|

Tiikerikakku

Pari viikkoa sitten ihastelin Kivistön leidiensitruunaista tiikerikakkua. Ja kun herra Kokki esitti seuraavana aamuna toiveen jostain yllättävästä leipomuksesta, vaikka tiikerikakusta, oli maailma antanut riittävästi minulle riittävästi merkkejä.

Edellisestä tiikerikakustani on aikaa liki parikymmentä vuotta. Muistan kakun olleen kuivaa, suorastaan pölisevää. Nyt taistelin tuota vihollista vastaan maidolla hieman notkistetulla maustamattomalla jugurtilla, joka teki taikinasta paitsi mehevän myös maultaan sävykkäämmän – samaa konstia olen käyttänyt muffinsien leivonnassa hyvällä menestyksellä. Myös kermaviili sopii taikinaan erinomaisesti.

Resepti

Tiikerikakku

200g voita
2 dl sokeria
3 kananmunaa
1 prk (200g) kermaviiliä tai vastaava määrä maustamatonta jugurttia + tilkka maitoa
4 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1-2 rkl tummaa kaakaojauhetta

Ota voi ja kananmunat huoneenlämpöön vähintään tunti ennen leipomista. Laita uuni lämpiämään n. 175 asteeseen. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen samalla vatkaten. Lisää myös kermaviili.

Sekoita vehnäjauhoon leivinjauhe sekä vaniljasokeri. Lisää seos vähitellen taikinaan ja sekoita taikina tasaiseksi. Ota toiseen kulhoon vajaa puolet taikinasta ja lisää siihen tummaa kaakaojauhetta. Lusikoi taikinoita vuorotellen kakkuvuokaan reiluina kerroksina. Itse laitan usein alimmaiseksi suklaista taikinaa, sillä tumma kakkupinta on kaunis. Pistele lusikalla muutamista kohdista taikinaan ja vedä lusikka pois vinoon – näin taikinaan muodostuu hauskat raidat. Paista 175-asteisessa uunissa 30-35 minuuttia tai tarvittaessa pidempään. Jäähdytä hieman ennen kumoamista.

_____