| |

Grillattu paksoi & maapähkinäkastike

Paksoi eli pinaattikiinankaali on upea kasvis. Se kasvaa kiltisti kasvimaalla – sellaiset kasvikset ovat aina upeita – ja on hyvää sekä raakana että sopivan napakaksi kypsennettynä. Grillattuna paksoi on aivan erityisen hyvää varsinkin loppukesällä, kun kaalin voi nostaa kasvimaalta suoraan grilliin.

Nyt kun kasvimaa on vielä lumen peitossa* ja sato tuntuu epätodelliselta haavekuvalta, paistoimme paksoin kuumalla parilapannulla sisätiloissa. Maapähkinäkastikkeella valeltuna ruoka tuntui palalta paratiisia.

 

 

Resepti

Grillattu paksoi & maapähkinäkastike
2-4 annosta

kastike
2 rkl riisietikkaa
2 rkl hunajaa
2 rkl rypsiöljyä
2-3 tl kalakastiketta (nam pla) tai soijakastiketta
noin 3/4 dl kuorittuja maapähkinöitä (tai 2 rkl maapähkinävoita)
1 pieni valkosipulinkynsi
1cm x 1cm pala tuoretta inkivääriä
(ripaus suolaa)

lisäksi
1 iso tai 2 pientä paksoita
maapähkinöitä

Tee ensin kastike. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surruuttele tasaiseksi tai hieman rakeiseksi kastikkeeksi. Jätä tekeytymään paksoin grillaamisen tai paistamisen ajaksi. Halkaise paksoi pitkittäin puoliksi tai neljään osaa ja paista kuumassa grillissä tai kuumalla parilapannulla parisen minuuttia kyljeltään. Tarkkaa aikaa on mahdoton sanoa, sillä paksoit voivat olla tosi pieniä tai valtavan suuria. Ideana on kypsentää paksoita nopeasti jättäen se selvästi napakaksi.

Valele kuumalle paksoille hieman kastiketta ja tarjoa loppu kastike pöytämausteena. Ripottele paksoin päälle vielä kokonaisia tai rouhittuja maapähkinöitä.

_____

*Ja hei, te Etelä-Suomessa asuvat voitte olla ihan hiljaa jo aloitetuista pihapuuhista. Elämme sitä vuodenaikaa, jolloin kuusisataa kilometriä tuntuu kuudelta tuhannelta kilometriltä. Kärsivällisyys on kovalla koetuksella, vaikka tiedän, että jo muutaman viikon päästä tehdään ensimmäisiä kevätkylvöjä lämpenevään maahan.