Mustikkainen kefirsmoothie

tiistai 24. helmikuuta 2015

Yksi suurista ruokatrendeistä maailmalla on hapatus. Ei siis sellainen hapatus, joka on silkkaa hupatusta, vaan sellainen hapattamista tarkoittava hapatus.

(Suomen kieli, että minä rakastan sinua.)

Hapatetuista maitotuotteista Suomen markkinoilla uusi tulokas on kefir, jonka Soppa365 nosti viiden trendijuoman joukkoon. Kefir on idästä kotoisin oleva, juoksevaa jugurttia tai piimää muistuttava tuote, joka on kirpsakkaa ja raikasta. Aikanaan Kaukasuksen vuorten paimenet hapattivat tuoretta maitoa saadakseen voimajuomaa. Kun kefiriä kului, lisättiin joukkoon tuoretta maitoa ja siten kefirin juuri säilyi sukupolvelta toiselle. Juoman terveysvaikutuksia pidettiin merkittävinä ja monen englanninkielisen nettisivun mukaan kefir parantaakin liki kaikki vaivat ja taudit. Venäläiset ovat varmasti tosi terveitä, sillä luin kefirin olevan maan suosituin hapanmaitotuote.

Me surautimme kefiristä mustikkaisen smoothien. Kun kefiriä ja marjoja on yhtä paljon, on lopputulos raikkaan hapokas, mitä inkivääri vielä korostaa. Jos pidät vähemmän kirpeästä smoothiesta, voit vähentää kefirin määrää tai lisätä makeutusta.

Kun purkki on vajunut vielä yhden smoothiesatsin verran, ryhdyn oman elämäni paimeneksi. Jatkan kaupasta ostettua kefiriä maidolla ja hapattelen hetken. Palataan asiaan, jos kokeilusta on jotain kerrottavaa.


Resepti
Mustikkainen kefirsmoothie
2 reilua annosta

4 dl maustamatonta Kefir-juomaa
4 dl mustikoita
1 tl inkivääriraastetta
n. 2 rkl hunajaa

Kuori pala inkivääriä ja raasta se pienimmällä mahdollisella terällä. Mittaa blenderiin kaikki ainekset ja surauttele, kunnes smoothie on tasaista. Maista ja lisää makeutta tarvittaessa.

_____


  ps. Myös Kivistössä ollaan aallon harjalla. Siellä on hapatettu purjoa!

18 kommenttia

Vallaton mummeli kirjoitti...

Inkivääri on ihana lisä kaikkeen. Teen sitä valmiiksi suuren satsin. Bamixin myllyssä kuoritut inkiväärit pieneksi sitten sekoitan siihen hunajan (pari ruokalusikallista) ja laitan komeuden lasipurkkiin. Käytän sitä kaikkeen mahdolliseen. Säilyy hyvin jääkaapissa, kunhan hunajaa ja mehustunutta inkivääriä on riittävästi. Ovat siis sen "mehun" peitossa.

Kirppu kirjoitti...

Kaupan kefiiristä ei taida saada lisää kefiiriä, koska siinä ei ole enää raejuuston näköisiä kefiirinsiemeniä. Jonkun artikkelin mukaan siemeniä ei edes käytetä ruokateollisuudessa, vaan juomaan lisätään LGG bakteeri. En kyllä yhtään osaa sanoa miten on Valion laita. Aivan ihanaa heidän kefiiri on, etenkin vadelman makuinen.

Nanna kirjoitti...

Koska rakastan piimää taidan rakastaa kefiiriäkin.

Hannele kirjoitti...

Kuulostaapas ihanalta! Hunaja ja inkivääri on ihana pari.

Hannele kirjoitti...

Voi olla, ettei hapatus onnistu, mutta aion kokeilla!
Kun viiliä ja jugurttiakin voi tehdä itse, luulen kefirin toimivan itse itsensä siemenenä. Letsii...

Hannele kirjoitti...

Luulenpa näin. Yllätyin raikkaudesta ja kirpsakkuudesta!

Anonyymi kirjoitti...

oi, kefiiri oli (1970-luvulla) minun lapsuuteni herkkujuoma, ihanaa hellesäällä.
~jemmiina~

Hannele kirjoitti...

