Parsapesto

Kevään varmin merkki, parsakausi, saa aina aikaan muutaman ylimääräisen ja hyväntuulisen sydämenlyönnin, sillä samaan aikaan ajoittuu muitakin riemunaiheita: pian puhkeavat silmut, aamuyöstä alkaen konsertoivat linnut, joutsenten paluu ja haravoinnista ahavoituvat kämmenet.

Parasta on, että kevään kiihtyvä kasvu kesäksi on vielä liki kokonaan edessä. Ja parsa on lupaus siitä kaikesta. Siksi pidän kiinni tiukasti siitä, että aloitan parsakauden vasta, kun se alkaa Euroopassa. Lupaus kesästä tuntuisi huijaukselta helmikuun paukkupakkasilla.

Parsapesto on nimensä mukaisesti keväinen muunnos tutusta kastikeklassikosta. Parmesaani, sitruuna ja valkosipuli ovat parsan kavereita muutoinkin, myös tässä pestossa. Pinjansiementen tilalla voi käyttää vaikka cashew-pähkinöitä, jotka ovat pinjansiementen tavoin maultaan riittävän mietoja, eivätkä siten jyrää parsatahnan hentoja makusävyjä.

Raikas ja herkullinen parsapesto sopii pastaan, leivän päälle, dipiksi tai vaikka vapun piknikille lisäkkeeksi. Parsapestoon voi käyttää nekin parsat, jotka ovat jo parhaan napakkuutensa menettäneet.

Resepti

Parsapesto

1 puntti (500g) vihreää parsaa
1 valkosipulinkynsi
n. 2 rkl sitruunamehua
2 rkl oliiviöljyä
2 – 3 rkl paahdettuja pinjansiemeniä
1/2 – 1 dl vastaraastettua parmesaania
suolaa
ripaus mustapippuria

Poista parsoista puiseva kanta. Keitä parsat suolatussa vedessä kypsiksi. Viilennä heti kylmällä vedellä tai upottamalla parsat jäävesikulhoon. Näin väri säilyy parsoissa paremmin. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen tai blenderiin ja suristele tasaiseksi. Maista ja säädä maku omaan suuhusi sopivaksi.

_____