne edellisenä päivänä maustumaan. Lyhyempikin maustuminen riittää (noin 1h), jos salaatti on saatava tarjolle nopeasti. Myös uunissa kuivatetut tomaatit voi tehdä etukäteen, silloin ruoan saa nopeasti esille.

Marinoidut munakoisot

Aloita leikkaamalla munakoisoista ohuita (3-5mm) siivuja pitkittäin. Levitä viipaleet voipaperin päälle ja ripottele niille hieman suolaa. Nykyisin munakoisot eivät ole kitkeriä, mutta niiden rakenne parenee, kun osa nesteestä poistetaan suolalla. Jätä munakoisot itkemään noin puoleksi tunniksi. Tee sillä aikaa marinadi sekoittamalla tuorepuristetun sitruunamehun joukkoon muut ainekset, valkosipuli pienenä silppuna. Tarvittu sokerin määrä vaihtelee hieman sitruunan kirpeysasteesta johtuen.

Kuivaa munakoisot talouspaperilla, sivele ohuelti oliiviöljyllä ja paahda 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Tarkkaile tilannetta, sillä uuneissa on valtavasti eroja. Munakoisoviipaleet ovat valmiita, kun ne ovat saaneet pintaansa kauniin värin. Sekoita marinadi munakoisojen joukkoon.

Chimichurri-kastike 

Silppua hieman lehtipersiljaa (voit käyttää myös ohuet varret) ja laita silppu tehosekoittimeen tai blenderiin. Osan persiljasta voi korvata korianterilla tai mintulla, molemmat sopivat erinomaisesti salaatin makumaailmaan. Kuori sipulit ja laita kaikki kastikkeen ainekset persiljasilpun joukkoon. Aja  tasaiseksi. Laita kastike tekeytymään jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. Makujen tasaannuttua maista kastiketta ja säädä makuja tarvittaessa. Kastike säilyy jääkaapissa noin viikon.

Uunissa kuivatut tomaatit

Puolita kirsikkatomaatit. Asettele tomaatinpuolikkaat uuninkestävään vuokaan leikkauspinta ylöspäin. Lorauta päälle öljyä ja mausta suolalla ja pippurilla. Laita vuoka uuniin 100-120 asteeseen ja paista tomaatteja vähintään tunti eli kunnes ne ovat puolikuivia.

Yhdistä salaatin ainekset tarjoilulautaselle. Jos haluat lämmintä ruokaa, laita ainekset uuninkestävään vuokaan ja paista 180-200 asteessa kunnes ruoka on lämmennyt ja juusto on sopivan pehmeää. Ripottele valmiin salaatin päälle tuoreita yrttejä. Tarjoile chimichurri-kastikketta pöytämausteena.

_____

www.blogirinki.fi

 Yhteistyössä Valio