Kiitos kommentistasi, jemmiina! Tervetuloa kommenttilootaan :)

Uskon helposti, että kefiiri toimii hyvin kesälläkin. Sitä odotellessa!

Liisa kirjoitti...

Mä maistoin eilen tuota maustamatonta ja se oli kyllä säväyttävä kokemus. Se maistui happamemmalle kuin olin ajatellut ja samalla vähän makealle, tykkäsin kyllä. Mun mielestä siinä rakenteessa tuntui jotain pieniä "ryynejä", että oisko siinä sittenkin sitä siementä mukana.. Tosin saatoin sekoittaa ryynit teräviin ilmakupliin.

Hannele kirjoitti...

Säväyttävä on hyvä sana, Liisa!
Minun suuhun ei ryynejä tuntunut, mutta ilmakuplat oli kyllä teräviä, jänniä!

En tiedä, miten kefir Suomessa tehdään, mutta luulen, että "siemen" on joka tapauksessa bakteerikasvustoa, olkoon se sitten ryynimäistä tai mitärakenteitaniitänytonkaan. Mutta tämähän täytyy selvittää, kyllä ehkä joku valiolainen tämän tietää :) Palataan asiaan!

Pekka kirjoitti...

Hei! On mielenkiintoista huomata, että kefir puhututtaa ja myös maistuu. :)
Tässä vastaus esitettyyn kysymykseen Valio Kefir juoman hapatteesta ja kefiirijyväsistä:

Perinteinen kefiiri valmistetaan lisäämällä maitoon hapatebakteereita sekä hiivaa sisältäviä kefiirijyväsiä.Tämän jälkeen juoman anetaan käydä. Valio Kefir LGG puolestaan tehdään kaupallisella hapatteella. Tuotteessa käytetty hapate on kaupallisesti saatava tarkkaan määritelty eri bakteerien ja hiivan seos. Kefiirijyväsistä ei voida puolestaan tarkkaan sanoa, mitä kaikkia kantoja ne sisältävät.

Pitääpä itsekin kokeilla tuota Hannelen mustikkaista kefirsmoothieta!

Terveisin
Pekka Rantamoijanen, Valion yhteisöpäällikkö
@rantamoijanen

Hannele kirjoitti...

Kiitos, Pekka, nopeasta vastauksestasi!
Valion kefirissä ei siis ole "ryynejä", vaan terävät ilmakuplat kutittelevat kielenpäätä. Kaupallinen hapate takaa tietysti tasaisen laadun - samoilla termeillä ei voine paimenien kefiiriä luonnehtia :)


Veera kirjoitti...

Kefir on ehkä paras maitotuote ikinä! Hyvä kun ei alkanut kaupassa tänään itkettää kun maustamaton oli LOPPU. Pitääkin kokeilla smoothieta. Tuorepuuroakin ajattelin testata.

Hannele kirjoitti...

Paha tilanne, Veera, todella paha!
Kefir toimii erinomaisesti tuorepuurossakin. Tein omppu-kaura-kefituorepuuroa ja se oli just parasta.

Paula kirjoitti...

Mielenkiintoista! Täytyy maistaa tuota kaupallista versiota ja jos maku miellyttää, alkaa etsiä mistä saisi jyviä ihan omatekoista varten :)

Hannele kirjoitti...

Mielenkiintoista, tosiaan!
En ole vielä ehtinyt kokeilla valmiskefiirin käyttämistä ns. juurena, mutta luotan siihen edelleen :)

Ninarose kirjoitti...

Ihanaa löytää kefiiriresepti! Teen paljon smoothieita, mutta usein turkkilaisella jugurtilla. Bongasin vähän aikaa sitten Valion kefiirin kaupassa ja oli pakko ostaa. Muistan tuotteen lapsuudestani, myös sen ulkonäön. Onkin ollut nostalgista törmätä siihen esimerkiksi Baltian maissa. Kiitos tästä!

Anonyymi kirjoitti...

Valion kefiriä ei valmisteta siementä käyttäen... jonka vuoksi en ole sitä ostanutkaan.
valmistan itse kefirinsiemenellä vanhanajan homogenoimattomasta maidosta kefiriä. ja tulee aivan älyttömän hyvän makuista... taas litraa odottelemassa... :-)

Sisällön tarjoaa Blogger.